Πληροφορίες-Φωτ/φίεςς

 

Κεντρική σελίδα
Προσωπικές πληρ/ρίες
Εργασίες Αμπελιού
Σχ. Ρητίνης-4ο Κατερίνης
Εργασίες-Δραστ/τητες
Πληροφορίες-Φωτ/φίεςς
Άρθρα-Σχόλια

 

Η συλλογή μου από φωτογραφίες

bullet

Η Ρητίνη χιονισμένη

bullet

Το Νέο Νοσοκομείο Κατερίνης

bullet

Λουλούδια1

bullet

Λουλούδια 2

 

 

 

Ερωτήσεις -Απαντήσεις

bullet

Ερώτηση  1

Να σας ρωτήσω για ένα μεγάλο πρόβλημα που έχω με τις αγριόσφηκες που καταστρέφουν 100% τα σταφύλια. Η τοποθεσία του αμπελιού είναι στην Κάρυστο – Ν. Εύβοια κι αρκετά απομονωμένο από άλλες καλλιέργειες. Ουσιαστικά  μόνο 1-2 αμπέλια υπάρχουν κοντά με σαββατιανά. ΄Εχετε υπ΄ όψη σας κάποιο τρόπο αντιμετώπισης της μάστιγας αυτής που λέγεται αγριόσφηκα;

 

bullet

Απάντηση 1

          

          Θυμάμαι μία αντίστοιχη περίπτωση που είχα κατά την ωρίμανση σε συγκεκριμένες περιοχές του κτήματος. Τελικά έλυσα       το πρόβλημα, παρακολουθώντας τις σφήγκες, βρήκα τις φωλιές τους  και τις εξόντωσα με εντομοκτόνο σπιτιού. Οι φωλιές συνήθως είναι σε σιδερένιους πασσάλους , αν έχεις κουτιά πλαστικά ,ακόμη και άδεια κουτιά φαρμάκων, κάτω από κεραμίδια κ.τ.λ. είμαι σίγουρος ότι κάπου εκεί είναι η φωλιά τους. Νωρίς το πρωί πριν βγούνε μπορείς να τις εξοντώσεις πολύ εύκολα. Ρώτησα και άλλους παραγωγούς και μου είπαν το ίδιο.

Ελπίζω να βοήθησα.

 

bullet

Ερώτηση 2

           Τα μπόλια με τα οποία μπολιάζουμε είναι από τον προηγούμενο χρόνο η μπορεί να χρησιμοποιηθούν και του   ίδιου χρόνου;

bullet

Απάντηση 2

        Τα μπόλια τα παίρνουμε από τα κλαδιά που κλαδεύουμε τον ίδιο χρόνο. Αν κλαδέψουμε πιο νωρίς διατηρούμε τα κλαδιά μέσα σε λούνι ,άμμο ποταμίσια  ή χώμα. Επίσης αν μπολιάζουμε σε παλιό φυτό με χοντρό κορμό μπολιάζουμε νωρίς , αρχές Μαρτίου , γιατί αργά οι χυμοί που τρέχουν απορρίπτουν το μπόλι. Αν μπολιάζουμε μικρά φυτά κατάλληλη είναι αυτή η εποχή , μέσα στον Απρίλιο.

 

bullet

Ερώτηση  3

    Σπουργίτια τσιμπάνε τις ώριμες  ρόγες , πώς θα   απαλλαγώ;

 

bullet

Απάντηση 3

       Φέτος για πρώτη φορά είχα και εγώ το ίδιο πρόβλημα και ενώ χαιρόμουν που είχα δεκάδες πουλιά στο κτήμα διαπίστωσα ότι τσιμπούσαν τις ώριμες ρόγες , και στη συνέχεια χαλούσε όλο το τσαμπί. Ρώτησα,  έμαθα , το εφάρμοσα, γλύτωσα , όπως θα δείτε στις φωτογραφίες στην καλλιέργεια αμπελιού 6-82007 έβαλα κόκκινες πλαστικές κορδέλες αυτές με τον αέρα κάνουν θόρυβο και φεύγουν τα σπουργίτια, πάνε σε άλλα μέρη , αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει στο κτήμα ούτε ένα. Για πιο φθηνά χρησιμοποιήστε κορδέλες από αυτές που χρησιμοποιούμε στο δέσιμο των κλαδιών.

bullet

Ερώτηση  4

      

      Καταρχάς να σας ευχαριστήσω προσωπικά για τις πολύτιμες πληροφορίες σας αν και εκτιμώ ότι θα το έχουν κάνει πάρα πολλοί.

Βασικά είμαι πολύ νέος χρήστης  & αυτοδίδακτος του internet, κατάφερα όμως να σας εντοπίσω στην προσπάθειά μου για πληροφόρηση γύρω από το αμπέλι και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής. (είμαι και εγώ ένας ερασιτέχνης αμπελουργός εδώ και 4 χρόνια)

Σχετικά όμως με το κλάδεμα, έχω μια πληροφόρηση ότι το τυφλό μάτι (τσίμπλα) στην βάση του οριζόντιου κλαδιού δεν το ρίχνουμε, αλλά το διατηρούμε για να ανανεώσουμε την επόμενη χρονιά το κλαδί το οποίο θα αφήσουμε και θα κλαδέψουμε φυσικά στα δύο ή τρία μάτια.  

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εάν είναι δυνατόν να το ερευνήσετε και να το διασταυρώστε και παράλληλα ενημερώστε με.

Σας ευχαριστώ

 
bullet

Απάντηση 4

Καλημέρα

 Είμαστε πολλοί ,αλλά είμαστε σκόρπιοι, σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με το θέμα αυτό ασχολήθηκα γιατί είχα και εγώ τις ίδιες ανάγκες , να μου πουν με απλά λόγια και φωτογραφίες  τί πρέπει να κάνω, δεν αντιμετωπίζω το θέμα επιστημονικά , αλλά μεταφέρω την 10ετη και πλέον προσωπική και 30ετη οικογενειακή εμπειρία μου.

Για το θέμα που μου γράφεις νομίζω ότι έχει σχέση με το κλάδεμα που κάνουμε, αν κάνουμε μακρικλάδι ανανεώνοντας κάθε χρόνο το οριζόντιο κλαδί, σαφώς και δεν πρέπει να ρίχνουμε το τυφλό μάτι  και μάλιστα να το προσέχουμε στη βλάστηση να γίνει εύρωστο διότι την επόμενη χρονιά θα αποτελέσει την βάση, το νέο οριζόντιο κλαδί. Νομίζω όμως στο κοντοκλάδι όταν δεν αλλάζουμε το οριζόντιο κλαδί , και κάθε στέλεχος έχει ένα τυφλό μάτι, αν αφήσουμε 8 κλαδιά που δεν παράγουν, επιβαρύνουμε πολύ τις διατροφικές ανάγκες του κλήματος.

Ερώτηση 5η

Φίλε Γεράσιμε,

      Μελέτησα τα σχετικά με την καλλιέργεια του αμπελιού στο site σου και άντλησα χρήσιμες πληροφορίες.Σ' ευχαριστώ γιαυτές. Κάποιες διευκρινήσεις που χρειάζομαι, ξέρω πως θα μου τις έδινες πρόθυμα, αν έβρισκα την ευκαιρία

να έρθω στο κτήμα σου. Ελπίζω να τα καταφέρω και να σε πετύχω εκεί. Πέρυσι ήμουν άτυχος και τις δύο φορές που επισκέφθηκα το αμπέλι σου. Βρήκα μόνο τον Απόλλωνα πίσω από την κλειστή πόρτα.

     Εγώ έχω όλο κι όλο εκατό κλίματα στο οικόπεδο του σπιτιού μου. Λιπαίνω με κοπριά και χόρτο χλωρό κάθε φορά ( κάθε 15 μέρες ) που κόβω το γρασίδι ( δύο στρέμματα ). Ψεκάζω μόνο με χαλκούχα σκευάσματα και βρέξιμο θειάφι.

ΟΙ ποικιλίες Merlot και Caberniet-Chauvignion θα έλεγα πως προστατεύονται με τα δύο αυτά φάρμακα. Έχω όμως πρόβλημα με το ροζακί και τη σουλτανίνα. Κι

αν καταφέρω να τα σώσω από το ωίδιο, στο τέλος έρχεται η σαπίλα, ιδίως στο ροζακί. Περιμένω και τα αποτελέσματα του δικού σου πειράματος.

 

Απάντηση 5η

Από το ωίδιο μπορεί να τα σώσεις με θειάφι, από την σαπίλα μέχρι να ωριμάσουν μάλλον είναι αδύνατο, εγώ έχω μόνο 2 κληματαριές σταφίδα και αυτές θα τις ραντίσω όταν ωριμάσουν με ένα φάρμακο της Μπάγερν  για την σαπίλα που λένε ότι δεν αφήνει υπολείμματα. Πάντως είναι χρυσός ο κανόνας που λέει ότι δεν έχουμε πάνω από 2 ποικιλίες , γιατί καθεμιά θέλει διαφορετική αντιμετώπιση.

Ερώτηση 6η

Γεια σας Κύριε Σιδηρόπουλε. Καταρχήν συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Με βοηθήσατε να φυτέψω τα πρώτα αμπέλια μου. Σαν νέος στο χώρο έχω πολλές απορίες, αλλά για να μην σας κουράζω θα κάνω μια ερώτηση. ΄Εβαλα 14 βέργες μπολιασμένες με καμπερνε, δοκιμαστικά να δω αν τα καταφέρνω, και τελικά έπιασαν. Η ερώτησή μου  αφορά το πότισμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε πότε θέλουν πότισμα και πόσο νερό. Το χωράφι βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή 200μ υψόμετρο.

Απάντηση 5η

Όσο είναι μικρά και όχι καλά ριζωμένα, όσο περισσότερο τα ποτίζεις τόσο καλύτερα , ακόμη και κάθε μέρα , όταν έλθουν στην παραγωγή αν θέλεις ποσότητα , ποτίζεις συχνά , αν θέλεις ποιότητα , ανάλογα με το καλοκαίρι ποτίζεις το πολύ τρεις φορές.

Κεντρική σελίδα | Προσωπικές πληρ/ρίες | Εργασίες Αμπελιού | Σχ. Ρητίνης-4ο Κατερίνης | Εργασίες-Δραστ/τητες | Πληροφορίες-Φωτ/φίεςς | Άρθρα-Σχόλια

 

----- Original Message -----

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 21/04/08