|
|
ΠΙΝΑΚΕΣ
ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ K, Na, Se, Cr
Τα δείγματα υφίστανται χώνευση χρησιμοποιώντας ισχυρά οξέα ή/και οξειδωτικά
σε φούρνο μικροκυμάτων Anton Paar. Ζυγίζεται σε αναλυτικό ζυγό ποσότητα
δείγματος 100 2mg και μεταφέρεται ποσοτικά στα ειδικά δοχεία χώνευσης
teflon (χαμηλής πίεσης) ή quartz (υψηλής πίεσης) του φούρνου μικροκυμάτων.
Ανάλογα με το είδος του δείγματος εφαρμόσθηκαν 3 διαφορετικά προγράμματα
χώνευσης και συγκεκριμένα:
Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά :
Προσθέτουμε στην γνωστή ποσότητα του δείγματος 4 ml HNO3 65% + 4 ml διαλύματος
2% HNO3 εφαρμόζοντας ισχύ 600W για 4 λεπτά, 800W για 6 λεπτά (μέγιστη
θερμοκρασία 260οC), 1000W για 15 λεπτά (μέγιστη πίεση 30
bar). Στο δείγμα
μετά την χώνευση προσθέτουμε διάλυμα 2% HNO3 μέχρι τελικού όγκου 11 ml.
Προϊόντα κρέατος, ξηροί καρποί:
Προσθέτουμε στην γνωστή ποσότητα του δείγματος 5 ml HNO3 65% + 0.5 ml
HCl 37% εφαρμόζοντας 100W έως 600W σε 5 λεπτά, 600W για 5 λεπτά (μέγιστη
θερμοκρασία 300οC), 1000W για 10 λεπτά (μέγιστη πίεση 75
bar). Στο δείγμα
μετά την χώνευση προσθέτουμε διάλυμα 2% HNO3 μέχρι τελικού όγκου 11
ml.
Τυροκομικά προϊόντα :
Προσθέτουμε στην γνωστή ποσότητα του δείγματος 5 ml HNO3 65% + 2 ml H2O2
30% + 1ml HCl 37% εφαρμόζοντας 100W έως 600W σε 5 λεπτά, 600W για 5 λεπτά
(μέγιστη θερμοκρασία 300οC), 1000W για 10 λεπτά (μέγιστη πίεση 75
bar).
Στο δείγμα μετά την χώνευση προσθέτουμε διάλυμα 2% HNO3 μέχρι τελικού
όγκου 11 ml.
Η ανίχνευση των επιπέδων των μετάλλων έγινε με ICP Leeman Labs model PS
- 1000AT χρησιμοποιώντας σαν πρότυπα, διαλύματα μετάλλων σε 2% HNO3 .
Τα μέταλλα μετρήθηκαν: Κ στα 766.491 nm, Na στα 588.995 nm, Cr στα 205.552
nm, Se στα 196.090 nm, χρησιμοποιώντας πρότυπες καμπύλες αναφοράς για
το Κ: 0, 10, 100 ppm, Na : 0.10 ppm, Se: 0, 0.5, 1 ppm, Cr: 0, 0.5, 1
ppm.
|