...στο biblionet

 

Η πρώτη φάση του έργου αναβάθμισης και διάσωσης των πολύτιμων αρχείων της ΒιβλιοNet έχει ολοκληρωθεί. Το έργο βρίσκεται πλέον σε φάση ολικής αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με τα πλέον καινοτόμα διεθνή μοντέλα. Η αποτελεσματικότητα των αναζητήσεων αναβαθμίζεται συνεχώς. Η ΒιβλιοNet περνά στη νέα εποχή αξιοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence).

Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αποτελεί τη βιβλιογραφική βάση δεδομένων η οποία καταγράφει ανελλιπώς από το 1998 όλη την ελληνική εκδοτική παραγωγή και διατίθεται δωρεάν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφορίας για τίτλους (βιβλία που εκδίδονται με ελληνικό ISBN), πρόσωπα (συγγραφείς, μεταφραστές, συντελεστές) ή εκδοτικές εταιρείες με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους: απλή ή σύνθετη αναζήτηση, θεματική αναζήτηση, νέες κυκλοφορίες, βραβευμένα βιβλία κλπ. Όλα τα δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους με ενεργούς συνδέσμους έτσι ώστε να είναι εύκολη η πλοήγηση μεταξύ των πεδίων και συνδυαστική η άντληση πληροφοριών.
Από το 1998 η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ καταγράφει καθημερινά τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα μας και περιλαμβάνει πληροφορίες για χιλιάδες τίτλους ως εξής:
· αναλυτικά βιβλιογραφικά στοιχεία (τίτλος βιβλίου, όνομα συγγραφέα, εκδότης, ISBN, θέμα, ταξινομικός αριθμός Dewey Decimal Classification-DDC, κλπ)
· φωτογραφία εξωφύλλου
· βιογραφικό σημείωμα, φωτογραφία και εργογραφία του συγγραφέα και άλλων συντελεστών (μεταφραστών, επιμελητών, επιμελητών σειράς, εικονογράφων, φωτογράφων, ζωγράφων, κ.ά.)
· εκδοτικές εταιρίες (ταυτότητα, στοιχεία επικοινωνίας)
· εμπορικές πληροφορίες του βιβλίου (διακινητής, τιμή, διαθεσιμότητα)
· κριτικογραφία – επώνυμα κριτικά κείμενα από τον έντυπο και ψηφιακό Τύπο (εφημερίδες, περιοδικά)

Η ιδέα μιας πλήρους και έγκυρης βάσης δεδομένων για την ελληνική εκδοτική παραγωγή και τα κυκλοφορούντα βιβλία δημιουργήθηκε ήδη με την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου [ΕΚΕΒΙ] το Δεκέμβριο 1994.
Τον Ιούλιο του 1998, μετά από έρευνα, συστάθηκε η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (“ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εκμετάλλευσης Βιβλιογραφικών προϊόντων και Υπηρεσιών” [τΑΕ&ΕΠΕ 6203/30-07-1998]), με τη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο φορέων αντιπροσωπευτικών του κλάδου: 45 σημαντικών εκδοτικών οίκων, δύο συλλόγων εκδοτών (ΣΕΒΑ και ΣΕΚΒ), της ΠΟΕΒ και του ίδιου του ΕΚΕΒΙ. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη βούληση των μετόχων, στόχευε στην υποστήριξη του κλάδου του βιβλίου. Ωστόσο, παρά τη χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος, η αγορά του βιβλίου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

Από το 2003, μετά από πρόταση των μετόχων της εταιρείας, το ΕΚΕΒΙ ανέλαβε την εξαγορά και την αποκλειστική διαχείριση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, σαν βάση βιβλιογραφικών δεδομένων, ως μοναδικός φορέας ικανός να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και τη διάθεση σε όλους αυτού του τόσο χρήσιμου εργαλείου. Από το 2014, (μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ) η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (σε συνεργασία, από το 2018, με τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού/Τμήμα Ψηφιακής Ανάγνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού). Η διαδικτυακή της σελίδα [www.biblionet.gr] δεν σταμάτησε να ενημερώνεται ούτε μια μέρα, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε κάθε ενδιαφερόμενο δωρεάν.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ

Το βιβλιογραφικό προϊόν της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ είναι εφάμιλλο αντίστοιχων προϊόντων του εξωτερικού, όπως η Bowker στις Η.Π.Α., η Nielsen Book Data στη Μ. Βρετανία, η Electre στη Γαλλία, η Informazioni Editoriali στην Ιταλία, η Micronet στην Ισπανία, η VNB στη Γερμανία. Με τους φορείς αυτούς η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ συμμετείχε στην κοινή ιστοσελίδα προώθησης και προβολής BookDB.com (BookDataBase). Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι σήμερα ο μόνος Φορέας της Ευρώπης που παρέχει μια τέτοια υπηρεσία δωρεάν στους επαγγελματίες και το κοινό, αφού όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι ιδιωτικές (με εξαίρεση τη Γερμανία) και διαθέτουν τα προϊόντα τους σε υψηλή τιμή.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Περισσότερα από 700 βιβλιοπωλεία χρησιμοποιούν συστηματικά τη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, σε πραγματικό χρόνο (online), για την υποστήριξη της αναζήτησης βιβλίων και των πωλήσεών τους. Οι πιστοποιημένοι στη Βάση επαγγελματίες του χώρου του Βιβλίου, ενημερώνονται καθημερινά για τις νέες εγγραφές, ώστε να εμπλουτίζουν ιδιωτικές ή εμπορικές βάσεις δεδομένων (π.χ. για εφαρμογές e-bookshop)