kavadakis

Home

Μύρθιος

Η Μύρθιος απέχει 36 χλ από το Ρέθυμνο και έχει ωραία θέα προς τον όρμο του Πλακιά και το Λιβυκό πέλαγος. Είναι γενέτηρα του μεγάλου γλωσολόγου Γεωργίου Χατζηδάκη. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος Δημοτικό Διαμέρισμα με 536 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού προέρχεται από την λέξη μυρτιά επειδή κάποτε στο κέντρο του χωριού υπήρχε μία μεγάλη μυτριά η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Οι κάτοικοι του χωριού δεν είναι όλοι γνήσιοι Κρήτες. Πολλοί ήρθαν κυρίως από την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άποικοι από τα Σφακιά και άλλα μέρη της Κρήτης. Στο χωριό ήρθαν και κατοίκησαν και κουρσάροι.

Αρχικά η Μύρθιος ήταν κτισμένη κοντά στην θάλασσα, όμως οι συχνές επιδρομές των πειρατών κατά την διάρκεια της ενετοκρατίας ανάγκασαν τους κατοίκους να μεταφερθούν σε ψηλότερα σημεία του λόφου. Η αρχική ύπαρξη του χωριού κοντά στην θάλασσα φανερώνεται από το παλιό υδραγωγείο που βρέθηκε εκεί. Το λεκανοπέδιο που απλώνεται σε όλη αυτή την περιοχή ονομάζεται Γιαλιά από το γιαλός. Σήμερα κοντά στην Μύρθιο στη τοποθεσία «Παλίγκρεμνος ή Γονατές» υπάρχουν μερικά μικρά σπήλαια. Οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγια κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Στο χωριό συμβαίνει και ένα παράξενο φαινόμενο , όταν έχει πανσέληνο κυρίως από τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου το φεγγάρι μόλις βγαίνει από την ανατολή χτυπάει σε ένα βράχο και καθρεφτίζεται μέσα σε όλη την θάλασσα. Εδικά στο σημείο της παραλίας που ονομάζεται Παλίγκρεμνος βγαίνουν μεγάλα καλαμάρια στην άμμο τα οποία οι κάτοικοι μαζεύουν με μακριές βέργες. Στην Μύρθιο ανήκει το μισό φαράγγι του Κοτσιφού (το υπόλοιπο μισό ανήκει στα Σελλιά). Το φαράγγι βρίσκεται δυτικά του βουνού Κουρούπα και είναι συνέχεια της κορυφής Κρυονερίτης. Μία από τις πολλές πηγές του φαραγγιού έχει το όνομα Μαίρη Κολύμπα. Στην τοποθεσία Νιοσχωριό υπήρχε μικρό μοναστήρι που το διοικούσε η Μονή Πρέβελη. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η οποία κτίστηκε πριν το 961 σε παραστάσεις κολασμένων και του Αγίου Χαραλάμπους με μία ενετική καμπάνα του 1589. Στις θέσεις Πετρές και Αγ Θεόδωρος βρέθηκαν ρωμαϊκά όστρακα.


Άσκηση 21
Επισκέπτες
Today0
Yesterday0
Week0
Month0
All6

Currently are 2 guests and no members online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Login Form