Home Τοπικά Σούλι

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙSouliXartis

Τα βουνά του Σουλίου βρίσκονται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το Χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας. Από το σημείο της παράκαμψης μπορεί κανείς να δει τα βουνά του Σουλίου Μούργκα και Κιάφα, καθώς και το κάστρο της Κιάφας. Η διαδρομή είναι  εύκολη και σύντομη. Ο δρόμος αυτός μετά από 10 περίπου χιλιόμετρα χωρίζεται στα δυο. Ο ένας οδηγεί στο Σούλι και ο άλλος στα χωριά Τσαγγάρι, Φροσύνη, Αυλότοπο και Κουκουλιούς. Από το χωριό Κουκουλιούς συνεχίζει και οδηγεί στα Γιάννενα.

Πριν φτάσουμε στη διασταύρωση αυτή μια μικρή παράκαμψη στα δεξιά οδηγεί στην περιοχή που ονομάζεται "Μύλος του Σουλίου". Σε μικρή απόσταση από το σημείο αυτό υπάρχουν πηγές και τα απομεινάρια από τους παλιούς μύλους στους οποίους οι κάτοικοι των χωριών, άλεθαν και έπλεναν τα χειροποίητα χονδρά ρούχα και σκεπάσματα. Σήμερα το τοπίο αυτό προσφέρει μόνο τη δροσιά των πηγών και των πλατανιών του στους επισκέπτες.

 

ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΣΗΜΕΡΑSouli

Σήμερα η κοινότητα Σουλίου είναι ο τέταρτος σε έκταση Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. Θεσπρωτίας (93.230 στρέμματα). Έχει πληθυσμό λιγότερο από 1.000 κατοίκους, καθώς η ιδιαίτερα ορεινή αυτή περιοχή, έχει πληγεί από τη μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική.

Το τοπίο είναι εξαιρετικά άγριο και αφιλόξενο. Οι πλαγιάς των βουνών του Σουλίου δεν είναι καλλιεργήσιμες. Το έδαφος προσφέρεται μόνο για κτηνοτροφία καθώς είναι άγονο και πετρώδες.

Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος και κατοικούν εκεί λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων.

Περισσότερα...

 

H ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Η προέλευση και ετυμολογία του ονόματος του Σουλίου δεν έχει αποσαφηνιστεί αν και έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες.SuliFrurio

Ο Περραιβός, σύμφωνα με τη ντόπια παράδοση, αναφέρει ότι το όνομα αποδίδεται σε κάποιον Σούλη ή Σούλιου που φονεύτηκε στην τοποθεσία όπου σήμερα είναι το Σούλι. Λέει ότι οι οικιστές του Σουλίου μετοίκησαν κατά διαστήματα από το 1500 -1600 από τα γειτονικά χωριά για να αποφύγουν την τουρκική δουλεία. Οι φυγάδες αυτοί αφού εγκαταστάθηκαν στο Σούλι με τις οικογένειες τους αυξήθηκαν και έκτισαν τα πρώτα τέσσερα χωριά δηλ. το Σούλι, Σαμονίβα, Κιάφα και Αβαρίκος.

Ο μεγάλος ποιητής Aνδρέας Kάλβος, πιστεύει ότι οι Σουλιώτες είναι απόγονοι των Σελλών και ονομάζει την περιοχή «Σελλαΐδα» εξ ου και το όνομα «Σούλι». Σύμφωνα με τον ιστορικό Kων/νο Πανταζή, η ερμηνεία αυτή του ποιητή, στηρίζεται στην ιστορική πραγματικότητα. Η περιοχή αυτή κατοικήθηκε από το 800 π.X. από τους πρώτους Έλληνες και ονομάστηκε Θεσπρωτία. Γύρω στο 1600 από χωριά της Θεσπρωτίας, μεμονωμένες οικογένειες που ήθελαν να αποφύγουν την οθωμανική καταπίεση, ανέβηκαν στα βράχια της Mούργκας και έχτισαν το Tετραχώρι. Αυτές οι οικογένειες εκπροσωπούσαν ολόκληρη την περιοχή της Σελλαΐδος και κατά τον Kων/νο Πανταζή, σωστά ο ποιητής Kάλβος τους θεωρεί απογόνους των Σελλών.

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 26 Ιούνιος 2010 12:04)

Περισσότερα...

 

Eις Σούλι
(Κάλβος Aνδρέας)

Ωδή Πέμπτη.

α΄
Φυσάει σφοδρός ο αέρας,
και το δάσος κυμαίνεται
της Σελλαιίδος· φθάνουσι
μακράν εδώ, όπου κάθομαι,
μουσικά μέτρα.

β΄
Αφροντίστων ποιμένων
στίχοι δεν είναι, ή γάμου,
ή πανηγυριζόντων
νέων γυναικών και ανθρώπων,
μήτε ιερέων.  

Περισσότερα...

 
Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους