Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα34
mod_vvisit_counterΧθες96
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα244
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα523
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1664
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1690
mod_vvisit_counterΣυνολικά376926

Η ηγεμονία της Σπάρτης

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 17 Φεβρουάριος 2015 12:25) Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2012 08:05

Η ηγεμονία της Σπάρτης, σταυρόλεξα για την ιστορία της Δ τάξης, εκαπιδευτικά λογισμικά, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line για την ιστορία της Δ τάξης, χρήση ΤΠΕ μεσα στην τάξη, Σπαρτιατες, Κνίδος, Κύρος, Αρταξέρξης, Θηβα, Αθήνα Κόρινθος εναντίον Σπάρτης, τριάκονταν τύραννοιιστορία Δτάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line στη ιστορία δ ταξης

 

Οι Σπαρτιάτες, μετά τη νίκη τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ένιω­σαν πολύ ισχυροί. Στις ελληνικές πόλεις έβαλαν δικούς τους ανθρώ­πους να κυβερνάνε. Στην Αθήνα τοποθέτησαν τριάντα ολιγαρχικούς, οι οποίοι κυβέρνησαν με τρόπο καταπιεστικό, γι' αυτό ονομάστηκαν τύ­ραννοι. Ακόμη, βοήθησαν στην Περσία τον Κύρο να διώξει από το θρόνο τον αδελφό του, βασιλιά Αρταξέρξη.

 

Κύρος,Η ηγεμονία της Σπάρτης, σταυρόλεξα για την ιστορία της Δ τάξης, εκαπιδευτικά λογισμικά, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line για την ιστορία της Δ τάξης,χρήση ΤΠΕ μεσα στην τάξη,Σπαρτιατες, Κνίδος, Κύρος, Αρταξέρξης, Θηβα, Αθήνα Κόρινθος εναντίον Σπάρτης, τριάκονταν τύραννοιιστορία Δτάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line στη ιστορία δ ταξης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας είχαν κι αυτές υποστηρίξει τον Κύ­ρο. Μετά το θάνατο του όμως άρχισε να τις κυριεύει ο φόβος. Πίστευαν ότι ο βασιλιάς θα θελήσει να πάρει εκδίκηση. Σκέφτηκαν τότε να ζητή­σουν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι έστειλαν στρατό με αρχη­γό το βασιλιά Αγησίλαο. Ο σπαρτιατικός στρατός νίκησε αρκετές φορές τον περσικό και οι Έλληνες που ζούσαν στα παράλια ένιωσαν πιο ασφα­λείς. Γρήγορα όμως τα πράγματα άλλαξαν.

 

Αγησίλαος,Η ηγεμονία της Σπάρτης, σταυρόλεξα για την ιστορία της Δ τάξης, εκαπιδευτικά λογισμικά, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line για την ιστορία της Δ τάξης,χρήση ΤΠΕ μεσα στην τάξη,Σπαρτιατες, Κνίδος, Κύρος, Αρταξέρξης, Θηβα, Αθήνα Κόρινθος εναντίον Σπάρτης, τριάκονταν τύραννοιιστορία Δτάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line στη ιστορία δ ταξης

 

Στην Ελλάδα πολλές πόλεις, όπως η Αθήνα, η Κόρινθος, η Θήβα και άλλες, είχαν κάνει συμμαχία ενα­ντίον της Σπάρτης. Την προσπάθεια αυτή των πόλεων υποστήριξαν με κάθε μέσο οι Πέρσες. Θεωρούσαν κέρδος να είναι οι Έλληνες χωρισμέ­νοι και να πολεμούν μεταξύ τους. Οι Σπαρτιάτες μπροστά στο νέο κίνδυνο ζήτησαν από τον Αγησίλαο να γυρίσει πίσω. Ο Αγησίλαος με βα­ριά καρδιά αναγκάστηκε να εγκατα­λείψει το έργο του στη Μ. Ασία. Ο νέ­ος εμφύλιος πόλεμος που είχε αρχί­σει ονομάστηκε Βοιωτικός ή Κοριν­θιακός πόλεμος, επειδή οι κυριότε­ρες μάχες έγιναν στην περιοχή της Κορίνθου και της Βοιωτίας.

 

Η ηγεμονία της Σπάρτης, σταυρόλεξα για την ιστορία της Δ τάξης, εκαπιδευτικά λογισμικά, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line για την ιστορία της Δ τάξης,χρήση ΤΠΕ μεσα στην τάξη,Σπαρτιατες, Κνίδος, Κύρος, Αρταξέρξης, Θηβα, Αθήνα Κόρινθος εναντίον Σπάρτης, τριάκονταν τύραννοιιστορία Δτάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος, ασκήσεις on line στη ιστορία δ ταξης

 

Ο στρα­τός της Σπάρτης νίκησε τους συμμάχους στην Κορώνεια της Βοιωτίας. ο στόλος της όμως ηττήθηκε στην Κνίδο της Μ. Ασίας.

Ο κίνδυνος για τους Σπαρτιάτες ήταν μεγάλος. Σκέφτηκαν τότε να στείλουν το ναύαρ­χο τους Ανταλκίδα στην Περσία, όπου έκλεισε ειρήνη με τους Πέρσες. Η ειρήνη που πή­ρε το όνομα του Ανταλκίδα (Ανταλκίδεια ειρήνη, 386 π.Χ.) ήταν πολύ ταπεινωτική για τους Έλληνες.

Στην Ελλάδα τα πράγματα ησύχασαν. Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας και η Κύπρος έχασαν την ελευθερία τους, αφού πέρασαν στην περσική κυριαρχία. Ευτυχώς όμως η συμ­φωνία αυτή δεν κράτησε για πολύ.

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο κάνε τις παρακάτω ασκήσεις:


Πηγή: kvarnalis,slideshare

 

 

Σταυρόλεξο.

Κρυπτόλεξο.

Κρυπτόλεξο με ερωτήσεις.