kavadakis

Home

Ημερολόγιο

 

Κως

Στην πόλη της Κω ακριβώς στην είσοδο του λιμένα υπάρχει το Κάστρο των Ιπποτών ή και Κάστρο της Νεραντζιάς, όπως αποκαλούνταν παλαιότερα, το οποίο χτίστηκε επάνω στα υπολείμματα αρχαίου φρουρίου. Η κατασκευή του ξεκίνησε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη τον 14ο αιώνα λόγω καθυστερήσεων που προξενήθηκαν από τουρκικές επιδρομές. Το Κάστρο έχει διπλό τείχος και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε νησίδα καθώς διαχωριζόταν από την ξηρά με τάφρο πλήρη θαλασσινού νερού, εκεί που σήμερα υπάρχει η λεωφόρος των Φοινίκων.

Βρισκόμαστε εδώ (2)

πεντοζάλι

Ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών. Στις μέρες μας αποδίδεται από άνδρες και γυναίκες, παλαιότερα όμως χορευόταν μόνον από άνδρες. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 1ο και η λαβή από τους ώμους με τα χέρια τεντωμένα. Χορεύεται σε κύκλο. Ο χορός έλαβε τη σημερινή μουσικοχορευτική μορφή και ονομασία του την περίοδο της Επανάστασης του Δασκαλογιάννη στα 1770-71 (ίσως βέβαια μετασχηματίζοντας έναν παλαιότερο πυρρίχιο ή υπορχηματικό χορό) και αποκτώντας συμβολισμούς στην ονομασία, το βηματισμό και τη μουσική του.

Ονομάστηκε πεντοζάλι, και όχι πεντοζάλης, γιατί συμβολίζει το πέμπτο ζάλο (δηλαδή βήμα), όπως ειπώθηκε η θεωρούμενη πέμπτη κατά σειρά ελπίδα των Κρητικών για απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους και όχι γιατί έχει πέντε βήματα, όπως αβασάνιστα έχουν πει αρκετοί.  Έχει δέκα βήματα, σε ανάμνηση της 10ης Οκτωβρίου του 1769, οπότε λήφθηκε η απόφαση των Σφακιανών για την πραγματοποίηση της επανάστασης, και η μουσική του αποτελείται από δώδεκα πάρτες, δηλαδή δώδεκα μουσικές φράσεις (γυρίσματα ή σκοπούς τις λένε στην Κίσσαμο), προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης. 

O συνθέτης ή διαμορφωτής των 12 μελωδιών που απαρτίζουν το ΓΝΗΣΙΟ πεντοζάλι που πρωτοχορεύτηκε το 1770 στην Ανώπολη Σφακίων είναι ο Στέφανος Τριανταφυλλάκης από τον Γαλουβά,  εξαίσιος βιολιστής που άκμασε από το 1740 έως το 1790. Πρωτόπαιξε τον Κρητικό συρτό στα Πατεριανά Κισάμου το 1750 και συνέθεσε επίσης τον 'Α Λουσακιανό συρτό (άγνωστη μελωδία στις μέρες μας), τον 'Β Λουσακιανό συρτό, τον Μελισσιανό συρτό, τον Τυλιφιανό συρτό και τον Περβολιανό συρτό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι κάτοικοι των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου όταν χόρευαν το πεντοζάλι, στο άκουσμα κάθε σκοπού της μουσικής του χορού, φώναζαν το όνομα του καπετάνιου που αντιστοιχούσε ο μουσικός σκοπός, τιμώντας έτσι τη μνήμη του Δασκαλογιάννη των βασικών συνεργατών  του και της εξέγερσής των.

 

Μύρθιος

Η Μύρθιος απέχει 36 χλ από το Ρέθυμνο και έχει ωραία θέα προς τον όρμο του Πλακιά και το Λιβυκό πέλαγος. Είναι γενέτηρα του μεγάλου γλωσολόγου Γεωργίου Χατζηδάκη. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος Δημοτικό Διαμέρισμα με 536 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού προέρχεται από την λέξη μυρτιά επειδή κάποτε στο κέντρο του χωριού υπήρχε μία μεγάλη μυτριά η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Οι κάτοικοι του χωριού δεν είναι όλοι γνήσιοι Κρήτες. Πολλοί ήρθαν κυρίως από την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άποικοι από τα Σφακιά και άλλα μέρη της Κρήτης. Στο χωριό ήρθαν και κατοίκησαν και κουρσάροι.

Αρχικά η Μύρθιος ήταν κτισμένη κοντά στην θάλασσα, όμως οι συχνές επιδρομές των πειρατών κατά την διάρκεια της ενετοκρατίας ανάγκασαν τους κατοίκους να μεταφερθούν σε ψηλότερα σημεία του λόφου. Η αρχική ύπαρξη του χωριού κοντά στην θάλασσα φανερώνεται από το παλιό υδραγωγείο που βρέθηκε εκεί. Το λεκανοπέδιο που απλώνεται σε όλη αυτή την περιοχή ονομάζεται Γιαλιά από το γιαλός. Σήμερα κοντά στην Μύρθιο στη τοποθεσία «Παλίγκρεμνος ή Γονατές» υπάρχουν μερικά μικρά σπήλαια. Οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγια κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Στο χωριό συμβαίνει και ένα παράξενο φαινόμενο , όταν έχει πανσέληνο κυρίως από τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου το φεγγάρι μόλις βγαίνει από την ανατολή χτυπάει σε ένα βράχο και καθρεφτίζεται μέσα σε όλη την θάλασσα. Εδικά στο σημείο της παραλίας που ονομάζεται Παλίγκρεμνος βγαίνουν μεγάλα καλαμάρια στην άμμο τα οποία οι κάτοικοι μαζεύουν με μακριές βέργες. Στην Μύρθιο ανήκει το μισό φαράγγι του Κοτσιφού (το υπόλοιπο μισό ανήκει στα Σελλιά). Το φαράγγι βρίσκεται δυτικά του βουνού Κουρούπα και είναι συνέχεια της κορυφής Κρυονερίτης. Μία από τις πολλές πηγές του φαραγγιού έχει το όνομα Μαίρη Κολύμπα. Στην τοποθεσία Νιοσχωριό υπήρχε μικρό μοναστήρι που το διοικούσε η Μονή Πρέβελη. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η οποία κτίστηκε πριν το 961 σε παραστάσεις κολασμένων και του Αγίου Χαραλάμπους με μία ενετική καμπάνα του 1589. Στις θέσεις Πετρές και Αγ Θεόδωρος βρέθηκαν ρωμαϊκά όστρακα.


Άσκηση 21
Επισκέπτες
Today0
Yesterday0
Week0
Month0
All6

Currently are 3 guests and no members online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Login Form