Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Δημοτικό Τραγούδι Αρχαία Ηραία Μαθητικό Βήμα Παραδοσιακή Μαγειρική Συνδέσεις

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
"
ET IN ARCADIA EGO"
 

Πρίν από χρόνια, ο φίλος μου ο Γιάννης ο Ασημακόπουλος, δημοσιογράφος, εκεί που πίναμε τα καφεδάκια μας κάπου στη Τρίπολη, βγάζει και μου δείχνει ένα εξώφυλλο ενός cd με τίτλο «Et In Arcadia Ego». Δύσπιστος από το πολυφορεμένο και πολυπαιγμένο Et In Arcadia Ego - από πολιτικούς, οραματιστές και άλλους πολλούς,  θυμάμαι που του είπα, Γιάννη, τι νέο μπορεί να φέρνει ένα cd με τον πιασάρικο αυτό τίτλο? Άκουσε το και πές μου, ήταν τα λόγια του.


Το άκουσα και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Από την αρχή του, με τον εκπληκτικό Χρίστο Τσάγκα στον ύμνο του Πάνα, έως και το τελευταίο ορχηστρικό του. Το άκουσα θυμάμαι εκείνη τη μέρα πολλές φορές.

Κάπως έτσι γνώρισα τον Βαγγέλη Σταυρόπουλο, παρέα με τον Γιάννη στο café  Καλλιστώ, στη πλατεία Άρεως.

Στην Αθήνα, κανονίσαμε συνάντηση για την συνέντευξη με τον Βαγγέλη Σταυρόπουλο για το νέο μας site το Arcadians.

Η συνέντευξη θυμάμαι πήγε πολύ καλά και η καταγραφή της από το μαγνητόφωνο μας είχε βοηθήσει πολύ. Αυτή η συνέντευξη όμως ποτέ δεν βγήκε στον αέρα. Για ένα απλό λόγο, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της συνέντευξης, χάσαμε όλο το αρχείο!!. Στη πρώτη μας εκείνη συνέντευξη, δεν τα είχαμε πάει και τόσο καλά.

Το όνομα όμως του Βαγγέλη Σταυρόπουλου έμεινε στο site για να μας θυμίζει εκείνη τη συνάντηση.


Το Et In Arcadia Ego, έχει ακουστεί παντού, όπου υπάρχουν Έλληνες και Αρκάδες. Αμέτρητα μηνύματα έχω δεχτεί για τη μουσική του έργου αυτού. Όλα στο σύνολό τους γεμάτα συγκίνηση, γιατί άγγιξε η μουσική του και τις πιο ευαίσθητες χορδές.


Στην ΕΡΑ 5, όταν έγινε το αφιέρωμα για το Παναρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο, ανοίξαμε  την εκπομπή με τον ύμνο στον Πάνα του Βαγγέλη Σταυρόπουλου. Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής που μας φιλοξενούσε κ. Νώε Παρλαβάντζας, έκανε μίνι αφιέρωση στο συγκλονιστικό όπως ονόμασε αυτό έργο.


Με τον Βαγγέλη Σταυρόπουλο δεν χαθήκαμε και ας του είχαμε κόψει άθελά μας εκείνη τη πρώτη συνέντευξη. Εκτός από πρωτοπόρος και εξαίρετος μουσικός, είναι και άνθρωπος καλός. Όμως και άτυχος, διότι «ουδείς προφήτης στον τόπο του», κάτι που ο Βαγγέλης Σταυρόπουλος έχει νιώσει στο πετσί του καλά, όλα αυτά τα χρόνια που κυκλοφορεί το έργο του.


Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το cd αυτό θα κυκλοφορεί ελεύθερο στην αγορά, απελευθερωμένο από τα δεσμά των επιλογών του. Στα 29 δελτία τύπου που είχε στείλει στον Αρκαδικό Τύπο όταν το έργο ήταν έτοιμο, μονάχα ένας καταδέχτηκε να αφιερώσει ένα δίστηλο στην εφημερίδα του. Όλοι οι υπόλοιποι σιώπησαν.

Πάντα ο δημιουργός αγαπά το παιδί του, δεν το αφήνει επειδή οι άλλοι δεν το θέλουν. Και δεν το θέλουν, όχι διότι δεν αξίζει τον κόπο, όχι διότι δεν είναι μεγάλο έργο. Τίποτα από αυτά, δεν το θέλουν διότι το μεγάλο αυτό έργο το γέννησε η μουσική παιδεία κάποιου που δεν είναι δικός τους. Τα πολιτιστικά στεγανά, δεν έχουν καταγωγή και διαμονή μόνιμη, βρίσκονται παντού, όπου υπάρχουν Σταυρόπουλοι και καταθέτουν τη ψυχή τους.


Όμως ο Βαγγέλης Σταυρόπουλος έχει προχωρήσει από τότε. Έχει έτοιμο σχεδόν το επόμενο μεγάλο του έργο «Αρκαδία-Κύπρος», που σκέφτεται να παρουσιάσει πρώτα στη Κύπρο και μετά στην Ελλάδα. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ίσως και στη γενέθλια γή του, την Αρκαδία.


Το Et In Arcadia Ego, που σημαίνει πολλά για όσους κοιτάζουν την Αρκαδία με τα μάτια του μυαλού και της ψυχής, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για όσους εύκολα και προς χάριν εντυπωσιασμού το προφέρουν έτσι αβίαστα. Όπως εκείνος ο Αρκάς, που μιλώντας σε πολιτιστική εκδήλωση παλαιότερα, νιώθοντας θεός με το μικρόφωνο ανά χείρας, τελείωσε τη σπουδαία ομιλία του λέγοντας προς το πλήθος που είχε «λιώσει» από τα κρασιά και τις μπύρες, Et In Arcadia Ego εεεεεεεεεεεεε!!!!! και έφυγε αποθεωμένος για την επόμενη πολιτιστική ομιλία του, για το επόμενο εεεεεεεεεε!!!   

Το Μουσικό Έργο Et In Arcadia Ego, ακούγεται ολόκληρο από την ενότητά μας «Μουσική»

Βασίλης Αναστασόπουλος
03-02-2007
(http://www.arkadians.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=500&itemid=71)


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
"
ET IN ARCADIA EGO"
 

Δίκτυο ΕΡΑ - Τρίτο Πρόγραμμα - Διονύσης Μαλλούχος Print

Από αυτή την Τετάρτη, 28 του Κουτσοφλέβαρου, ο Διονύσης Μαλλούχος ξανά πίσω από το ραδιοφωνικό μικρόφωνο του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ. Μετά από ολιγόμηνη διακοπή, ξαναγυρίζει στα "Πρωινά του Τρίτου", κάθε πρωί, σε ζωντανή μετάδοση 10.30 ως 11.50 από Δευτέρα ως Παρασκευή.

Μας περιμένει στις συχνότητες του Τρίτου (90,90 και 95,6 στην Αττική) και στο τηλ 2106066475 για ζωντανή επικοινωνία τις ώρες της εκπομπής. Μουσικά νέα, αφιερώματα, προσφορά προσκλήσεων για συναυλίες και πολλή μουσική!

Συνεχίζεται για λίγες εβδομάδες ακόμα, η παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου "Το χαμόγελο της γιαγιάς" στο θέατρο "Ιλίσια-Βολονάκης", Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Β. Σοφίας, τηλ. 210-7210.045.
Η Μάνια Παπαδημητρίου σε ένα θέαμα-ακρόαμα "μετακαμπαρέ"!
Καθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9μ.μ..
Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος.
Εισιτήρια προς 16 (φοιτητικό) και 21 ευρώ.

Συναυλία για φωνή και πιάνο στην αίθουσα συναυλιών του
Πυθαγόρειου Ωδείου  στην Aνοιξη Αττικής (Λεωφόρος Λίμνης Μαραθώνος 43, φυσική συνέχεια της Κηφισίας μετά απο Ν.Ερυθραία και Δροσιά) με τη mezzosoprano Αγγελική Καθαρίου και τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο, το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 8 το βράδυ.
Εισητήρια 7 και 10 ευρώ.


Arcadians
24-02-2007

(http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=507&Itemid=2)