8.5 Ανόρθωση με γέφυρα
O ανορθωτής με γέφυρα μοιάζει σε αρκετά σημεία με τον πλήρη ανορθωτή που είδαμε στην προηγούμενη ενότητα. Ως προς τη συχνότητα κυμάτωσης και την απόδοση, τα δυο κυκλώματα είναι όμοια και διαφέρουν ως προς τον αριθμό των διόδων και το επίπεδο της τάσης εξόδου. Το Σχ.8.4 δείχνει έναν τυπικό ανορθωτή με γέφυρα. Η γέφυρα είναι συνδεδεμενη στα άκρα του δευτερεύοντος του μετασχηματιστή και η τάση που φτάνει στο φόρτο οφείλεται σε όλη την τάση του δευτερεύοντος, εφόσον δεν υπάρχει μεσαία λήψη.
Η λειτουργία του ανορθωτή αυτού έχει ως εξής: Όταν η τάση στο σημείο α είναι θετική, δηλ. κατά το πρώτο μισό (1η ημιπερίοδος) του σήματος εισόδου, άγουν οι δίοδοι D2 και D4, αφου οι άνοδοι' τους είναι θετικές, και το ρευμα Ι1 ακολουθεί το δρόμο που δείχνει το σχήμα, δηλ. μέσω της διόδου D2, του φόρτου RL, της διόδου D4 του σημείου β και τέλος του σημείου α. Η τάση εξόδου έχει τότε τη μορφή της κυματομορφής που δείχνει το σχήμα.
Κατά το δεύτερο μισό (2 η ημιπερίοδος) του σήματος εισόδου, όπως αυτό αναπτύσσεται στο δευτερεύον του μετασχηματιστή, το σημείο α γίνεται αρνητικό και άγουν οι δίοδοι D1 και D3, αφού οι άνοδοι' τους είναι τώρα πιο θετικές από τις αντίστοιχες καθόδους. Το ρεύμα Ι2 ακολουθεί το δρόμο από το σημείο β μέσω της διόδου D3, του φόρτου RL, της διόδου D1, του σημείου α και, τέλος, του σημείου β. Τα ρεύματα Ι1 και Ι2 έχουν την ίδια φορά καθώς διέρχονται από το φόρτο RL. Η τάση εξόδου έχει τη μορφή που αντιστοιχεί στον παλμό "β" της κυματομορφής που δείχνει το σχήμα. Το κύριο πλεονέκτημα της ανόρθωσης με γέφυρα είναι ότι χρήσιμοποιεί ολόκληρη την ταση του δευτερευοντος του μετασχηματιστή, ενώ
ταυτόχρονα έχουμε πλήρη ανόρθωση. Το μειονέκτημά της είναι ότι χρησιμοποιούμε τέσσερις αντί δυο διόδους, άρα αυξάνεται το κόστος και η πολυπλοκότητα.