Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 

4.9 Διαφοριστής
Μερικές φορές μας χρειάζεται ένα κύκλωμα το οποίο να εκτελεί
παραγώγιση, άρα και διαφόριση της κυματομορφης εισόδου του και γι' αυτό ονομάζεται διαφοριστής. Ένα τέτοιο κύκλωμα εικονίζεται στο Σχ.4.14. Όπως παρατηρούμε ο διαφοριστης δημιουργείται από τον αναστρέφοντα ενισχυτή, αν στη θέση της R1 βάλουμε έναν πυκνωτή C.


Αποδεικνύεται, ότι σ' ένα τέτοιο κύκλωμα, η κυματομορφή της τάσης εξόδου δίνεται από τη χρονική παράγωγο της κυματομορφής εισόδου, δηλ.

 





όπου το τ είναι η σταθερά χρόνου




Για να έχουμε καλή διαφόριση πρέπει η διάρκεια του παλμού εισόδου tp να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σταθερά χρόνου του κυκλώματος, δηλ. tp >> τ. Στην πράξη πρέπει να ικανοποιείται η συνθήκη:


Στη συνήθη πρακτική, ο διαφοριστής με ΤΕ δε είναι ακριβώς όπως δείχνει το Σχ.4.14, επειδή είναι ευαίσθητος στο θόρυβο, σ' αυτόν που οφείλεται σε μεταβατικά φαινόμενα από άνοιγμα και κλείσιμο διακοπτών. Μολονότι το πλάτος του θορύβου μπορεί είναι πολυ μικρό, ο ρυθμός μεταβολής (du: / dt) είναι συχνά μεγάλος κι έτσι στην έξοδο μπορεί να έχουμε πολυ μεγάλες και ανεπιθυμητες διακυμάνσεις.
Για να αποφυγουμε όλα αυτά, συνδέουμε μια μικρή αντίσταση R1 (τυπικής τιμής μεταξυ 100 Ω έως 1 ΚΩ) σε σειρά με τον πυκνωτή C κι ένα μικρό πυκνωτή C2, τυπικής τιμής 100 pF στα άκρα της R2.
Παράδειγμα 4-6
Θα υπολογίσουμε κυκλωμα διαφόρισης με ΤΕ που διεγείρεται από συμμετρικό παλμό πλάτους 1 V και συχνότητας 1 kHz.

 



 

Το Σχ.4.15 δείχνει το διαφοριστη που υπολογίσαμε και τις κυματομορφες εξόδου του για δύο περιπτώσεις της κυματομορφης εισοδου.

 
 
 


 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση