4.12 Λόγος κοινού τρόπου
Κανονικά ο ΤΕ χρησιμοποιείται για να ενισχύει τη διαφορά μεταξύ των σημάτων των δυο εισόδων του. Επομένως, λειτουργεί με το διαφορικό τρόπο. Δε θα πρέπει λοιπόν να ενισχύει τα σήματα, π.χ. τάσεις θορύβου, που εμφανίζονται ταυτόχρονα και στις δυο εισόδους του και συνεπώς αυτά δεν εμφανίζονται στην έξοδό του.
Το κυκλωμα του Σχ.4.19 δείχνει τις δυο εισόδους του ΤΕ συνδεδεμένες μαζί και διεγειρόμενες από το κοινό σήμα ucm. Αυτός ο τρόπος συνδεσης λέγεται "κοινός τρόπος".
Στην ιδανική περίπτωση η αντίστοιχη έξοδος θα είναι μηδέν. Στην πράξη όμως αυτό δε συμβαίνει. O λόγος της τάσης εξόδου κοινού τρόπου, ενός πραγματικού ΤΕ, προς την αντίστοιχη τάση εισόδου είναι η ενίσχυση τάσης κοινού τρόπου, Acm = u0 / ucm.. Για να χαρακτηρισθεί το πόσο πολύ πλησιάζει ένας πραγματικός ΤΕ τη συμπεριφορά ενός ιδανικου ΤΕ από πλευράς λειτουργίας κοινού τρόπου χρησιμοποιείται ο λόγος κοινού τρόπου (Common Mode Rejection Ratio), που ορίζεται ως ο λόγος της ενίσχυσης dc ανοικτού βρόχου, A0, προς την ενίσχυση κοινού τρόπου, δηλ.
Τυπικές τιμές του CMRR είναι μεταξυ 80 έως 100 dB.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος CMRR τόσο περισσότερο ιδανικός είναι ο ΤΕ.
Με κατάλληλη κυκλωμάτωση είναι δυνατό να αυξηθεί πολύ ο λόγος CMRR. Τέτοια είναι η περίπτωση του διαφορικού ενισχυτή του Σχ.4.10,
οπου ο λόγος κοινού τρόπου αναμένεται να είναι άπειρος. Στην πράξη όμως, επειδή οι αντιστάσεις έχουν ανοχή στις τιμές τους, ο CMRR δεν είναι άπειρος, αλλά απλώς μεγάλος.
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.