ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Ποιμενική σκηνή

a p d

 

Ψηφιδωτό με παράσταση ποιμενικής σκηνής, περ. 150-200 αι. μ.Χ., 1,15x0,95µ. Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, Mos 25 2 A 610

 

ποιμενική σκηνή

 

Ψηφιδωτό δάπεδο που παριστάνει ποιμενική σκηνή. Πρόκειται για τμήμα μεγαλύτερου δαπέδου από ρωμαϊκή έπαυλη που βρέθηκε στην Κοκκινόβρυση της Αρχαίας Κορίνθου. Είναι κατασκευασμένο με ψηφίδες μεγάλου μεγέθους (οpus tessellatum) από λίθο και υαλόµαζα, ποικίλων χρωμάτων όπως: λευκό, ερυθρό, κίτρινο, ώχρα, πράσινο, κυανό, καστανό, φαιό και µαύρο.

Στα αριστερά παριστάνεται ένας γυµνός νέος κάτω από μια γέρικη ελιά να φυλάει, παίζοντας τον αυλό του, τρία βόδια που βόσκουν στο ύπαιθρο. Τα δυο κινούνται προς τον λόφο, ενώ το µεσαίο σκύβει στο έδαφος προς την αντίθετη κατεύθυνση. Από το δεξί χέρι του νέου κρέμεται μια νεβρίδα. Δίπλα στο δέντρο είναι ακουμπισμένος ο κάδος με το γάλα που άρμεξε από τα ζώα ενώ από το δέντρο κρέμεται ένα ύφασμα, ίσως µε τυρί που στραγγίζει.

Το έδαφος είναι οµαλό µε µόνη εξαίρεση τον µικρό πέτρινο λόφο που αναπτύσσεται στα δεξιά. Δηλώνεται µε ζώνες διαφόρων χρωµατισµών, σκούρο καφέ, κίτρινο, ώχρα. Μικρά φυτά φυτρώνουν αριστερά, στο κέντρο και σε ένα µικρό ύψωµα του εδάφους στα δεξιά. Στο βάθος δεξιά υψώνεται ένας βραχώδης λόφος που αποδίδεται µε κίτρινο και φαιό χρώµα. Πάνω σε αυτόν φυτρώνει ένα φυτό.

Η µορφή του νέου έχει επίσης ερµηνευθεί ως Σάτυρος και ως ο Πάρις που βόσκει τα ζώα του στις πλαγιές του όρους Ίδη. 

Κατά τον Shear το πρότυπο της παράστασης προέρχεται από κάποιο ζωγραφικό πίνακα του Σικυώνιου Παυσία.

 

 

Πηγές:
Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου δεσμός
Φωτεινή Κοκκίνη, Η απεικόνιση του καθημερινού βίου στα ψηφιδωτά δάπεδα του ελλαδικού χώρου κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο, Αθήνα 2012 (διδακτορική διατριβή). δεσμός