Γεννήθηκε το 1938 στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Ιατρική. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Παρίσι. Εκεί πήρε τις ειδικότητες του νευρολόγου, του ψυχιάτρου και του νευροψυχολόγου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και διορίστηκε στην έδρα της Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε το Νευροψυχολογικό Εργαστήριο της Κλινικής και έγινε διευθυντής του με καθήκοντα νησηλευτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1960 με το αφήγημά του Ο Πεισίστρατος που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε πεζογραφήματα, μετέφρασε κλασικούς και έγραψε το λιμπρέτο της όπερας Πυλάδης που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Γιώργου Κουρουπού. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου 2000.
Γράφει ο Γ. Παγανός: «Το ύφος του είναι πολυφωνικό. Οικειώνεται μορφές και εκφραστικά ύφη από πολλές πηγές, προπάντων απλώνει τις ρίζες του βαθιά στο πολιτιστικό υπέδαφος, κυρίως το ελληνικό. […]Τα κείμενα του Γ. Χειμωνά συνιστούν την ακρότατη περίπτωση μοντερνισμού στο χώρο της αφηγηματικής τέχνης· είναι το όριο του λόγου ως οργάνου για την έκφραση της ανθρώπινης εμπειρίας· κάτι ανάμεσα στο λεκτό και στο άρρητο. Ο λόγος του Χειμωνά δεν είναι αποκλειστικά και μόνο μέσο για την έκφραση της εμπειρίας, αλλά μεταμορφώνεται σε λόγο-εμπειρία· είναι το περιέχον και συνάμα το περιεχόμενο, το όχημα της ιδέας και η ιδέα, ο δράστης και η δράση. Η κριτική προσέγγιση των κειμένων του είναι πράξη παράτολμη. Μοιάζει με κατάδυση σε βαθιά νερά, από όπου η ανάδυση δεν είναι καθόλου σίγουρη.»
Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:
Γεννήθηκε το 1938 στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Ιατρική. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Παρίσι. Εκεί πήρε τις ειδικότητες του νευρολόγου, του ψυχιάτρου και του νευροψυχολόγου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και διορίστηκε στην έδρα της Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε το Νευροψυχολογικό Εργαστήριο της Κλινικής και έγινε διευθυντής του με καθήκοντα νησηλευτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά. Έργα του: Πεζά: Πεισίστρατος (1960), Η εκδρομή (1964), Μυθιστόρημα (1966), Ο Γιατρός Ινεότης (1974), Ο γάμος (1974), Ο αδελφός (1975), Οι χτίστες (1979), Τα ταξίδια μου (1984), Ο εχθρός του ποιητή (1990). Δοκίμια: Έξι μαθήματα για το λόγο (1984), Ο χρόνος και το σύμβολο (1985), Η δύσθυμη Αναγέννηση (1987). Μεταφράσεις: Ηλέκτρα Σοφοκλή (1984), Βάκχες Ευριπίδη (1985), Άμλετ Σαίξπηρ (1989), Μήδεια Ευριπίδη (1989).
Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου
Πεζογράφος, μεταφραστής, ψυχίατρος, γεννήθηκε το 1938 στην Καβάλα. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Παρισιού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1960 με το αφήγημά του "Ο Πεισίστρατος" που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε πεζογραφήματα, μετέφρασε κλασικούς και έγραψε το λιμπρέτο της όπερας "Πυλάδης" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Γιώργου Κουρουπού. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου 2000.
Εργογραφία
The Builders
Αγάπη σαν ακολασία
Άπαντα και πεζά
Έξι μαθήματα για τον λόγο
Η δύσθυμη αναγέννηση
Η εκδρομή
Μυθιστόρημα
Ο αδελφός
Ο γάμος
Ο γιατρός Ινεότης
Ο εχθρός του ποιητή
Ο λόγος
Οι χτίστες
Πεζογραφήματα
Πεισίστρατος
Ποιον φοβάται η Βιρτζίνια Γουλφ;
Τα όνειρα της αϋπνίας
Τα ταξίδια μου
Το ένατο μάθημα για τον Λόγο
Χειρόγραφα από το αρχείο του Αλέξανδρου Ίσαρη
Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ, ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ