ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Δημουλά Κική (1931-22/02/2020)


Κική Δημουλά

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957).

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Η επίσημη είσοδός της στην ποίηση έγινε το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος».

Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία ξεκινώντας από επιδράσεις από την καβαφική ποίηση. Βασικά χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι α) η αυστηρή οργάνωση του ποιήματος που δεν περιορίζεται σε μια στατική και αντικειμενική απεικόνιση του εξωτερικού κόσμου, αλλά προσπαθεί να τον αναπλάσει με δημιουργική φαντασία, β) γλώσσα μεικτή, λιτή και απαλλαγμένη από κάθε συναισθηματική φόρτιση και γ) θεματικό της περιεχόμενο είναι τα προβλήματα του ανθρώπου, που έχουν σχέση με την καθημερινή τριβή και φθορά, το θάνατο, την αγωνία της ύπαρξης.

Ως εναρκτήριο σημείο της ώριμης φάσης της δημιουργίας της θεωρείται η ποιητική συλλογή Το λίγο του κόσμου, για την οποία τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και για τη συλλογή Χαίρε ποτέ.

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

Τον Ιανουάριο του 2020, το υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε την Κική Δημουλά για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2020 εισήλθε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε. Τελικά, απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου, λόγω καρδιακής ανακοπής. Τάφηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με δημόσια δαπάνη.

 

Επιμέλεια: Αγνή Τσιότσου

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Τα πάθη της βροχής

Τα πάθη της βροχής

Ὁ Πληθυντικός Ἀριθμός

Σημεῖο Ἀναγνωρίσεως

Σκόνη

Κονιάκ Μηδέν Ἀστέρων

Γᾶς Ὀμφαλός

Άωρα και παράωρα

 

 

Άλλα βιογραφικά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδας. Βασικά χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι α) η αυστηρή οργάνωση του ποιήματος που δεν περιορίζεται σε μια στατική και αντικειμενική απεικόνιση του εξωτερικού κόσμου, αλλά προσπαθεί να τον αναπλάσει με δημιουργική φαντασία, β) γλώσσα μεικτή, λιτή και απαλλαγμένη από κάθε συναισθηματική φόρτιση και γ) θεματικό της περιεχόμενο είναι τα προβλήματα του ανθρώπου, που έχουν σχέση με την καθημερινή τριβή και φθορά, το θάνατο, την αγωνία της ύπαρξης.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος για εικοσιπέντε χρόνια. Παντρεύτηκε τον ποιητή Άθω Δημουλά. Ζει στην Αθήνα.

Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία ξεκινώντας από επιδράσεις από την καβαφική ποίηση και με βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία την ενάργεια του λόγου, τη λογοπλαστική τάση και την εικονοπλαστική ενάργεια. Ο προβληματισμός της, σαφώς προσανατολισμένος προς τη δυτική φιλοσοφία της ύπαρξης, εκφράζει την αγωνιώδη αναζήτηση της ποιήτριας για το νόημα της φθαρτής ανθρώπινης ζωής. Ως εναρκτήριο σημείο της ώριμης φάσης της δημιουργίας της θεωρείται η ποιητική συλλογή Το λίγο του κόσμου, για την οποία τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης το 1971. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και το 1988 για τη συλλογή Χαίρε ποτέ. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.

 

Εργογραφία

 

• Ποιήματα. Αθήνα, 1952.

• Έρεβος. Αθήνα, 1956.

• Ερήμην. Αθήνα, 1958.

• Επί τα ίχνη. Αθήνα, Φέξης, 1963.

• Το λίγο του κόσμου. Αθήνα, 1971.

• Χορταριασμένα χάσματα. Αθήνα, 1974.

• Το τελευταίο σώμα μου. Αθήνα, Κείμενα, 1981.

• Χαίρε ποτέ. Αθήνα, Στιγμή, 1988.

• Η εφηβεία της λήθης. Αθήνα, Στιγμή, 1994.

• Ποιήματα. Αθήνα, Ίκαρος, 1998.

• Ενός λεπτού μαζί. Αθήνα, Ίκαρος, 1998.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ



 

Η σελίδα της ποιήτριας στο facebook Δημουλά Κική, facebook

Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου] Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]

στο Βιβλιοnet Βιβλιοnet

Η δε πόλις ελάλησεν. Αθήνα - Κική Δημουλά (βίντεο) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ] Η δε πόλις ελάλησεν. Αθήνα - Κική Δημουλά (βίντεο) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

Βικιπαίδεια Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]

στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]

μελοποιημένα ποιήματα στο stixoi.info Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]