Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Irène JOLIOT-CURIE

 

Γεννημένη στο Παρίσι το 1897 ήταν η κόρη της Marie CURIE και του Pierre CURIE.

Στα δεκαεπτά της χρόνια, όταν είχε ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος  συνόδευσε τη μητέρα της στο μέτωπο, όπου έκαναν ακτινογραφίες σε τραυματίες του πολέμου. Μητέρα και κόρη, χρησιμοποιώντας ειδικές άμαξες,  μετακινήθηκαν στο μέτωπο και έσωσαν χιλιάδες Γάλλους τραυματίες.

Μετά τον πόλεμο έγινε βοηθός της μητέρας της στο Ινστιτούτο Ραδιενέργειας στο οποίο το 1925 γνώρισε τον Frédéric Joliot, ξέσπασε έρωτας και ακολούθησε ο γάμος τους το 1926.

Με προερχόμενα από ένα εξαιρετικά ισχυρό παρασκεύασμα Πολωνίου βλήματα  άλφα οι συνεργάτες Irène και Frederic επανέλαβαν το 1931 βομβαρδισμούς βηρυλλίου χωρίς να μπορέσουν να διακρίνουν το σωματίδιο νετρόνιο.

Με τα ίδια βλήματα, το 1934, βομβάρδισαν το αλουμίνιο για να ανακαλύψουν έτσι το φαινόμενο «τεχνητή ραδιενέργεια». Την επόμενη χρονιά τους απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας

 

Το 1936 έγινε μέλος της κυβέρνησης του Εθνικού μετώπου και υφυπουργός επιστημονικής έρευνας αλλά ένα χρόνο μετά ταλαιπωρημένη από την υγεία της παραιτήθηκε/  

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος ενεργά στην αντίσταση.

Τ

ο 1956 πέθανε από λευχαιμία που είχε προέλθει από την υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια των ερευνών της. Έζησε συνολικά μόνο 58 χρόνια και το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον αγαπημένο της σύντροφο Frederic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


με τον Albert Einstein