Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Steven WEINBERG

 

Νεοϋορκέζος όπως ο Robert OPPENHEIMER, ο Carl ANDERSON, ο Richard FEYNMAN , ο Julius SCHWINGER και ο Μurray GELL-MANN   αλλά νεώτερος από αυτούς ο εβραϊκής καταγωγής Steven WEINBERG,  έγινε γνωστός στην παγκόσμια κοινότητα των φυσικών για την συμβολή στην οικοδόμηση της ΗΛΕΚΤΡΑΣΘΕΝΟΥΣ θεωρίας .

Το 1967 αναπτύχθηκε μία βελτιωμένη εκδοχή του μοντέλου  GLASHOW την οποία δημοσίευσε πρώτος ο Steven Weinberg για να ακολουθήσει αμέσως μετά ο Abdus Salam, πακιστανός θεωρητικός που εργαζόταν στο Imperial College του Λονδίνου.

 

Χωρίς να το έχω σκεφθεί από την αρχή, διαπίστωσα ότι η θεωρία μου δεν αφορούσε απλώς

 τις ασθενείς αλληλεπιδράσεις σε αναλογία με τις ηλεκτρομαγνητικές.

στην ουσία αποτελούσε μία ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΘΕΩΡΙΑ των ασθενών και των ηλεκτρομαγνητικών

Steven Weinberg

 

Η ΙΔΕΑ για μια κοινή προέλευση της Ασθενούς και της Ηλεκτρομαγνητικής δύναμης βασίστηκε  στο ότι τα σωματίδια μεσολαβητές της μιας – τα μποζόνια W και Z- είναι «κάτι ίδιο» με τα φωτόνια, είναι ΒΑΡΙΑ φωτόνια.

 Για να λειτουργήσει όμως η ομοιότητα αυτή πρέπει τα μποζόνια W και Z να έχουν μηδενική μάζα ηρεμίας και  να αποκτούν τη μάζα τους χάρις σε ΚΑΠΟΙΟ άγνωστο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ . απάντηση που τελικά δόθηκε ήταν ότι ο άγνωστος αυτός μηχανισμός ο οποίος επιτρέπει τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΖΑΣ είναι ο μηχανισμός Higgs .

Ο Weinberg και ο  Salam αξιοποίησαν  την ιδέα «ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΡΗΞΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ» και εφάρμοσαν τον μηχανισμό του Higgs ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ

«ΗΛΕΚΤΡΑΣΘΕΝΗ» ΘΕΩΡΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑΣ.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της,  η ΗΛΕΚΤΡΑΣΘΕΝΗΣ ΘΕΩΡΙΑ αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Αλλά  κατά τη δεκαετία του 1970 καταξιώθηκε ως μία πρωτοποριακή συμβολή στο εκκολαπτόμενο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ

 

Ο Steven Weinberg διακρίθηκε και για τη συμβολή του στην απόδειξη του θεωρήματος  WeinbergWitten

Σε όλες τις renormalizable – επανακανοκικοποιήσιμες-  θεωρίες κβαντικού πεδίου, σωματίδια μηδενικής μάζας με spin μεγαλύτερο του 1 δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν . Εξαιρούνται οι μη επανακανοκικοποιήσιμες θεωρίες βαρύτητας.

 

Εντύπωση έχουν κάνει επίσης και οι σαφώς διατυπωμένες απόψεις του Weinberg για τη θρησκεία.

Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things.

Η θρησκεία είναι μια προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είτε με αυτήν είτε χωρίς αυτή θα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν καλές πράξεις πράγματα και άνθρωποι που κάνουν κακές πράξεις

 

To 1979 μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ με τον Abdus Salam και τον Sheldon GLASHOW

 

 

 

Dreams of a Final Theory (Tape)

 

 

 

 

 

 

Tο βιβλίο του Dreams of a Final Theory μεταφρασμένο σε γλώσσα ελληνική με τίτλο «ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ» κυκλοφόρησε το 1995 από τις εκδόσεις Κάτοπτρο και είναι ένα αρκετά διαβασμένο βιβλίο από του Έλληνες φυσικούς.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει και το βιβλίο του « ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ», σε μετάφραση Γιάννη Πιπίνη, από τις εκδόσεις Ειρμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.