Βιολογική και Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση εχθρών στο Θερμοκήπιο

Προτείνεται ένα διδακτικό σενάριο για την Βιολογική και Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση εχθρών στο Θερμοκήπιο συνοδευόμενο από ένα Φύλλο εφαρμογής και ένα Ελέγχου.

Προϋποθέσεις επίτευξης της ποιότητας των τροφίμων

Ο όρος «ποιότητα» δεν είναι απόλυτα σαφής στους καταναλωτές. Πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν τον όρο ποιότητα με αυτόν της υγιεινής και ασφάλειας. Η αλήθεια είναι πως ο όρος ποιότητα έχει ευρύτερη έννοια και κατά κάποιο τρόπο περικλείει τον όρο της ασφάλειας και υγιεινής. Αντίθετα, όταν μιλάμε για ένα ασφαλές και υγιεινά παρασκευασμένο προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτό είναι και ποιοτικό.

Έντομα ευεργέτες

Με τον όρο ωφέλιμα έντομα αναφερόμαστε στα έντομα που δε βλάπτουν την καλλιέργεια αλλά αντιθέτως παρασιτούν στα έντομα εχθρούς της καλλιέργειας. Τα ωφέλιμα έντομα ανάλογα με το μέγεθός τους χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες :

  • Αρπακτικά

Αρπακτικό είναι το έντομο που είναι συνήθως μεγαλύτερο σε μέγεθος από το θήραμά του, «καταστρέφει» άμεσα το θήραμά του (το τρώει όλο ή τμήμα του) και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ζει ελεύθερο στη φύση.

  • Παρασιτοειδή

Παρασιτοειδές ονομάζεται το έντομο που έχει μέγεθος παρόμοιο με το θήραμά του και το «καταστρέφει» έμμεσα. Για την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του ένα παρασιτοειδές χρειάζεται ένα μόνο άτομο ξενιστή όπου και τελικά το θανατώνει. Ένα παρασιτοειδές κατά τη διάρκεια της ζωής του θανατώνει πάρα πολλά έντομα.

  • Υπερπαρασιτοειδή

Υπερπαρασιτοειδές είναι το έντομο που έχει πολύ μικρότερο μέγεθος από το θήραμά του και το «καταστρέφει» έμμεσα.

Η ενίσχυση της παρουσίας ωφέλιμων εντόμων γίνεται με τη διατήρηση φυτών ξενιστών στις παρυφές της καλλιέργειας όπου μπορούν να φιλοξενηθούν τα εν λόγω έντομα και αυτός ο τρόπος αποτελεί βιολογική καταπολέμηση των εχθρών. Οι σημαντικότεροι εχθροί που μπορούν να αντιμετωπιστούν βιολογικά είναι ο Αλευρώδης, οι Αφίδες, οι Λιριόμυζες, οι Θρίπες, τα Λεπιδόπτερα και ο Τετράνυχος.

Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία

Στον κοινωνικό τομέα αναγνωρίζεται ο διττός ρόλος της βιολογικής γεωργίας ως ασφαλής μέθοδος παραγωγής τροφίμων που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του καταναλωτή και ως υπεύθυνης για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Στα είδη, στις περιοχές και στις δραστηριότητες όπου είναι εφικτή η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, η βιοκαλλιέργεια και η βιολογική κτηνοτροφία είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχουμε στο άμεσο μέλλον.


Οι στόχοι της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας είναι: Διαβάστε περισσότερα «Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία»