Home Τοπικά Παραμυθιά

Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Η Παραμυθιά βρίσκεται στον Ν. Θεσπρωτίας. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νομού  και βρίσκεται σε απόσταση 37 χλμ. από την Ηγουμενίτσα.

Το όνομά της το οφείλει στην Παναγία την Παρηγορήτισα (Παναγία της Παραμυθίας).

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750 μ., στους πρόποδες του βουνού Κορίλα ή Γκορίλα (ύψος 1658 μ.)  ανάμεσα από τους ποταμούς Αχέροντα και Καλαμά  και μπροστά της ξανοίγεται ο κάμπος του Κωκκυτού.

Είναι έδρα του Δήμου Σουλίου, που πληθυσμός του είναι περίπου 9.000 κάτοικοι και η εκτασή του 316.853 στρέμματα.

 Τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι ελιές, λάδι, κτηνοτροφικά, τυροκομικά και μελισσοκομικά προϊόντα.

Το σημαντικότερο  έργο στην περιοχή  είναι η Εγνατία οδός, η οποία έχει μειώσει σημαντικά την απόσταση με την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα και τη Β. Ελλάδα.

Δείτε την Παραμυθιά στο street view της Google.

Εναέριο Πανόραμα 3d της Παραμυθιάς

 pa3l pa1

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 16 Οκτώβριος 2014 14:25)

 

Η Παραμυθιά

(Άγιος Δονάτος)

Στην εποχή του χαλκού (2ης π.Χ. χιλιετίας), τοποθετείται ο αρχαίος οικισμός του χώρου της σημερινής πόλης. Δυτικά απλωνόταν ανάμεσα στο αρχαίο κάστρο του «Γαλατά» και κατέληγε στη θέση «Σαρδάκια» νότια . Στη σημερινή θέση «Λιμπόνι», βορειοδυτικά της Παραμυθιάς,  έχουν εντοπιστεί τα ερείπια της ρωμαϊκής αποικίας της Φωτικής, που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους, μετά το 167 π.Χ. και άκμασε κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος - 6ος αι. μ.Χ.). Η πόλη αρχικά ήταν ατείχιστη. Σύμφωνα με τον ιστορικό Προκόπιο, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (527-565 μ.Χ.) ανακαίνισε την πόλη και έχτισε οχυρό με την ονομασία Άγιος Δονάτος.

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 27 Νοέμβριος 2010 17:43)

Περισσότερα...

 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

(Κάστρο του Αϊ Δονάτου)

Το κάστρο  του Αγίου Δονάτου, βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Κορίλα και καταλαμβάνει έκταση 30 περίπου στρεμμάτων. Πήρε par2το όνομά του από τη φήμη του Επισκόπου Ευροίας Δονάτου (4ος μ.Χ. αιώνας) του οποίου ναός υπήρχε μέσα στο κάστρο και που θεωρούνταν προστάτης ολόκληρης της περιοχής.

Στα τείχη του κάστρου, μέσα στο οποίο υπήρχε οικισμός, διακρίνονται δύο τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου.  H βόρεια πλευρά της θέσης του είναι απροσπέλαστη και ατείχιστη. Στη δυτική τους πλευρά, υπάρχει η κεντρική πύλη.

Δύο ακόμη πύλες υπάρχουν στη βορειοδυτική και ανατολική πλευρά. Από τη δυτική πύλη, λιθόστρωτο μονοπάτι οδηγεί προς την ακρόπολη, στη βορειοανατολική πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου. Η ακρόπολη χωρίζεται από το υπόλοιπο κάστρο με εσωτερικό τείχος. Το εσωτερικό της ακρόπολης διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα. Στην ανατολική πλευρά του, εξωτερικά, σώζεται τμήμα οχύρωσης με λαξευμένους δρόμους της ελληνιστικής πιθανόν εποχής.

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 26 Ιούνιος 2010 09:41)

Περισσότερα...

 
Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους