Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα67
mod_vvisit_counterΧθες44
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα67
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα413
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα655
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1634
mod_vvisit_counterΣυνολικά397175

Μήνυμα

Σφάλμα
  • Delete failed: 'plg_aklazy.php.tmp'

Οι αγώνες των Σουλιωτών

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 01 Νοέμβριος 2014 17:46) Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2012 15:44

Οι κάτοικοι του Σουλίου ήταν βοσκοί που μιλούσαν ελληνικά και αρβανίτικα. Συχνά έκαναν επιδρομές στα χωριά του κάμπου, για να εξασφαλίσουν ζώα και γεννήματα.


Οι αγώνες των Σουλιωτών,Σούλι, Αλή πασας, Σουλιώτες, Κέρκυρα, Κούγκι, Σαμουήλ, Ζάλογγο, Ιστορία Στ τάης, σταυρόλεξα κρυπτόλεξο για την ιστορία Στ τάξης, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την Ιστορία Στάξης, Διαμαντής ΧαράλαμποςΟι αγώνες των Σουλιωτών,Σούλι, Αλή πασας, Σουλιώτες, Κέρκυρα, Κούγκι, Σαμουήλ, Ζάλογγο, Ιστορία Στ τάης, σταυρόλεξα κρυπτόλεξο για την ιστορία Στ τάξης, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την Ιστορία Στάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι δύσκολες συνθήκες ζωής των Σουλιωτών, η πολύχρονη ενασχόλησή τους με τα όπλα, η άριστη γνώση του εδάφους, το ομαδικό πνεύμα και κυρίως η εξαιρετική τους τόλμη, τους είχαν μεταμορφώσει σε ικανότατους πολεμιστές. Οι Σουλιώτες συνήθιζαν να πολεμούν ο­χυρωμένοι πίσω από φυσικά εμπόδια. Δρούσαν ακόμη και τη νύχτα, ενώ δεν δίσταζαν να επιτεθούν με τα σπαθιά τους σε μεγαλύτερο αριθμό αντιπάλων, αιφνιδιάζοντάς τους.



Σουλιωτες πολεμιστεςΟι αγώνες των Σουλιωτών,Σούλι, Αλή πασας, Σουλιώτες, Κέρκυρα, Κούγκι, Σαμουήλ, Ζάλογγο, Ιστορία Στ τάης, σταυρόλεξα κρυπτόλεξο για την ιστορία Στ τάξης, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την Ιστορία Στάξης, Διαμαντής ΧαράλαμποςΣουλιώτες πολεμιστέςΟι αγώνες των Σουλιωτών,Σούλι, Αλή πασας, Σουλιώτες, Κέρκυρα, Κούγκι, Σαμουήλ, Ζάλογγο, Ιστορία Στ τάης, σταυρόλεξα κρυπτόλεξο για την ιστορία Στ τάξης, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την Ιστορία Στάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάταια οι Τούρκοι προσπαθούσαν να υποτάξουν τους Σουλιώτες. Το Σούλι, απέχο­ντας 20 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, μπορούσε να προμηθεύεται χρήματα, όπλα και πυ­ρομαχικά, τα οποία έστελναν από τα Επτάνησα οι ξένες δυνάμεις κάθε φορά που συ­γκρούονταν με την Υψηλή Πύλη.Περισσότερο αποτελεσματικός, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων πέτυχε με διάφορους τρό­πους να διώξει από το Σούλι ορισμένους από τους αρχηγούς, αδυνατίζοντας έτσι την άμυνά του.

 

Αλη πασάς

 

 

Τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να κατακτήσουν το Σούλι το 1803, μετά από πολλές προσπάθειες. Κατέλαβαν τον οχυρό λόφο Κουγκι, όμως ο καλόγερος Σαμουήλ, που τον κρατούσε ελεύθερο ως την τελευταία στιγμή, ανατινάχθηκε μαζί τους.


Οι αγώνες των Σουλιωτών,Σούλι, Αλή πασας, Σουλιώτες, Κέρκυρα, Κούγκι, Σαμουήλ, Ζάλογγο, Ιστορία Στ τάης, σταυρόλεξα κρυπτόλεξο για την ιστορία Στ τάξης, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την Ιστορία Στάξης, Διαμαντής ΧαράλαμποςΚούγκι ΣουλίουΟι αγώνες των Σουλιωτών,Σούλι, Αλή πασας, Σουλιώτες, Κέρκυρα, Κούγκι, Σαμουήλ, Ζάλογγο, Ιστορία Στ τάης, σταυρόλεξα κρυπτόλεξο για την ιστορία Στ τάξης, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την Ιστορία Στάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τότε κάποιοι Σου­λιώτες έσπασαν τον κλοιό των Τούρκων με έφοδο και πέρασαν τελικά στην Κέρκυρα, ενώ οι υπόλοιποι συνθηκολόγησαν, αφού τους υποσχέθηκαν ότι θα εγκαταλείψουν με ασφά­λεια το Σούλι και θα καταφύγουν με τα όπλα τους στην Πρέβεζα.

 

Οι αγώνες των Σουλιωτών,Σούλι, Αλή πασας, Σουλιώτες, Κέρκυρα, Κούγκι, Σαμουήλ, Ζάλογγο, Ιστορία Στ τάης, σταυρόλεξα κρυπτόλεξο για την ιστορία Στ τάξης, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την Ιστορία Στάξης, Διαμαντής Χαράλαμπος

 


Οι Σουλιώτες στα Επτάνησα υπηρέτησαν αρχικά τους Ρώσους και στη συνέχεια τους Γάλλους κυρίαρχους. Το 1820, λίγο πριν τη Μεγάλη Επανάσταση, κλήθηκαν από τους Τούρκους να κατοικήσουν μόνιμα στο Σούλι, με τον όρο να βοηθήσουν το Σουλτάνο να εξοντώσει τον Αλή Πασά, με τον οποίο βρισκόταν σε πόλεμο. Οι Σουλιώτες συμφώνησαν και επέστρεψαν στα χωριά τους, αποκρούοντας με επιτυχία τους στρατιώτες του Αλή Πα­σά που έρχονταν εναντίον τους. Το 1822, όμως, έμειναν αβοήθητοι. Καταπονημένοι, εγκατέλειψαν οριστικά το Σούλι και διασκορπίσθηκαν στη Στερεά Ελλάδα και την Πελο­πόννησο. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Επανάστασης του 1821 πολλοί Σουλιώτες ανέ­πτυξαν σημαντική δράση ως οπλαρχηγοί, έχοντας τη φήμη των γενναίων και αδάμαστων πολεμιστών του έθνους.

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο κάνε τις παρακάτω ασκήσεις:
Γραπτές ασκήσεις από e-selides.
Δες και μερικά βιβλία σχετικά με τους Σουλιώτες εδώ.