Συνεχής θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση για προστασία των προσωπικών δεδομένων

Σε μήνυμά της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου για την Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει ότι:

  • η παγκοσμιοποίηση,
  • ο ξέφρενος ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης,
  • η δίψα για ανεύρεση και χρήση πληροφοριών,

επιτάσσουν τη συνεχή μας εκπαίδευση για την καλύτερη θωράκιση και προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και κατ? επέκταση της ιδιωτικής μας ζωής, αναφέρει

Όπως σημειώνει, τα προσωπικά δεδομένα είναι συνώνυμα με την ιδιωτική μας ζωή αφού είναι οι πληροφορίες που αφορούν σε κάθε πρόσωπο που βρίσκεται εν ζωή.

Παγκόσμια Ημέρα Προσωπικών Δεδομένων

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, είπε, καθιέρωσε την 28η Ιανουαρίου ως Ημέρα Προσωπικών Δεδομένων, αφού στις 28 Ιανουαρίου 1981 ανοίχθηκε για υπογραφή στο Στρασβούργο η Σύμβαση 108 για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Αναφέρει ότι από την 25η Μαΐου 2018 τίθεται σε εφαρμογή στην κυπριακή έννομη τάξη ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων), ο οποίος εισάγει τα προσωπικά δεδομένα στη νέα τεχνολογική τάξη πραγμάτων.

Ο εν λόγω Κανονισμός, μεταξύ άλλων, ενισχύει τα δικαιώματα των πολιτών μέσα στον σημερινό ψηφιακό κόσμο που ζούμε.

Στόχος

Στόχος του Γραφείου της, είπε, είναι η καθιέρωση του θεσμού ως σημείο αναφοράς των προσώπων που

  1. διακινούν,
  2. επεξεργάζονται,
  3. διαθέτουν
  4. ή απλά θέλουν να προστατεύσουν τις ιδιαίτερες πληροφορίες και στοιχεία που τους αφορούν.

Τέλος είπε ότι στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης εκδηλώσεων για την 28η Ιανουαρίου, οι στοχευμένοι μας αποδέκτες είναι τα παιδιά του δημοτικού με σκοπό την καλλιέργεια «προσωπικής» συνείδησης και κουλτούρας γύρω από το θέμα των προσωπικών δεδομένων.

Εκπαίδευση για προστασία προσωπικών δεδομένων