Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πριν πολύ καιρό είχα πρωτοδεί ένα πρόγραμμα που διευκόλυνε την δημιουργία απλών κυκλωμάτων το Fritzing. Σίγουρα δεν έχει τις δυνατότητες του gEDA ή του KiCAD, Protel, Orcad, Proteus όμως για τις ανάγκες του ερασιτέχνη χρήστη ή μαθητή που επιθυμεί να κάνει τα πρώτα του βήματα ειδικά στο Arduino αλλά και γενικά στην δημιουργία ηλεκτρονικών απλών κυκλωμάτων νομίζω ότι είναι καλούτσικο εργαλείο.

Κατ’ αρχάς λίγα λόγια γενικά για το Fritzing. Το Fritzing άρχισε ως μια πρωτοβουλία της σχολής Εφαρμοσμένων επιστημών (Fachhochschule στην Γερμανία) του Πότσδαμ. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, το Fritzing έχει σαν στόχο να βοηθήσει σχεδιαστές, ερευνητές και ερασιτέχνες να κάνουν το πρώτο βήμα στο το αρχικό πρωτότυπο κύκλωμα.

Το λογισμικό του Fritzing (είναι διαθέσιμο για Windows, MacOS X και Linux φυσικά)  κατεβάστε το αντίστοιχο πακέτο ανάλογα με το δικό σας λειτουργικό σύστημα  Αφού κάνει κανείς extract το συμπιεσμένο αρχείο το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάνει διπλό κλικ στο fritzing και μετά από λίγο το Fritzing θα ανοίξει. Στα αρχεία υπήρχει και αντίγραφο της άδειας με την οποία έρχεται το Fritzing, GPLv3 παρακαλώ.

Ανοίγοντας το Fritzing από τα πρώτα πράγματα που θα δείτε είναι ένα breadboard (είναι μια πλακέτα με πολλές τρύπες πάνω στην οποία μπορεί κανείς να συναρμολογήσει ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κανείς κολλήσεις).  Με το breadboard λοιπόν μπορείτε να φτιάξτε το κύκλωμα σας ακριβώς όπως το έχετε στο στον πάγκο εργασίας σας.

Μάλιστα επειδή ακριβώς το Fritzing είναι προσανατολισμένο στον αρχάριο χρήστη/ερασιτέχνη έχει μια σειρά από απλά παραδείγματα με projects που μπορείτε να φτιάξετε, μάλιστα στο site του Fritzing μπορείτε να βρείτε ένα απλό starter kit.

 
FritzingBreadBoard

σχεδιάζοντας πάνω στο breadboard

Το Fritzing αναλαμβάνει να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρονικό σχέδιο ώστε να μπορούν μαθητές που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά να δουν πως είναι το κύκλωμά τους.

 
image 4

Schematic

Έπόμενο στάδιο με το Fritzing σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξτε τα δικά σας τυπωμένα κυκλώματα και μάλιστα το μέγεθος του τελικού τυπωμένου κυκλώματος μπορεί να είναι μια τυπική πλακέτα που όλοι ξέρουμε ή πλακέτα συμβατή με τα Arduino Shields ώστε να μπορείτε να φτιάξτε τα δικά σας Arduino Shields παραγγέλλοντας το PCB από το Fab.fritzing.org. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες από τα τυπωμένα το αποτέλεσμα είναι μια πλακέτα λευκού χρώματος στην οποία μπορείτε να κολλήστε τα διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματά σας. Φυσικά το Fritzing σας δίνει την δυνατότητα να εξάγετε το PCB σας ως PDF για να το φτιάξτε μόνοι σας.

image00

το σχέδιο του PCB

Μια επίσης χρήσιμη δυνατότητα είναι ότι το fritzing δίνει στο χρήστη την δυνατότητα να ανεβάσει τα projects που έχει σχεδιάσει στο κεντρικό site του Fritzing που δίνει στο χρήστη την δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μια σειρά από άδειες Creative Commons για την τεκμηρίωση του project.  Έτσι μπορείτε πολύ εύκολα να προσθέστε οδηγίες για την δημιουργία ενός κυκλώματος στο site σας αλλά και να δώστε την δυνατότητα σε άλλους να βελτιώσουν το σχέδιο σας ή να φτιάξουν πράγματα βασισμένοι σε αυτό και φυσικά μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο.

Αν έχετε ήδη αρχίσει να ασχολείστε ερασιτεχνικά με τα ηλεκτρονικά το Fritzing είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο που ίσως σας φανεί πολύ πρακτικό στην καθημερινή χρήση, αν δεν έχετε κάνει ακόμη το βήμα και σκέφτεστε ότι μπορεί να είναι ενδιαφέρον μην διστάστε να τσεκάρετε ένα από τα δεκάδες κιτ που κυκλοφορούν για Arduino (και όχι μόνο) και αρχίστε τα πειράματα. Το Fritzing είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση