Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

21. Για μια γραμμή μετάδοσης αναλύστε τα φαινόμενα θορύβου (noise), διαφωνίας (crosstalk) και ηχούς (echo).

 

  • Ο θόρυβος είναι ανεπιθύμητο σήμα που επηρεάζει το χρήσιμο σήμα μιας πληροφορίας. Μπορεί να οφείλεται σε παρασιτικές τάσεις σε τηλεπικοινωνιακές διατάξεις, σε ατμοσφαιρικά φαινόμενα (ηλεκτρικές εκκενώσεις) κλπ και αλλιώνει το λόγο σήματος προς θόρυβο.
  • Η διαφωνία είναι ένα είδος θορύβου. Είναι η ανεπιθύμητη μετάδοση σήματος από ένα κανάλι σε άλλο λόγω ηλεκτρονικών, μαγνητικών ή γαλβανικών συζεύξεων μεταξύ καναλιών ή ζευγών καλωδίων.
  • Η ηχώ είναι η επιστροφή του σήματος στον πομπό λόγω ανάκλασης της γραμμής ή έλλειψη προσαρμογής στη γραμμή. Η ηχώ μπορεί να θεωρηθεί είδος ενδογενούς θορύβου

 slide 28

 22. Τι είδους μεταγωγή δεδομένων χρησιμοποιείται στο Δημόσιο Τηλεφωνικό Δίκτυο (PSTN); Τι συνεπάγεται αυτό για τη διαθεσιμότητα του δικτύου;

 

Μεταγωγή κυκλώματος. Όταν ο αριθμός κλήσεων ξεπεράσει τον αριθμό γραμμών που μπορεί ένα κέντρο να εξυπηρετήσει, τότε μερικές κλήσεις μπλοκάρονται και δεν προωθούνται. Πολλές φορές μάλιστα δεχόμαστε μήνυμα ότι το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο και δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει. Θα πρέπει να ελευθερωθούν κάποιες γραμμές για να μπορέσει το κέντρο να εξυπηρετήσει κι άλλες γραμμές. Επομένως το χαρακτηριστικό ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι κάθε τέτοιο κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο αριθμό χρηστών. Η μετάδοση δεδομένων είναι εφικτή μόνο μετά την εγκατάσταση μιας φυσικής ζεύξης

 

23. Τι είναι οι γέφυρες (bridges) και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται;

 Συσκευές που διασυνδέουν δύο τοπικά δίκτυα και προωθούν (αν χρειάζεται) τα πακέτα στο άλλο δίκτυο βάσει ενός πίνακα MAC διευθύνσεων που διατηρεί. Κάθε νέος σταθμός στο δίκτυο μαθαίνεται και καταγράφεται στον πίνακα. Οι γέφυρες χρησιμοποιούν τις διευθύνσεις υλικού (MAC address) των σταθμών εργασίας του τοπικού δικτύου, για να μεταδώσουν τα πλαίσια δεδομένων (data frames) μεταξύ των δικτύων που συνδέουν.

slide 68 

 

24. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των switch και των hub; Τι εννοούμε όταν λέμε ότι έχουμε σύγκρουση (collision) κατά την διάρκεια μετάδοσης δεδομένων μέσω ενός hub;

 

Και τα δύο διασυνδέουν τους σταθμούς. Η διαφορά είναι ότι το hub θα στείλει το πακέτο σε όλους τους σταθμούς, θα το πάρουν όλοι και θα το κρατήσει ο ενδιαφερόμενος στέλνωντας απάντηση πάλι σε όλους. Το Switch μπορεί και κρατάει mac διευθύνσεις και προωθεί το πακέτο μόνο στον προοριζόμενο σταθμό. Στην περίπτωση του hub, ένας σταθμός για να μεταδώσει πρέπει να βεβαιωθεί ότι δε στέλνει άλλος εκείνη τη στιγμή. Αν το επιχειρήσει θα προκύψει σύγκρουση, δηλαδή δύο πακέτα θα συναντήσουν το ένα το άλλο. Αυτό σημαίνει επαναμετάδοση και για τους δύο.

 

25. Να αναφέρετε τους πιο διαδεδομένους διαύλους των Η/Υ για σύνδεση με εξωτερικές συσκευές καθώς και το ρυθμό μεταφοράς δεδομένων που επιτυγχάνεται σε καθένα από αυτούς.

 

Συνδέουν τον επεξεργαστή με όλα τα μέρη του Η/Υ εκτός από την κύρια μνήμη. Ο δίαυλος τελειώνει σ' έναν ελεγκτή.

  • ISA: παλιός, χαμηλής ταχύτητας, χρησιμοποιείται για λόγους συμβατότητας Ο αρχικός ISA δίαυλος στο IBM PC ήταν εύρους 8 bits, ενώ ο δίαυλος αυτός χρησιμοποιεί πλέον 16 bits
  • PCI: νέος, υψηλής ταχύτητας
  • USB: νέος αλλά χαμηλής ταχύτητας με δική του τροφοδοσία ρεύματος σήμερα αρκετά βελτιωμένος :
     
    • 1.5 Mbit/s (χαμηλή-low ταχύτητα),
    • 12 Mbit/s (πλήρης-full ταχύτητα, USB 1.1),
    • 480 Mbit/s (υψηλή-high ταχύτητα, USB 2),
    • 5 Gbit/s (υπερυψηλή-Super Speed ή SSUSB/USB 3).
  • AGP: θύρα επικοινωνίας για κάρτες γραφικών.

 

Bus

Εύρος (bits)

Ταχύτητα (MHz)

Εύρος ζώνης (MBytes/sec)

8-bit ISA

8

8.3

7.9

16-bit ISA

16

8.3

15.9

EISA

32

8.3

31.8

VLB

32

33

127.2

PCI

32

33

127.2

64-bit PCI 2.1

64

66

508.6

AGP

32

66

254.3

AGP (x2 mode)

32

66x2

508.6

AGP (x4 mode)

32

66x4

1,017.3

 

 

 

26. Να αναφέρετε τι εννοούμε με τον όρο ενθυλάκωση (encapsulation) μηνυμάτων στις επικοινωνίες δεδομένων. Ποια επιπλέον πληροφορία προστίθεται στο πακέτο με την ενθυλάκωση;

 

Σε κάθε επίπεδο κατά την αποστολή δεδομένων προστίθεται στο πακέτο δεδομένων μια επικεφαλίδα, η οποία περιέχει διευθύνσεις Η/Υ, χαρακτήρες ανίχνευσης λαθών, συγχρονισμού κι ελέγχου. Η διαδικασία προσθήκης επικεφαλίδας σε κάθε επίπεδο λέγεται ενθυλάκωση.

 encapsulation n

 

27. Ποια η χρησιμότητα του πρωτοκόλλου FTP;

 

Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αρχείων από/προς κάποιον server. Ο πλήρως εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί να πάρει αρχεία από το server και να δώσει αρχεία στο server. Ο πλήρως εξουσιοδοτημένος πρέπει να γνωρίζει: την ΙΡ του Server, το username και password που τα δίνει ο διαχειριστής του δικτύου. Απαραίτητο πρωτόκολλο για να ανεβάσουμε αρχεία στο internet ή να κατεβάσουμε αρχεία από αυτό. Πρόγραμμα ανοικτού κώδικα πχ. Filezilla

 

28. Περιγράψτε το απλό πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου (SNMP).

 

Ακολουθεί την αρχιτεκτονική πελάτη-εξυπηρετητή, αποκαλούμενοι ως διαχειριστής-αντιπρόσωπος (manager-agent). Μόνο που ο agent τρέχει πρόγραμμα server και ο manager τρέχει πρόγραμμα client. Πληροφορίες αποθηκεύονται σε μια ειδική βάση δεδομένων που αποκαλείται βάση διαχείρισης πληροφορίας (Management Information Base - MIB). Η επικοινωνία γίνεται μέσω ερωταπαντήσεων με ανταλλαγή μονάδων δεδομένων πρωτοκόλλων (PDU: Protocol data unit).

slide 3 

 

 

 

29. Ποια η έννοια του proxy server σε ένα δίκτυο;

 Ο Proxy server βγάζει το δίκτυο στο internet. Είναι ο gateway του δικτύου. Κάθε host που έχει δηλώσει την ip του Proxy server ως gateway βγαίνουν στο internet μέσω του Proxy server. Συνήθως χρησιμοποιείται αντί του router λόγω φθηνότερης λύσης για πρόσβαση στο internet.

 proxy server1

 

 

 

30. Στο σκαρίφημα που ακολουθεί και αφορά σε οριζόντια καλωδίωση σύμφωνα με το πρότυπο προτύπων ANSI/ΕΙΑ/ΤΙΑ 568, περιγράψτε τις διατάξεις από 1 ως 9

 

 

 ANSI ΕΙΑ ΤΙΑ568

 

Το (1) είναι ένας σταθμός εργασίας ή εξυπηρέτησης που διαθέτει μια κάρτα δικτύου με υποδοχή ρεγκλέτας (2). Ο σταθμός συνδέεται σε μια πρίζα δικτύου (5), μέσω ενός μέσου μετάδοσης, συνήθως συνεστραμμένα ζεύγη 4 ζευγών cat 5e(4) με συνδετήρες RJ45 (3) που ακολουθούν το πρότυπο καλωδίωσης EIA/TIA568 A ή B. Η πρίζα διαθέτει υποδοχή ρεγκλέτας και το καλώδιο (6) φέυγει από την πρίζα και καταλήγει στο patchpanel(7) καρφωμένο σε ρεγκλέτα. Μπροστά στο patchpanelφεύγει καλώδιο μονόμετρο έτοιμο με τερματισμούς RJ45 και καταλήγει στο switch/hub(8), όπου έχει υποδοχή ρεγκλέτας. Το switch/hubσυνδέεται με έναν router(9) για να επικοινωνήσει με άλλα δίκτυα ή να βγει στο internet. Οι συσκευές 7, 8 και 9 κλειδώνονται μέσα σε rackεπιτοίχιο ή επιδαπέδιο κι οι διατάξεις πρέπει να είναι rackmount, δηλαδή να καρφόνονται στο rack.

 

31. Ποια είναι η χρήση και λειτουργία των διευθύνσεων IP κλάσης D (Class D Addresses);

 Η πρώτη ομάδα αριθμών της διεύθυνσης ΙΡ δυαδικά είναι 1110ΝΝΝΝ και έχει τιμές από 224 - 239. Χρησιμοποιείται για αποστολή δεδομένων προς πολλούς παραλήπτες ταυτόχρονα (multicast).

 slide 47

 

 

32. Να αναφέρετε επιγραμματικά τις βασικές λειτουργίες ενός δρομολογητή (router).

  • Φιλτράρει και δρομολογεί πακέτα
  • Διασυνδέει δίκτυα μεταξύ τους
  • Δυναμική απόφαση διαδρομής

 slide 6

 

33. Σε ποια περίπτωση επικοινωνίας δεδομένων χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο TCP και σε ποια το UDP και γιατί;

 Το UDPσε εφαρμογές NFS (NetworkFileSystem) για τη διαχείριση δικτύου και TFTP (TrivialFileTransferProtocol). Το UDP δεν κάνει ελέγχους, ούτε ενδιαφέρεται για τυχόν απώλειες δεδομένων γι' αυτό και χρησιμοποιείται σε λιγότερο- σημαντικές-εργασίες όπως στα παιχνίδια. Το TCP επειδή παρέχει αξιοπιστία, έλεγχο κι εγγυάται τη σωστή μετάδοση, χρησιμοποιείται σε πιο σημαντικές μεταδόσεις.

 slide4

 

34. Tι είναι τα ports και τι αρίθμηση έχουν;

 Τα ports είναι ταυτότητες-αριθμοί του δεκαδικού συστήματος διαφόρων εφαρμογών. Με το port ξέρει το επίπεδο μεταφοράς σε ποια εφαρμογή πρέπει να στείλει δεδομένα. Π. χ. πορτών FTP<20,21 TELNET<23, SMTP<25.

 port forward01

 

 

35. Tι είναι ένα switch (switching hub) και σε τι διαφέρει από ένα hub;

 Ένα είδος hub που αντί να στέλνει το κάθε πακέτο σε όλους τους κόμβους, το στέλνει μόνο στον προοριζόμενο βάσει τη διεύθυνση ενός πακέτου.

 slide5

 

36. Σε ποια επίπεδα του μοντέλου OSI των επτά επιπέδων λειτουργεί ένας δρομολογητής (router);

 Στο επίπεδο 3, το επίπεδο δικτύου. (Network Layer)

 

 

37. Τι γνωρίζετε για το πρωτόκολλο V.90 των modems;

 Ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση του σήματος στα modems. Παρέχει ρυθμούς μετάδοσης downstream 56Κ και upstream 33,6 Κ.

 15937 modem macro

 

38. Περιγράψτε τη λειτουργία του επαναλήπτη (repeater), της γέφυρας (bridge) και της πύλης (gateway).

 Ο επαναλήπτης, λαμβάνει το σήμα, το αναπαράγει και το ενισχύει αφαιρώντας του τον ανεπιθύμητο θόρυβο. Η γέφυρα διασυνδέει δύο τοπικά δίκτυa και προωθεί τα δεδομένα αν χρειαστεί στο άλλο δίκτυο, βάσει του πίνακα mac διευθύνσεων που διατηρεί. Οι πύλες βγάζουν το δίκτυο σε άλλα δικτυα ή/και στο internet. Λειτουργούν με broadcast διευθύνσεις και μπορεί να είναι ένας δρομολογητής, ένα accesspoint ή να είναι ένας proxyserver.

 Untitled

 

 

39. Ποιες "πόρτες" χρησιμοποιούνται στις πλέον συνηθισμένες εφαρμογές του internet (ftp,telnet,smtp,X.400);

 

FTP>20    DATA> 21        TELNET> 23       SMTP > 25

X.400 > 102 (με ISOκαι ITOT)

 

40. Τι είναι socket στο TCP-IP

 Η διεύθυνση IP μαζί με τον αριθμό πόρτας.

 

images12

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση