Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα54
mod_vvisit_counterΧθες45
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα268
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα344
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1950
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1687
mod_vvisit_counterΣυνολικά373554

Η υποταγή του ελληνικού κόσμου

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 10 Ιούνιος 2014 14:41) Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2012 08:43

Οι Ρωμαίοι, αφού νίκησαν τον Αννίβα, θέλησαν να κατακτήσουν και την Ελλάδα. Την εποχή αυτή οι Έλληνες είναι διασπασμένοι και οι συνε­χείς πόλεμοι τους έχουν οδηγήσει σε παρακμή.

Έγινε τότε προσπάθεια κάποιες πόλεις να ενωθούν και να αποτελέ­σουν ξεχωριστά κράτη. Δημιουργήθηκαν έτσι δύο συμπολιτείες, η Αιτωλική και η Αχαϊκή.

 

Ρωμαίοι κακτούν την Ελλάδα, μαχη στη Λευκόπετρα, Αχαϊκη ΑιτωλικήΣυμπολιτεία,Η υποταγή μτου ελληνικού κόσμου, ιστορία Δ τάξης, εκαπιδευτικά λογισμικά, σταυρόλεξα για την ιστορία Δ τάξης,Διαμαντής Χαράλαμπος

 

 

Οι πόλεις που ανήκαν στις ενώσεις αυτές είχαν ίσα δικαιώματα. Για να διευκολύνουν μάλιστα το εμπόριο, χρησιμοποιού­σαν τα ίδια νομίσματα. Οι συμπολιτείες ήταν η τελευταία προσπάθεια για ένωση των Ελλήνων. Δεν πέτυχε όμως το στόχο της, γιατί γρήγορα άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ τους.

Από την άλλη πλευρά οι Ρωμαίοι έκαναν κάθε προσπάθεια να είναι ο ελ­ληνικός κόσμος διαιρεμένος. Φρόντιζαν λοιπόν να επεμβαίνουν στις υπο­θέσεις των πόλεων υποστηρίζοντας πότε τη μία πόλη και πότε την άλλη.

Τον 2ο π.Χ. αιώνα στην Ελλάδα το πιο ισχυρό κράτος ήταν η Μακεδο­νία. Αποτελούσε το πιο μεγάλο εμπόδιο στην επιθυμία των Ρωμαίων να κυριαρχήσουν στον ελληνικό χώρο. Οι Ρωμαίοι, για να πετύχουν τον σκοπό τους, θέλησαν να πάρουν με το μέρος τους τις πόλεις της νότιας Ελλάδας. Παρουσιάστηκαν λοιπόν σαν ελευθερωτές των πόλεων από την κυριαρχία των Μακεδόνων. Τελικά νίκησαν τους Μακεδόνες και συ­νέλαβαν το βασιλιά τους Περσέα αιχμάλωτο (168 π.Χ.). Η Μακεδονία έγινε επαρχία του ρωμαϊκού κράτους .

 

Ρωμαίοι κακτούν την Ελλάδα, μαχη στη Λευκόπετρα, Αχαϊκη ΑιτωλικήΣυμπολιτεία,Η υποταγή μτου ελληνικού κόσμου, ιστορία Δ τάξης, εκαπιδευτικά λογισμικά, σταυρόλεξα για την ιστορία Δ τάξης,Διαμαντής Χαράλαμπος

 

Μετά ήρθε και η σειρά της νότιας Ελλάδας. Οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να μονιάσουν ού­τε την τελευταία στιγμή. Η τελική σύγκρουση έγινε στη Λευκόπετρα, κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου. Εκεί είχε παραταχθεί ο στρατός της Αχαϊκής συμπολιτείας (146 π.Χ.). Οι Ρωμαί­οι νίκησαν και στη συνέχεια κατέστρεψαν την πόλη της Κορίνθου.Με τη λήξη του 1ου π.Χ. αιώνα όλος ο ελληνικός κόσμος είχε υποταχθεί στους Ρωμαίους.


Αφού ξαναδιαβάσεις κάνε τις παρακάτω ασκήσεις:

Σταυρόλεξο.

Κρυπτόλεξο.

Κρυπτόλεξο με ερωτήσεις.

Συμπλήρωση κενών.(πηγή; http://xristx.blogspot.gr)

Σταυρόλεξο.(πηγή:http://xristx.blogspot.gr)

Δες και το χάρτη με τις ρωμαϊκές κατακτήσεις.


Φτιάξε τα παρακάτω παζλ.