Η επιστολή

Αγαπητέ κύριε Σεφέρη,
Μόλις έλαβα την πολύ ευγενική σας επιστολή της 10ης Σεπτεµβρίου που µε είχε ακολουθήσει από την Καλιφόρνια σε διάφορα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης, ένα από τα οποία την κράτησε για τρεις εβδοµάδες. Σας είµαι βαθιά ευγνώµων για τον πολύτιµο προλογό σας και θα ’θελα να σας πω πόσο ικανοποιηµένος και υπερήφανος είµαι που κοσµίζει το µικρό µου βιβλίο. Και εγώ επίσης προτιµώ τη δεύτερη [Αγγλική] µετάφραση. Για παράδειγµα, η εναρκτήρια φράση «για να κάνω ό,τι µού αρέσει» ακούγεται ταυτοχρόνως ελαφρά επαρµένη και ευρείας απόχρωσης συγκρινόµενη µε το «αν µπορούσα να επιλέξω ελεύθερα» (δεύτερη εκδοχή). Αλλά βέβαια, οι µεταφράσεις είναι µια από τις αναγκαίες απογοητεύσεις της ζωής. Ευχαριστώ για την παραποµπή στην γραφή «Oedipoda» στην εκδοχή του
έργου από τον Σενέκα. Ο µεταφραστής του Κοκτώ, [νυν] Καρδινάλιος [Ζαν] Ντανιέλου, µπορούσε κάλλιστα να την είχε δανειστεί από εκεί. Περιέργως, δεν
σκέφτηκα ποτέ να συγκρίνω τα λατινικά του Ντανιέλου µε αυτά του Σενέκα, αλλά θα το κάνω τώρα µόλις έχω την ευκαιρία. Σας είµαι επίσης υπόχρεος για µια [!] επιγραφή (Η Γυναίκα της Ζάκυνθος).

Με τους πιο εγκάρδιους χαιρετισµούς µου,
Ειλικρινά δικός σας,
Ίγκορ Στραβίνσκι

Τα πρόσωπα

Igor Stravinsky

Ο Ιγκόρ Στραβίνσκυ ήταν ένας από τους πολύ σημαντικούς συνθέτες του 20ού αιώνα. Το μουσικό του έργο χαρακτηριζόταν από αρμονικές πρωτοτυπίες και παράδοξα μουσικά εκφραστικά μέσα. Αναμφισβήτητα υπήρξε ένας από τους λόγιος συνθέτες της εποχής του.

Igor Stravinsky

Γιώργος Σεφέρης

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας. Διπλωμάτης στο επάγγελμα, ήταν ο πρώτος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

 

Γιώργος Σεφέρης

 Γιατί αυτό το άρθρο είναι σημαντικό:

  1. Αποκαλύπτει την επικοινωνία δύο ανθρώπων του πνεύματος
  2. Διαφαίνεται η καλλιτεχνική εξωστρέφεια των Ελλήνων καλλιτεχνών στα παγκόσμια καλλιτεχνικά δρώμενα
  3. Σύνδεση μουσικής και ποίησης

Πηγές

Χρυσοχοΐδης Ηλίας, Σεφέρης-Στραβίνσκι-Χάρβαρντ Η άγνωστη σχέση του ποιητή με το κορυφαίο πανεπιστήµιο, (Ημερομηνία ανάκτησης: 15 Δεκεμβρίου 2015)

Wikipedia

Μια επιστολή του Stravinsky προς τον Σεφέρη