ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
Έργα ... Τεχνολογίας από το Γυμνάσιο Κρεστένων

αρχική σελίδα, αρχαιοελληνική τεχνολογία, προβιομηχανική τεχνολογία, σύγχρονη τεχνολογία,
από την έκθεσή μας στην στοά του βιβλίου, από τις άλλες εκθέσεις μας,
φωτογραφίες μαθητών σε δράση από το εργαστήριο, ευρετήριο κατασκευών.

προβιομηχανική τεχνολογία

 

 ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ

Υδροκίνητη µονάδα παραγωγής µπαρούτης. Αποτελείται από:
• Τη «φτερωτή», η οποία περιστρέφεται από την κινητική ενέργεια του νερού, που φέρνει ο «κάναλος» από ψηλά.
• Τον άξονα µε τα έκκεντρα «κουτάλια», που µεταδίδουν την κίνηση στα «κουτάλια» των «κοπανιών» ανασηκώνοντάς τα (έχουµε δηλαδή µετατροπή της περιστροφικής κίνησης σε ευθύγραµµη).
• Τα «κοπάνια» για τη λειοτρίβηση, τη συσσωµάτωση των πρώτων υλών (νίτρο, κάρβουνο, θείο) µε πτώση – κρούση (όταν παύει η ανύψωσή τους από τα «κουτάλια» του άξονα) µέσα στα «γουδιά» (δοχεία πρώτων υλών).
• Τη «γυαλίστρα», κυλινδρικό περιστρεφόµενο βαρέλι µε συρταρωτό άνοιγµα, όπου µπαίνει η «κοπανισµένη» µπαρούτη για την επιλείωση και αύξηση της πυκνότητας των κόκκων της.
• Τα «πανιά», περιστρεφόµενα σανίδια, όπου δένονται και περιστρέφονται γρήγορα σακιά µε κόκκους µπαρούτης, ώστε ν’ απαλλαγούν από τη σκόνη που εµπεριέχουν, για να µη λερώνονται τα όπλα και τα χέρια των χειριστών τους.
Στην κατασκευή έχει προστεθεί ηλεκτρικός µηχανισµός κίνησης για την προσοµοίωση της λειτουργίας της.
Κατασκευή στο εργαστήριο: Λ. Σπήλιος, Ξ. Τσούρας, Μ. Καλογερόπουλος, Λ. Φωτόπουλος, Φ. Μεντές, κ.ά.

ΜΑΝΤΑΝΙ ή ΡΑΣΟΤΡΙΒΗ

Υδροκίνητη µονάδα για το κοπάνισµα βρεγµένων µάλλινων υφασµάτων µε στόχο τη βελτίωση της αντοχής, της συνεκτικότητας και της αδιαβροχοποίησής τους
Αποτελείται από έναν άξονα µε φτερωτή υδροκίνησης στο ένα άκρο του και τέσσερα έκκεντρα στερεωµένα στο υπόλοιπο µήκος του. Πάνω από τον άξονα κρέµονται σχεδόν κατακόρυφα τέσσερα στελέχη µε µορφή σφυριού (κοπάνια) αρθρωµένα σε ισχυρό πλαίσιο, που εδράζεται στο έδαφος. Με την περιστροφή του άξονα µέσω των εκκέντρων, τα σφυριά εκτελούν ταλάντωση και επιστρέφοντας στη θέση ηρεµίας τους χτυπούν µε δύναµη το βρεγµένο ύφασµα, που βρίσκεται πάνω σε οριζόντια τοποθετηµένο κορµό.
Στην κατασκευή έχει προστεθεί ηλεκτρικός µηχανισµός κίνησης για την προσοµοίωση της λειτουργίας της.
Κατασκευή στο εργαστήριο: Φ. Μεντές, Μ. Καλογερόπουλος, Η. Σταυρόπουλος, Γ. Τζιούτζιας κ.ά.

   

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ

Αιολική µονάδα άλεσης δηµητριακών
Από τον άνεµο η κίνηση µεταδίδεται στην πτερωτή, τον οριζόντιο άξονα, τα γρανάζια, τον κατακόρυφο άξονα και τέλος την πάνω µυλόπετρα. Ο καρπός από τη χοάνη πέφτει στο άνοιγµα της περιστρεφόµενης µυλόπετρας, αλέθεται ανάµεσα στις δύο µυλόπετρες (την κινούµενη και τη σταθερή) και εξέρχεται περιφερειακά λόγω της φυγόκεντρης δύναµης. Η χοάνη είναι εφοδιασµένη µε ρυθµιστή παροχής καρπού, ανάλογα µε την ταχύτητα περιστροφής.
∆ιαθέτει ηλεκτρικό µηχανισµό κίνησης για την προσοµοίωση της λειτουργίας του.
Κατασκευή στο εργαστήριο: Μπατζάκα, Πολυτσοπούλου, Λέφας, Τσαγδής, κ.ά.

 

 

 

ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

Καθιστός αργαλειός πλήρους λειτουργικότητας
Αποτελείται από: α) Τα δύο «αντιά».Το πίσω αντί, κυλινδρικό ξύλο όπου τυλίγεται το στηµόνι και το µπροστινό αντί, όπου τυλίγεται το υφασµένο πανί, β) την «απολυταριά», δηλαδή τον µακρύ µοχλό που περιστρέφει και τεντώνει το στηµόνι στο πίσω αντί, γ) τον «σφίχτη», δηλαδή τον κοντό µοχλό που περιστρέφει το µπροστινό αντί για να τυλίγεται το υφασµένο πανί, δ) το «χτένι», που αποτελείται από πολλά λεπτά καλαµένια δοντάκια και που βοηθά στο σφίξιµο της ύφανσης, ε) τα «µιτάρια», που είναι κατασκευασµένα όπως το χτένι, µε τη διαφορά ότι αντί για καλαµάκια φέρουν ζεύγη νηµάτων µε κόµπο στη µέση τους, στ) τις «πατήθρες», δηλαδή ξύλινα σανίδια σαν τσόκαρα που κινούνται από τα πόδια της υφάντρας και ανεβοκατεβάζουν εναλλάξ τα (αναρτηµένα από ζεύγος τροχαλιών) µιτάρια, ζ) τη «σαϊτα», που φέρει το υφάδι για την ύφανση.
Κατασκευή στο εργαστήριο: Τσούρα, Χούσου, Σπηλιόπουλoυ κ.ά.

   

ΑΝΕΜΗ και ΣΒΙΓΑ

Εργαλεία νηµατοποίησης
Περιστρέφοντας το χειροστρόφαλο της σβίγας, το νήµα ξετυλίγεται από την ανέµη και τυλίγεται στο καρούλι της σβίγας.
Κατασκευή στο εργαστήριο από τις: Κίζυλη, Χούσου, Αθανασοπούλου, Γιακουµή, κ.ά.

   

ΖΩΟΤΡΟΠΙΟ

Ένα παιχνίδι του Μεσαίωνα, πρόγονος όλων των σύγχρονων συσκευών µετάδοσης κινούµενης εικόνας, αφού έχει την ίδια αρχή λειτουργίας.
Τραβώντας το σχοινάκι, το τύµπανο µε τις εικόνες περιστρέφεται και κοιτάζοντας από το παραθυράκι και την αντίστοιχη κινούµενη σχισµή (διάφραγµα), οι περιστρεφόµενες εικόνες δίνουν την εντύπωση της κίνησης, αφού το ανθρώπινο µάτι δεν µπορεί να ξεχωρίσει δύο διαφορετικές εικόνες, που προβάλλονται µε διαφορά µικρότερη του 1/10 του δευτερολέπτου.
Κατασκευή στο εργαστήριο: Β. Ζαφειροπούλου, ∆. Καραµπέτσου.

ΠΑΝΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συσκευή αντιγραφής σχεδίων κ.ά. Η γραφίδα ακολουθεί την κίνηση της ακίδας και διαγράφει ισοµεγέθη σχέδια, σχέδια σε σµίκρυνση ή σχέδια σε µεγέθυνση, ανάλογα µε τα γεωµετρικά χαρακτηριστικά των βραχιόνων.
Κατασκευή στο εργαστήριο: Ν. Καραχρήστου, Α. Κιάµου κ.ά.
   
  Για περισσότερες κατασκευές από την προβιομηχανική τεχνολογία κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο " Έργα ...Τεχνολογίας από το Γυμνάσιο Κρεστένων " σε μορφή PDF (8.07 MB) πατώντας εδώ

αρχική σελίδα, αρχαιοελληνική τεχνολογία, προβιομηχανική τεχνολογία, σύγχρονη τεχνολογία,
από την έκθεσή μας στην στοά του βιβλίου, από τις άλλες εκθέσεις μας,
φωτογραφίες μαθητών σε δράση από το εργαστήριο, ευρετήριο κατασκευών.