johnΜια νέα εποχή στις γονιδιακές εξετάσεις, στην κατανόηση σύνθετων ασθενειών αλλά και στη δημιουργία νέων φαρμάκων αρχίζει με την ανακάλυψη του Τζον Σταματογιαννόπουλου, καθηγητή Γονιδιωματικής Επιστήμης στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Ο έλληνας ειδικός ανακάλυψε ότι «μέσα στο γενετικό υλικό (DNA) υπάρχει και δεύτερο DNA, το οποίο μάλιστα δεν είναι διακοσμητικό, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα είμαστε υγιείς, πότε και αν θα εκδηλώσουμε και ποια νόσο, ή στο πόσο καλά θα ανταποκριθούμε στη φαρμακευτική αγωγή», λέει στα «ΝΕΑ».
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του έργου Εγκυκλοπαίδεια Στοιχείων του DNA (Encode) και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Αυτό που ανακάλυψε η ομάδα του έλληνα επιστήμονα είναι ότι στο γονιδίωμα (δηλαδή στο σύνολο των γονιδίων που διαθέτουμε) ο γενετικός κώδικας χρησιμοποιείται για την καταγραφή δύο ξεχωριστών γλωσσών, ενώ μέχρι σήμερα γνωστή ήταν μόνο η μία. Η πρώτη γλώσσα περιγράφει τη δημιουργία και παραγωγή πρωτεϊνών και η δεύτερη δίνει εντολή στο κύτταρο σχετικά με το πώς θα πρέπει να ελέγχονται τα γονίδια. Η δεύτερη ήταν άγνωστη μέχρι χθες.
«Για περισσότερα από 40 χρόνια γνωρίζαμε και κάναμε όλες τις επιστημονικές εργασίες μας με την αρχή ότι οι αλλαγές στο DNA που επιδρούν στον γενετικό κώδικα αφορούν μόνο τη σύνθεση πρωτεϊνών. Με τη μελέτη μας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Science", αναγνωρίσαμε πλέον ότι αυτή η βασική υπόθεση σχετικά με την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος μας προσέφερε μόνο τη μισή εικόνα. Με τα νέα ευρήματα είναι ξεκάθαρο ότι το DNA αποτελεί μια ιδιαίτερα ισχυρή συσκευή αποθήκευσης πληροφοριών», λέει ο δρ Σταματογιαννόπουλος.

Περισσότερα...

 

 

Go to top