ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΠΕΡΙ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΑΝΤΩΝ

ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο ΗΛΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ HUBBLE

O ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

ΘΕΑΣΗ ISS ΑΠΟ ΔΡΑΜΑ

ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΣΤΡΟΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

'ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

Tο Εργαστήριο αυτό βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου. Είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της Φυσικής της τεχνολογίας και της γνώσης
Ολοκληρώθηκε με προσωπική εργασία και έξοδα πολλών φίλων του τους οποίους και ευχαριστούμε...

Η είσοδος στο χώρο αυτό είναι ελεύθερη. Επισκέπτες μπορεί να είναι σχολεία αλλά και ιδιώτες κατόπιν όμως συνεννόησης στα τηλέφωνα 2521090218 ή 6944305431 

Αφιέρωμα της ΕΡΤ 3 στο Εργαστήριο μας 

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, γενική άποψη του χώρου και εξοπλισμός αστρονομικών παρατηρήσεων
.

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΗΛΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

Τα εκθέματα μας

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Το σπίτι των ψευδαισθήσεων (Ames Room) είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε και μας προσφέρθηκε από τον κ. Ιεροκλή Σαββίδη και την εταιρεία φωτοβολταϊκών Ptolemeo. Στο εσωτερικό του έχει αλλοιωθεί το κλασσικό παραλληλεπίπεδο σχήμα ενός δωματίου με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του εξωτερικού παρατηρητή να αντιλαμβάνεται εσφαλμένα το μέγεθος των ατόμων που βρίσκονται στ ο εσωτερικό του όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες.

ΗΛΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

Στο χώρο μας έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο Ηλιακών ρολογιών που περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα είδη Ηλιακών ρολογιών.

ΠΟΛΙΚΟ ΡΟΛΟΪ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΡΟΛΟΪ

ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΡΟΛΟΪ

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΡΟΛΟΪ

ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟΪ

ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ

ΣΦΑΙΡΙΚΟ ΡΟΛΟΪ

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΟΛΟΪ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΟΛΟΪ

ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 

ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
Ο Πυθαγόρας, κατά την τοπική παράδοση της Σάμου, είχε φτιάξει μια τέτοια κούπα εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής για να πίνει με μέτρο το κρασί.
Εσωτερικά, είχε μία γραμμή που όριζε ως που έπρεπε να γεμίσει κανείς. Μια στάλα παραπάνω και η κούπα άδειαζε όλο το κρασί της από μία κρυφή οπή στη βάση. Καλείται επίσης "κούπα του δικαίου" διότι πλην της υδραυλικής, αντανακλά και μία από τις βασικές αρχές του δικαίου, αυτήν της Ύβρεως και Νεμέσεως. Όταν το όριο ξεπερνιέται (ύβρις), δεν χάνονται μόνον όσα έχουν ξεπεράσει το όριο, αλλά και όλα τα προηγούμενα που είχαν αποκτηθεί (νέμεσις).
 

ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ
Η Κρήνη (σιντριβάνι) του Ήρωνα. Είναι μια υδραυλική μηχανή που εφευρέθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό και εφευρέτη Ήρωνα στην Αλεξάνδρεια.
Η κατασκευή δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο η βαρυτική δυναμική ενέργεια του νερού, σε συνδυασμό με την πίεση του εγκλωβισμένου αέρα, προκαλεί εκτόξευση του νερού πιο ψηλά από την ελεύθερη στάθμη του.
 

ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Το 1650, ο Otto-von-Guericke, δήμαρχος τότε της πόλης του Μαγδεμβούργου, κατασκεύασε την πρώτη αντλία κενού με την οποία αργότερα έκανε και την περίφημη παράσταση, με τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου. Κατασκεύασε δύο χάλκινα κοίλα ημισφαίρια διαμέτρου 50 περίπου εκατοστών και μια μέρα παρουσία θεατών προσάρμοσε τα δύο ημισφαίρια ώστε να δημιουργηθεί μια κοίλη σφαίρα, αφαίρεσε με την αντλία τον αέρα από τα ημισφαίρια και . . . . τα ημισφαίρια ήταν αδύνατον να αποσπαστούν το ένα από το άλλο ακόμη και στην περίπτωση που τα τράβαγαν προς αντίθετες κατευθύνσεις οκτώ άλογα από κάθε πλευρά.
Όταν επέτρεψε να εισέλθει αέρας στο εσωτερικό της μεταλλικής σφαίρας, τα ημισφαίρια άνοιξαν μόνα τους.
 

ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ  ΗΡΩΝΑ
Η κατασκευή αυτή είναι μια παραλλαγή της Αιολόσφαιρας που σχεδίασε ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς  και θεωρείται η πρώτη θερμική μηχανή πρόγονος των σύγχρονων ατμομηχανών.
Ο ατμός που παράγεται στην κοίλη σφαίρα από το βρασμό του νερού που περιέχει, εξέρχεται από τα δύο ακροφύσια της σφαίρας τα οποία είναι σχήματος "Γ" και αντίθετα τοποθετημένα μεταξύ τους.
Ο παραγόμενος ατμός βγαίνει υπό πίεση και περιστρέφει τη σφαίρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη λειτουργία αυτή (κίνηση δι' εκτονώσεως αερίου) στηρίζεται η κίνηση των σύγχρονων πυραύλων και αεριωθουμένων.
 

ΚΟΧΛΙΑΣ ΤΟΥ  ΑΡΧΙΜΗΔΗ
Το υδραυλικό αυτό όργανο εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη όταν επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου.  Εκεί εμπνεύστηκε τον κοχλία και τον κατασκεύασε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους χωρικούς να αντλήσουν νερό από το Νείλο. Χρησίμευε στην άντληση ύδατος από ένα χαμηλό επίπεδο σ' ένα άλλο υψηλότερο.
Οι χρήσεις του από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι πολλές: άρδευση αγροτικών καλλιεργειών, απαλλαγή μεταλλείων από λιμνάζοντα ύδατα, άντληση υδάτων από τα έγκατα των πλοίων και άλλες.
Χρησιμoπoιείται έως σήμερα σε πολλές χώρες, αναπτυγμένες ή μη, με πολλές μορφές και ποικιλία χρήσεων.
 

ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ

ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ

ΚΟΧΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

ΔΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΣΙΟΥ
Πρόκειται για μια πολύ απλή κατασκευή, που αποτελείται από ένα πλαστικό μπουκάλι και ένα δοκιμαστικό σωλήνα κλεισμένο με φελλό που έχουμε τρυπήσει.
Όταν πιέζουμε το μπουκάλι παρατηρούμε ότι ο δοκιμαστικός σωλήνας βυθίζεται και όταν το αφήνουμε, ο σωλήνας επιπλέει και πάλι.
Καθώς πιέζουμε το μπουκάλι, εισέρχεται νερό μέσα στο σωλήνα, αυξάνεται το βάρος του και βυθίζεται.
Τα υποβρύχια αλλά και τα ψάρια αναδύονται και καταδύονται με βάση αυτή την αρχή.
 

ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΦΑΙΡΩΝ
Γνωρίζουμε ότι αν αφήσουμε ένα σώμα να πέσει από κάποιο ύψος και να συγκρουστεί με το έδαφος κατά την επιστροφή του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το αρχικό ύψος.
Γιατί στην κατασκευή αυτή η μικρή πάνω σφαίρα φαίνεται να παραβιάζει αυτή τη βασική αρχή της φύσης; Τι θα συμβεί αν επάνω βρίσκεται η μεγαλύτερη σφαίρα;
 

Ο ΚΩΝΟΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΨΗΦΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ
Είναι γνωστό ότι όλα τα σώματα, όταν αφαιθούν ελεύθερα κινούνται προς τα κάτω.
Ο Κώνος όμως αυτός αντί να κατηφορίζει, προτιμά να ανηφορίζει!
Παραβιάζεται ο νόμος της βαρύτητας ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
Οι διατάξεις αυτές εκμεταλλεύονται το φαινόμενο της ταχύτερης και καλύτερης διάδοσης του Ήχου στα στερεά απ ότι στα αέρια καθώς και τη δράση των αντηχείων.
 

ΔΙΝΟΡΕΥΜΑΤΑ
Αφήστε σφαιρίδια από διαφορετικά υλικά να πέσουν μέσα από τους σωλήνες και συγκρίνετε τους χρόνους πτώσης τους.
Γιατί το μαγνητισμένο σφαιρίδιο καθυστερεί μέσα στο χάλκινο σωλήνα αν και ο χαλκός δε μαγνητίζεται;

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Με τη διάταξη αυτή θα δείτε πως μεταβάλλεται το βάρος ενός αντικειμένου όταν μεταφέρεται από τη Γη σε άλλους πλανήτες και στον Ήλιο.

ΗΛΙΑΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Το κάτοπτρο αυτό συγκεντρώνει τις ακτίνες του Ηλίου σε ένα σημείο (εστία του) με αποτέλεσμα την ταχύτατη θέρμανση κάθε αντικειμένου που βρίσκεται εκεί.

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ

Η διάταξη αυτή εκμεταλλεύεται το φαινόμενο της ανάκλασης και δημιουργεί την ψευδαίσθηση του άπειρου βάθους στο εσωτερικό της. 

ΔΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΣΙΟΥ

ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΦΑΙΡΩΝ

Ο ΚΩΝΟΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΨΗΦΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ-ΑΝΤΗΧΕΙΟ

ΔΙΝΟΡΕΥΜΑΤΑ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΗΛΙΑΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ (εσωτερικό)


ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
ΣΕ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ
Το σύστημα αποτελείται από δύο αντικριστά παραβολικά κάτοπτρα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.
Όταν κάποιος ψιθυρίσει στον κύκλο που βρίσκεται μπροστά από το ένα κάτοπτρο, ο ψίθυρος ανακλάται, οδηγείται στο άλλο κάτοπτρο και θα ακουστεί από τον ακροατή μπροστά από τον κύκλο του δευτέρου κατόπτρου.
 

ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ
Η διάταξη αποτελείται από κρεμασμένες σφαίρες του μπιλιάρδου που εφάπτονται μεταξύ τους. Τραβήξετε την πρώτη σφαίρα από τη θέση ισορροπίας της και αφήστε την ελεύθερη, αυτή θα σταματήσει μόλις προσκρούσει στη δεύτερη και η τελευταία θα εκτιναχτεί με την ίδια ορμή που προσέκρουσε η πρώτη.
Αν τραβήξετε δύο σφαίρες, τότε δύο σφαίρες θα εκτιναχτούν.

ΚΑΡΕΚΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ
Ανεβείτε στην καρέκλα και δεθείτε με τη ζώνη ασφαλείας.
Κρατήστε σε κάθε χέρι από ένα αλτήρα και ζητήστε από κάποιον να σας περιστρέψει ενώ έχετε τα χέρια σας τεντωμένα στην έκταση.
Μαζέψτε τα χέρια σας κοντά στο στήθος και νιώστε την επιτάχυνση της καρέκλας.

ΡΟΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ                                        

Δοκιμάστε να στρίψετε τη ρόδα όταν αυτή περιστρέφεται και όταν είναι ακίνητη. Συγκρίνετε τη δυσκολία που θα συναντήσετε σε κάθε περίπτωση.

ΠΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Το φυσικό φως είναι σύνθεση πολλών κυμάτων των οποίων τα επίπεδα ταλάντωσης βρίσκονται σε τυχαίες διευθύνσεις.Υπάρχουν κάποια υλικά (πολωτές) μέσα από τα οποία διέρχεται μόνο το φως που τα επίπεδα ταλάντωσης των κυμάτων που το αποτελούν βρίσκονται σε μια ορισμένη διεύθυνση.
Τι θα συμβεί αν το φυσικό φως περάσει μέσα από δύο διαδοχικούς πολωτές;
Κοιτάξτε μέσα από τη διάταξη και περιστρέψτε τον ένα πολωτή.

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Στις κατασκευές αυτές εξαφανίζεται ένα αντικείμενο που εισέρχεται ανάμεσα στις δύο οπές του κουτιού.
Τα φαινόμενα που εκμεταλλευόμαστε για να πετύχουμε την εξαφάνιση είναι η ανάκλαση του φωτός σε επίπεδο κάτοπτρο (καθρέφτη) ή η διάθλαση του όταν περνά από τον αέρα στο γυαλί και κατόπιν στο νερό και η αίσθηση που έχουμε για το φως ότι ταξιδεύει ευθύγραμμα.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ
Κάθε υλικό χαρακτηρίζεται από το δείκτη διάθλασης του n, έναν αριθμό που δείχνει πόσο γρήγορα κινείται μια ακτίνα φωτός στο υλικό αυτό.
Όταν το φως περνά από ένα υλικό σε κάποιο άλλο στο οποίο κινείται με διαφορετική ταχύτητα αλλάζει διεύθυνση κίνησης (το φαινόμενο ονομάζεται διάθλαση).
Τι συμβαίνει όταν το φως κινείται σε υλικά που έχουν τον ίδιο δείκτη διάθλασης όπως σε αυτή την κατασκευή;

ΣΦΑΙΡΕΣ ΠΟΥ ΚΥΛΑΝΕ
Στην κατασκευή αυτή έχουμε δύο διαδρομές που ξεκινάνε από το ίδιο ύψος και καταλήγουν στο ίδιο ύψος πιο χαμηλά από το αρχικό. Η μία διαδρομή έχει μεγαλύτερο μήκος από την άλλη.
Αν αφήσουμε ταυτόχρονα δύο σφαίρες στην αρχή κάθε διαδρομής μαντέψτε ποια θα φτάσει πρώτη στο τέλος;

ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ
Στην κατασκευή αυτή προσπαθούμε να ανυψώσουμε δύο ίσα βάρη χρησιμοποιώντας μια απλή ή μια πολλαπλή τροχαλία. Σε ποια περίπτωση θα ασκήσουμε μεγαλύτερη δύναμη; Ισχύει ο χρυσός κανόνας της μηχανικής; 
 

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ

KOYNIA TOY ΝΕΥΤΩΝΑ

ΚΑΡΕΚΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ

ΡΟΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ

Πόλωση του Φωτός

Ανάκλαση του Φωτός

Διάθλαση του Φωτός

Δείκτης Διάθλασης

Διαδρομές Σφαιρών

Τροχαλίες

 Last modified: 05/20/17.