Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Δημοτικό Τραγούδι Αρχαία Ηραία Μαθητικό Βήμα Παραδοσιακή Μαγειρική Συνδέσεις

 
ΓΙΩΡΓΟΣ   ΛΑΘΟΥΡΑΚΗΣ
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΙΚ.  ΣΑΧΑΣ  γράφει για τον Γ Λαθουράκη και παρουσιάζει το έργο του


Όσοι αγαπούν και θρέφουν στην ψυχή τους την ανάγκη της εικαστικής δημιουργίας, αγκαλιάζουν με περίσσια θέρμη ό,τι μπορεί να φιλοξενήσει αυτήν την καλλιτεχνική τους έκφραση.
Η φύση είναι αναμφίβολα ο χώρος, όπου πάνω του στοιβάζονται όλες οι δημιουργικές αφορμές και εκεί προστρέχει ο καλλιτέχνης για να αναζητήσει και στη συνέχεια να πλάσει τους δικούς του εκφραστικούς ανασασμούς.
Σημαντικό συστατικό της φύσης είναι αναμφίβολα η θάλασσα. Είναι εκείνη που τέρπει ιδιαίτερα τον δημιουργό με όσα θαλασσινά κύματα, πλεούμενα, ακόμη και ό,τι έμεινε από ένα ναυάγιο, κυρίως τα ξύλινα απομεινάρια.
Είναι επίσης βέβαιο, ότι η ξύλινη επιφάνεια είχε απαρχής λογής λογής χρησιμότητα για την ανθρώπινη δημιουργία.
Βέβαιο είναι ακόμη ότι, όπως όλα, έτσι και η ξύλινη δημιουργία έχει το δικό της «τετέλεσται».

 

           


 


   

   
         

Τι γίνεται όμως μετά;
Ο Γιώργος Λαθουράκης, απ' ότι φαίνεται, «δεν αφήνει κανένα ξύλο να πάει χαμένο». Όταν μάλιστα είναι αρμυρόγευστο, τότε τον τέρπει ιδιαίτερα η θαλασσινή του προέλευση! Τώρα πια, το ξύλο στα χέρια του είναι μέσο δημιουργικής απόληξης, μιας και η ευαίσθητη εικαστική του δυνατότητα μπορεί να μπολιάζει χρωματικά την ταλαιπωρημένη ξύλινη επιφάνεια με τον πηγαίο δημιουργικό του οίστρο.
Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο Λαθουράκης «δεν ζωγραφίζει πάνω στο ξύλο», αλλά ζωγραφίζει το ξύλο, δίνοντάς του τη δυνατότητα μιας νέας βίωσης, μιας καινούργιας μορφής που έχει ζυμωθεί από την πρότερη τραυματική της εμπειρία κι από την τωρινή ευαίσθητη πινελιά του καλλιτέχνη.
Η παρούσα εικαστική ρότα του Λαθουράκη, έχει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την πρόθεση που ο ίδιος μας διαμηνύει με τη ζωγραφική του. Πιστεύω ότι αν συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τις δημιουργικές του επιδιώξεις, τότε το έργο του, εμποτισμένο με την τωρινή πετυχημένη εικαστική του αναζήτηση, θα φανερώσει ολάκερη τη γόνιμη καλλιτεχνική του έκφραση, γιατί αναμφίβολα η τέχνη είναι ένα πεδίο μάχης που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ποτέ.


ΟΙ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ  ΛΑΘΟΥΡΑΚΗ
πρωτοεμφανίστηκαν στην έκθεση  "ΟΙ  ΠΛΟΕΣ"
στην Αίθουασα Τέχνης ΜΕΤΟΠΗ
Ερεχθείου και Καλλησπέρη 17,   Ακρόπολη  117 42,   Αθήνα
ΤΗΛ  210  9238970  -  210  6740888


  
 

 
   

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο Λαθουράκης «δεν ζωγραφίζει πάνω στο ξύλο», αλλά ζωγραφίζει το ξύλο, δίνοντάς του τη δυνατότητα μιας νέας βίωσης, μιας καινούργιας μορφής που έχει ζυμωθεί από τη πρότερη τραυματική της εμπειρία και από την τωρινή ευαίσθητη πινελιά του καλλιτέχνη.
Η παρούσα εικαστική ρότα του Λαθουράκη έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν την πρόθεση που ο ίδιος μας διαμηνύει με τη ζωγραφική του.

Αποστόλης  Νικ.  Σαχάς
 

Μ' αυτή τη δουλειά θέλησα να τιμήσω τα σκαριά, που για δεκάδες χρόνια όρθωσαν την πλώρη τους στο κύμα, κουβαλώντας στην κουβέρτα τους τις τύχες, τους φόβους και τις ελπίδες ανθρώπων που έδεσαν τη ζωή τους μ'αυτά. - Προσπάθησα να περισώσω λίγα ξύλινα κομμάτια μνήμης...
Ελπίζω να κατάφερα να σεβαστώ αυτά τα κομμάτια προσπαθώντας να μη σβήσω από πάνω τους την ακόμα ζωντανή μυρωδιά από κατράμι και αλμύρα και τα σημάδια του χρόνου και του αγώνα.
Θέλησα μόνο να τους προσφέρω έναν Εσπερινό από χρώμα, όπως αξίζει σ' έναν ταξιδευτή που ολοκλήρωσε το δύσκολο ταξίδι του.

Γιώργος   Λαθουράκης1 2 3 4 5 6

 


Η Σελίδα των Πολιτιστικών Ειδήσεων  ενημερώθηκε </ > 02-Μαϊ-2013