Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Εξαγωγή λίστας συνδέσεων

Μέσα από το πρόγραμμα σχεδίασης του θεωρητικού (EESchema) και εφόσον έχετε βάλει σχόλια/αρίθμηση στα εξαρτήματα

(Στο μενού πατάμε Tools > Annotate), ή πατώντας το εικονίδιο που φαίνεται στη Εικόνα 1 κάτω εικόνα

Εικόνα 1 εικονίδια στο μενού EESchema

στην πύλη με το ραβδάκι. Κάθε εξάρτημα θα έχει μία και μοναδική αρίθμηση R1 R2 R3 C1 C2 κλπ.

Στην διπλανή εικόνα που φαίνεται μια πασχαλιά κάνοντας κλικ έχουμε την δυνατότητα να πληροφορηθούμε για ηλεκτρικά λάθη ασύνδετα σημεία κλπ.

φυσικά το πεδίο Error list θα είναι άδειο άν θέλουμε όλα να είναι σωστά και να μηδενίσουμε το ποσοστό εμφάνισης κάποιας αστοχίας η οποία θα μειώσει την λειτουργικότητα της σχεδίασης.

 

δημιουργήστε την λίστα συνδέσεων από το μενού:

Tools > Generate Netlist

ή κάνουμε κλικ στην εικόνα 1 το εικονίδιο net

Το παραγόμενο αρχείο έχει κατάληξη .net (για το παράδειγμά μας το central.net).

 

Δημιουργία λίστα εξαρτημάτων

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο BOM της εικόνας 1 που αφορά που αφορά λίστα εξαρτημάτων όλόκληρης της εφαρμογής

Εικόνα 1 εικονίδια στο μενού EESchema

ανοίγει το παράθυρο

Δημιουργεί αρχείο με κατάληξη .lst  εδώ central.lst

εικόνα από τη λίστα φαίνεται πιο κάτω

 


Αντιστοίχιση εξαρτημάτων με ίχνη πλακέτας (footprints)

Στον διαχειριστή project πατήστε το δεύτερο κουμπί για να τρέξει το πρόγραμμα CvPCB που θα σας βοηθήσει στην αντιστοίχιση των εξαρτημάτων με τα ίχνη τους (footprints). Μη λάβετε υπόψη το αρχικό μήνυμα λάθους μιας και δεν έχει δημιουργηθεί το σχετικό αρχείο.

Αυτή η διαδικασία είναι άκρως απαραίτητη και πρέπει να γίνει σωστά διότι θα δημιουργήσει το φυσικό σχήμα κάθε εξαρτήματος και το τοποθετεί πάνω στην πλακέτα και σε αυτήν με τη σειρά της να οριοθετήσουμε τις φυσικές της διαστάσεις.

Εμφανίζεται ένας πίνακας με όλα τα εξαρτήματα και "ζωγραφιστά κουμπιά" για τις ενέργειες/εντολές του προγράμματος. Περνώντας το δείκτη (cursor) επάνω από τα κουμπιά εμφανίζεται η ενέργεια/εντολή που αντιστοιχεί στο κάθε ένα από αυτά.

Στον αριστερό πίνακα εμφανίζονται ο α/α, το σχόλιο/αρίθμηση και η τιμή των εξαρτημάτων. Στην τελευταία στήλη λείπει το όνομα του συγκεκριμένου ίχνους για το εξάρτημα. Με απλό click και τα βέλη επάνω-κάτω ανατρέχετε σε όλα τα εξαρτήματα επιλέγοντας ένα κάθε φορά. Στον δεξί πίνακα υπάρχει η λίστα με τα ίχνη. Με διπλό click επάνω σε ένα όνομα ίχνους γίνεται η αντιστοίχιση αυτού του ίχνους στο επιλεγμένο εξάρτημα. Το όνομα του ίχνους τοποθετείται στην τελευταία στήλη στην οποία έλειπε.

Για διευκόλυνση μπορείτε να κάνετε "Προβολή επιλεγμένου ίχνους" σε νέο παράθυρο πατώντας το τέταρτο κουμπί. Ελέγξτε αν το ίχνος που επιλέξατε ταιριάζει στο εξάρτημά σας. Στο κάτω μέρος του παραθύρου προβολής ίχνους υπάρχουν ενδείξεις διαστάσεων ενώ βοηθητικό είναι και το πλέγμα (grid). Ισχύουν τα πλήκτρα για zoom (F1-F2) ή προβολή όλου το σχήματος (Home).

Για να επιλέξετε το κατάλληλο ίχνος υπάρχουν δύο κουμπιά στα δεξιά (πρόγραμμα CvPCB) τα οποία δείχνουν "όλα τα ίχνη" ή μόνο τα "προτεινόμενα φιλτραρισμένα" για το είδος του επιλεγμένου εξαρτήματος. Ετσι αν θέλετε να κάνετε αντιστοίχιση ίχνους σε ένα LED σας εμφανίζει μόνο 6 επιλογές, τις επικρατέστερες για LED.

Παραπάνω φαίνεται ότι για το 19ο  D1 εξάρτημα "LED" έχει επιλεγεί το ίχνος "LED-5MM".


Εκτελούμε το ίδιο για όλα τα εξαρτήματα

Με περιήγηση στα ίχνη βρήκαμε το "C2V8" ως πιο "αντιπροσωπευτικό".
Προφανώς C σημαίνει πυκνωτής, 2=βήμα 0.2", V=vertical και 8=διάμετρος 8mm

Αν αργότερα βρείτε ότι το ίχνος που επιλέξατε δεν σας ταιριάζει μπορείτε να το αλλάξετε και μέσα από το πρόγραμμα σχεδίασης πλακέτας(PCBnew). Το καλύτερο είναι να γίνει η αντιστοίχιση εδώ στο CvPCB. Αφιερώστε αρκετό χρόνο για εξοικείωση με τα ίχνη των εξαρτημάτων.


Ψάχνοντας τη βιβλιοθήκη ιχνών θα παρατηρήσετε ότι για μερικά εξαρτήματα δεν λειτουργεί το "φιλτράρισμα" ενώ για άλλα όπως τα τρανζίστορ TO-92 υπάρχουν πολλές επιλογές. Επιλέξτε το ίχνος που είναι ίδιο ή προσεγγίζει αυτό του εξαρτήματός σας. Για παράδειγμα σε ένα 78L05 δεν θα βρείτε "το ίδιο" δηλαδή με τη σωστή ονοματολογία στους ακροδέκτες (Vi, Vo, GND). Χρησιμοποιήστε τον γενικό τύπο "TO92-123" ή το σκέτο "TO92" αλλά ελέγξτε ότι συμφωνεί η αρίθμηση των ακροδεκτών με τις συνδέσεις στο θεωρητικό σας!

Αποθηκεύστε την λίστα κατά την έξοδο με το προτεινόμενο όνομα.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση