Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Υπάρχει δυνατότητα καλύτερης αξιοποίη­σης των διαθέσιμων πόρων μέσω του επικοινωνιακού δικτύου. Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά της πληροφορίας μέ­σα από το δίκτυο και βοηθούν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του δι­κτύου. Αυτές είναι η μεταγωγή και η πολυπλεξία.

Με τη μεταγωγή (switching), η πληροφορία, που στέλνει ένας σταθμός, περ­νά από διαδοχικούς κόμβους του δικτύου, για να φθάσει τελικά στο σταθμό προ­ορισμού. Έτσι, χωρίς να είναι ανάγκη να υπάρχουν γραμμές, που να συνδέουν όλους τους σταθμούς μεταξύ τους, παρέχεται από το δίκτυο μια υπηρεσία επι­κοινωνίας, όπου κάθε σταθμός είναι δυνατό να ανταλλάξει πληροφορία με οποιο­δήποτε σταθμό του δικτύου.

Οι κόμβοι μεταγωγής δεν ασχολούνται με το περιεχόμενο της πληροφορίας, αλλά μόνο με το πως θα προωθήσουν την πληροφορία κατάλληλα από κόμβο σε κόμβο, μέχρι αυτή να φθάσει στον προορισμό της. Το Σχήμα 1-9 δείχνει ένα απλό δίκτυο μεταγωγής. Οι σταθμοί, στους οποίους παρέχονται οι υπηρεσίες επικοι­νωνίας από το δίκτυο, μπορεί να είναι υπολογιστές, τερματικά, τηλεφωνικές συ­σκευές η οποιαδήποτε άλλη συσκευή επικοινωνίας. Οι κόμβοι μεταγωγής η απλά κόμβοι, συνδέονται μεταξύ τους με τις επικοινωνιακές γραμμές. Κάθε σταθμός συνδέεται με κάποιο κόμβο. Για παράδειγμα, ένα μήνυμα, που στέλνει ο σταθμός Α και προορίζεται για τον σταθμό Δ, παραδίδεται αρχικά στον κόμβο Κ1. Μετά, μέσω των κόμβων Κ3 και Κ6 η μέσω των κόμβων Κ4 και Κ6, προωθείται στο σταθ­μό προορισμού Δ. Μερικές παρατηρήσεις, που μπορούμε να κάνουμε βασιζόμε­νοι στο Σχήμα 1 -9 είναι:

s19

  • Μερικοί κόμβοι συνδέονται μόνο με άλλους κόμβους κι εκτελούν μόνο τη λει­τουργία της μεταγωγής, ενώ μερικοί άλλοι συνδέονται ταυτόχρονα και με ένα ή περισσότερους σταθμούς. Αυτοί οι τελευταίοι κόμβοι, εκτός από τις λειτουρ­γίες μεταγωγής, δέχονται και παραδίδουν δεδομένα στους συνδεδεμένους σταθμούς.
  • Η τοπολογία διασύνδεσης των κόμβων δεν είναι πλήρης, δηλαδή δεν υπάρχει πάντα απευθείας γραμμή, που να συνδέει δύο κόμβους. Βέβαια, είναι επιθυμη­τό να υπάρχουν περισσότερες από μία διαδρομές, που να συνδέουν δύο σταθ­μούς. Με τον τρόπο αυτό, το δίκτυο γίνεται περισσότερο αξιόπιστο και λιγότε­ρο ευάλωτο σε βλάβες.
  • Μέσα από τις επικοινωνιακές γραμμές, που χρησιμοποιούνται για να συνδέο­νται οι κόμβοι, περνούν περισσότερες από μία συνδέσεις σταθμών κι αυτό επι­τυγχάνεται με την πολυπλεξία.

 

 

 

Πολυπλεξία (multiplexing) είναι η τεχνική, που επιτρέπει, δεδομένα από πολ­λές πηγές να μεταδίδονται μέσα από την ίδια γραμμή επικοινωνίας. Έτσι, γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών υψηλής χωρητικότητας. Η διαδικασία της πολυπλεξίας φαίνεται στο Σχήμα 1-10 (στην πιο απλή της μορ­φή).

s110

Υπάρχουν ν γραμμές εισόδου σε μια συσκευή, που λέγεται πολυπλέκτης (multiplexer). O πολυπλέκτης συνδέεται μέσω επικοινωνιακής γραμμής με ένα αποπολυπλέκτη (demultiplexer). Έτσι, είναι δυνατόν να μεταφέρονται ν διαφο­ρετικά κανάλια μέσω της γραμμής σύνδεσης. O πολυπλέκτης συνθέτει (πολυπλέ- κει) τα δεδομένα από τις ν γραμμές εισόδου και τα μεταδίδει μέσα από γραμμή με­γαλύτερης χωρητικότητας. O αποπολυπλέκτης λαμβάνει την πολυπλεγμένη ροή δεδομένων, χωρίζει τα δεδομένα ανάλογα με το κανάλι, στο οποίο ανήκουν και τα οδηγεί στις αντίστοιχες γραμμές εξόδου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση