Γραφή θεατρικού κειμένου – ανάποδο παραμύθι
Παραγωγή γραπτού λόγου, Δ΄ τάξη


Πρόκειται για την άσκηση 1 του τετραδίου εργασιών και την άσκηση 7 του βιβλίου της Γλώσσας, κεφ. «Ο Κεραμιδοτρέχαλος»
της 9ης ενότητας "Η παράσταση αρχίζει". Βασικοί στόχοι: η μετατροπή αφηγηματικού κειμένου σε θεατρικό, τα δομικά στοιχεία του θεατρικού κειμένου.

Γραφή θεατρικού κειμένου – ανάποδο παραμύθι

Αρχικά οι μαθητές έγραψαν το παραμύθι τους σύμφωνα με την άσκηση 6 του βιβλίου της Γλώσσας, κεφ. "Ο Κεραμιδοτρέχαλος". Τα αρχεία μπορείτε να τα κατεβάσετε από ΕΔΩ.

Ύστερα υπενθυμίσαμε τα χαρακτηριστικά του θεατρικού κειμένου δηλ. πρόσωπα, πράξεις, σκηνές, ρόλοι κλπ. επιστρέφοντας για μια φορά ακόμη στο κείμενο του Κεραμιδοτρέχαλου. Για εξάσκηση μετέτρεψαν σε σενάριο τον μύθο «Δυο κατσίκες σε ένα γεφύρι». Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ.

Επιλέξαμε ένα από τα παραμύθια των παιδιών, το πιο κατάλληλο σε έκταση και απλότητα, ώστε να μη χρειαστούν πολλές αλλαγές σκηνικών, το διαβάσαμε και το χωρίσαμε σε σκηνές. Γνωρίζοντας πλέον καλά τα χαρακτηριστικά του θεατρικού κειμένου, κάθε ομάδα μετέτρεψε το δικό της κομμάτι σε σενάριο και έτσι βγήκε το παρακάτω θεατρικό κείμενο.

Τα κείμενα ενώθηκαν, οι ρόλοι δόθηκαν, τα λόγια μοιράστηκαν και άρχισαν οι πρόβες του θεατρικού πλέον έργου «Το καλό λυκάκι και η κακιά Κοκκινοσκουφίτσα». Αργότερα, αφού τα παιδιά έγραψαν προσκλήσεις, αφίσες, πρόγραμμα, ανέβασαν στην τάξη μια μικρή θεατρική παράσταση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς διδάχτηκε όλο το κεφάλαιο "Η παράσταση αρχίζει" ΕΔΩ.

 

Δημιουργός Copyright © 2019-2020,
Μυλωνάκη Δήμητρα, δασκάλα

All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 15/04/2024

counter free