θεωρία
Ασκήσεις
β'
γ'
δ'
Να βρεις στο κείμενο [Η μεσογειακή διατροφή] τα 65 ουσιαστικά! (α' μέρος)
Στην παραδοσιακή ελληνική
διατροφή
γεύματα
όπως οι
σούπες
και οι
σαλάτες
περιλαμβάνουν μεγάλες
ποσότητες
ψωμιού
ολικής
αλέσεως
,
ελαιόλαδου
,
όσπριων
και
λαχανικών
. Η
πρόσληψη
γάλακτος
είναι μέτρια, αλλά η
κατανάλωση
τυριού
και σε μικρότερο
βαθμό
γιαουρτιού
είναι υψηλή. Η
φέτα
προστίθεται συνήθως στις περισσότερες από τις
σαλάτες
και τα μαγειρεμένα
λαχανικά
. Η
κατανάλωση
κρέατος
είναι λίγες
φορές
το
μήνα
. Η
κατανάλωση
ψαριών
είναι
συνάρτηση
της
απόστασης
από τη
θάλασσα
. Το
κρασί
καταναλώνεται σε μετρημένες
ποσότητες
από τους
ενήλικες
και σχεδόν πάντοτε κατά τη
διάρκεια
των
γευμάτων
.
Πρόσφατα το
Υπουργείο
Υγείας
συνέταξε διατροφικές
οδηγίες
για τους ενήλικες
Έλληνες
. Οι
οδηγίες
αυτές αποσκοπούν στο να παρουσιαστεί ένα διατροφικό
πρότυπο
, το οποίο δρα ευεργετικά στην
υγεία
των
ατόμων
και βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή
διατροφή
.
Πολύ συχνά οι διατροφικές
οδηγίες
απεικονίζονται με τη
μορφή
τριγώνου
ή
πυραμίδας
, η
βάση
της οποίας αναφέρεται σε
τρόφιμα
που θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά και η
κορυφή
σε
τρόφιμα
που θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με τα υπόλοιπα
τρόφιμα
να καταλαμβάνουν τις ενδιάμεσες
θέσεις
. Στη διατροφική
πυραμίδα
του
Υπουργείου
Υγείας
, η
έμφαση
δίνεται στη
συχνότητα
κατανάλωσης
των
τροφίμων
και όχι σε ακριβείς
ποσότητες
, οι οποίες εξαρτώνται από το
φύλο
, την
ηλικία
, τη σωματική
διάπλαση
και τη φυσική
δραστηριότητα
των
ατόμων
.
Εμφάνισε τη λύση
ΕΝΤΑΞΕΙ
Ανανέωση
Έξοδος
© Γιάννης Παπαθανασίου - Ελληνικός Πολιτισμός