Αρχείο μηνός Μαρτίου 2015

«Σεμινάριο των Τοπικών θεματικών Δικτύων στην Αίγινα για τους σχολικούς κήπους»

images
Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Εναλλακτική Κίνηση Πελίτι-Τοπική Ομάδα Αίγινας και το ΓΕΛ Αίγινας διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο 8 διδακτικών ωρών : «Ο σχολικός κήπος των χρωμάτων και των αρωμάτων» (Α/θμια Γ΄ Αθήνας), «Σχολικοί Λαχανόκηποι: Καλλιεργώ μέρος της τροφής μου» (Β/θμια Γ΄ Αθήνας) και «Ο κήπος της Αειφορίας» (Α/θμια Δυτ. Αττικής) με θέμα:
«Η αξία διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών στους σχολικούς κήπους»
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου στο ΓΕΛ Αίγινας και στην πόλη της Αίγινας από τις 10:00 έως τις 16:00. Το σεμινάριο στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας των τοπικών ποικιλιών και πώς μπορεί αυτό το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαθεματικής προσέγγισης στα προγράμματα των σχολικών κήπων.
Οι εκπαιδευτικοί θα μεταβούν στο Λιμάνι του Πειραιά με μέσα της επιλογής τους. Θα βγει ομαδικό εισιτήριο με συμβατικό πλοίο της γραμμής. Οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν με το κόστος των μετακινήσεων και του φαγητού. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. (Παρακαλείσθε να βρίσκεστε στην είσοδο της πύλης Ε8 στις 07.45 π.μ. επειδή πρέπει να εκδοθεί ομαδικό εισιτήριο).

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο τοπικό δίκτυο ή εκπονούν πρόγραμμα σχετικής θεματολογίας ή ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα http://tinyurl.com/plf8kfe έως την Πέμπτη 26 /3/ 2015 .
Επίσης στην Ημερίδα θα μοιραστούν παραδοσιακοί σπόροι από την ομάδα σπόρων Πύργου Ηλείας στα Σχολεία του Δικτύου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/3/2015
07.45 Συνάντηση στην είσοδο της Πύλης Ε8
08:20 Αναχώρηση από το Λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε8)
09.35- 10.00 Άφιξη στο λιμάνι της Αίγινας-Ελεύθερη επιλογή μετακίνησης προς το ΓΕΛ ( ΚΤΕΛ ή ΤΑΧΙ ή πεζοπορία 30′)
10.00 -10.30 Άφιξη στο ΓΕΛ Αίγινας- Καφές
10:30?11:00 Άρης Παύλος, εκπαιδευτικός και συντονιστής της τοπικής ομάδας του Πελίτι στην Αίγινα,
«Η σημασία της διάσωσης και διατήρησης των ντόπιων σπόρων»
11:00-11:30 Βάσω Κανελλοπούλου, εκπρόσωπος του Πελίτι στις διεθνείς σχέσεις του και στα θέματα Νομοθεσίας,
«Ο σπόρος ως κοινό αγαθό» Εισήγηση- Συζήτηση
11:30-13:00 Άρης Παύλος,
«Βιωματικό εργαστήριο: Η δημιουργία σχολικού λαχανόκηπου και σπορείου. Το παράδειγμα του ΓΕΛ Αίγινας»
13.00-15.00 Μετάβαση σε κτήμα φιστικοκαλλιέργειας
H. P. Coulon, φιστικοπαραγωγός,
«Η καλλιέργεια της φιστικιάς με βιολογικό και συμβατικό τρόπο»
15:00-16:00 Μετάβαση στον Άγιο Νεκτάριο και Ναό Αφαίας (προαιρετικό)
16:00-18.00 Φαγητό και περίπατος στην Αίγινα
18:15 ? 19.30 Αναχώρηση από Αίγινα ? Άφιξη στον Πειραιά

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ιωάννα Ντίνου

ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ Π.Ε.

Προκήρυξη της Κατεύθυνσης σπουδών «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» του ΠΜΣ ΘΕΠΑΕΕ (Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου) του Τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (έναρξη λειτουργίας:  χειμερινό εξάμηνο ακαδημ. έτους 2015-2016).

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και πτυχιούχους όλων των Τμημάτων που καταρτίζουν εκπαιδευτικούς για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η προκήρυξη αναφέρει αναλυτικά όλες τις προυποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής, καθώς και την εξεταστέα ύλη για τις εξετάσεις εισαγωγής. Η λειτουργία του μεταπτυχιακού θα γίνεται στην απογευματινή ζώνη μαθημάτων (από τις 2.30 μέχρι 7) ορισμένες ημέρες την εβδομάδα ή ανά δεκαπενθήμερο, καθώς επίσης και κάποια πρωινά του Σαββάτου, και η πρόβλεψη είναι να διαμορφωθεί ένα αρκετά ευέλικτο πρόγραμμα παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων μεταπτυχιακών σπουδαστών. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρω ότι το ΠΜΣ μας, ανταποκρινόμενο στις ειδικές συνθήκες της παρούσης κατάστασης και επιδιώκοντας να ανοίξει τις πόρτες του σε όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς που πραγματικά ενδιαφέρονται και μοχθούν για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη στο χώρο της εκπαίδευσης γενικά και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ειδικότερα, έχει θέσει τα χαμηλότερα δίδακτρα από όλα τα υλοποιούμενα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα, κι επιλέον προβλέπει και προωθεί μια σειρά από υποτροφίες, που αφορούν σε σημαντική μείωση των διδάκτρων (έως και 50%), για μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών σπουδαστών, βάσει είτε της επίδοσής τους είτε/και άλλων, κοινωνικοοικονομικών, κριτηρίων.

Oι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την παρούσα προκήρυξη μπορούν να υποβάλλονται από Πέμπτη 19/3/2015 έως και Παρασκευή 3/4/2015, και από Δευτέρα 20/4/2015 έως και Πέμπτη 30/4/2015 στη Γραμματεία του ΠΜΣ (γρ 547, Φιλοσοφιφική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη) ή να αποσταλούν ταχυδρομικά μέχρι και 30/4/2015 (αναλυτικά στην προκήρυξη).

Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω τη βοήθειά σας, προκειμένου να διακινηθεί η ενημέρωση αυτή προς κάθε συνάδελφο και σχολείο της Διεύθυνσής σας που ασχολείται με προγράμματα ΠΕ και ΕΑΑ. Επίσης, να απευθυνθείτε προσωπικά σε συναδέλφους που γνωρίζετε ότι έχουν ένα αυθεντικό ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών, καθώς και να με ενημερώσετε και προσωπικά για το ενδιαφέρον τους αυτό και την πρόθεσή τους να καταθέσουν αίτηση στο ΠΜΣ.

Το κείμενο της προκήρυξης και της εξεταστέας ύλης όπως επίσης και το έντυπο της αίτησης βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (http://eel.ppp.uoa.gr/news.html).
Για περισσότερες πληροφορίες, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθύνεται και σε μένα προσωπικά στο: mdaskol@ppp.uoa.gr

Με εκτίμηση και σταθερή τη διάθεση για συνεργασία

Μαρία Δασκολιά
Ακαδημαική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης του ΠΜΣ ΘΕΠΑΕΕ
«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία»
Τμήμα Φ.Π.Ψ. – ΕΚΠΑ

- – – – – – – – – – – –  – – – — – – – – – – – – – – – – — – – – – – — – – – — –
Μαρία Δασκολιά
Επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
http://eel.ppp.uoa.gr
Τομέας ΠαιδαγωγικήςΤμήμα Φ.Π.Ψ.
Φιλοσοφική Σχολή

Πανεπιστήμιο Αθηνών

images

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ Π.Ε.

Πρόσκληση σε βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Θεατρικες τεχνικές και παιχνίδια ως εργαλείο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»
Οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Γ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Θεατρικές τεχνικές και παιγνίδια στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» την Κυριακή 22/03/2015 .
Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 6 διδακτικές ώρες, θα διεξαχθεί στο Χώρο Τέχνης 14Η ΜΕΡΑ (Καλλιρόης 10, Αθήνα/ Μετρό:Ακρόπολη ? Τραμ:Βουλιαγμένης /Χάρτης: http://www.14mera.gr/map.asp) και απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς (25 από κάθε Διεύθυνση).
Πρόκειται για βιωματικό εργαστήριο Διερευνητικής Δραματοποίησης (inquiry drama), που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες σε ζητήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα από τη βιωματική σχέση με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Σε αυτό θα διερευνηθούν τρόποι ώστε καθένας να μπορεί να αξιοποιεί με καλλιτεχνική και παιδαγωγική ευαισθησία κατάλληλα παιχνίδια και θεατρικές τεχνικές που αποσκοπούν στη δημιουργία συγκινησιακών και στοχαστικών βιωμάτων για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Το εργαστήριο θα συντονίσει ο κ. Σίμος Παπαδόπουλος, Λέκτορας Θεατρολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Εμψυχωτής Θεάτρου

Σκοπός του εργαστηρίου είναι

? Να παρουσιάσει Θεατρικές Τεχνικές και Παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς στη βιωματική μάθηση, στη διαθεματική προσέγγιση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
? Να αναπτύξει δραστηριότητες αίσθησης, κίνησης, έκφρασης, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να μπαίνουν στη σύμβαση του παιχνιδιού.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα
? Παιχνίδια Θεατρικής Έκφρασης
? Διερευνητική Δραματοποίηση (inquiry drama) (φάσεις ανάπτυξης)
? Επινόηση και σκηνική απόδοση ιστοριών σχετικών με τη φύση και τα
Περιβαλλοντικά προβλήματα.
? Η σημασία και ρόλος του Εμψυχωτή και της Ομάδας
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν
? Παιχνίδια Γνωριμίας
? Παιχνίδια Μεταμόρφωσης
? Ασκήσεις Χαλάρωσης – Παρατήρησης και Συγκέντρωσης της Προσοχής
? Παιχνίδια Σωματικής Κίνησης και Έκφρασης
? Λεκτικά και Ρυθμικά Παιχνίδια
? Αυτοσχεδιασμούς

Το εργαστήριο θα διερευνήσει στην πράξη ερωτήματα όπως
? Τι παιχνίδια μπορώ να χρησιμοποιήσω και πώς μπορώ να επινοώ παιχνίδια;
? Πώς διευκολύνω τις ιδέες των παιδιών στο να φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες;
? Πώς εμψυχώνω ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού και διερευνητικής δραματοποίησης;
? Πώς εμψυχώνω ομάδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;
? Ποιος είναι ο ρόλος μου ως εμψυχωτή ?τριας;
? Πώς μπορεί να με βοηθήσει η ανάληψη ρόλου;

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ντύσιμο ελαφρύ και βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα http://goo.gl/forms/HS7lyieruk έως την Πέμπτη 19/03 /2015.
Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ιωάννα Ντίνου

Ημερίδα στο 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης

Το Σάββατο 7/3/2014 από τις 9.30 μ΄3χρι τις 13.30 θα δημιουργήσουμε σπορόφυτα με παραδοσιακούς σπόρους στο 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης. Οι σπόροι προέρχονταο από τον Πύργο Ηλείας ( Ολγα Βενιζέλου-Ρουβά) και την Αλεξάνδεα Τσίγκου Υπέυθυνη ΠΕ ΔΙΠΕ Δυτ.Αττικής.

Θα ακολουθήσει κέρασμα με τσίπουρο από την Δ/ση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου και φυσικά ξενάγηση στον κήπο !!!