ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014-2015 by Konstantinos Laskaris on Scribd
Κατηγορία: Σχέδιο
Πως και γιατί σχεδιάζουμε μικρά πλαισιωμένα σκίτσα
Ένα βίντεο που δίνει οδηγίες σύντομου σχεδιασμού και σκαριφημάτων πριν την δημιουργία του τελικού έργου. Με τα μικρά πλαισιωμένα σκίτσα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τα αρνητικά και θετικά σχήματα στο έργο μας.
Χρήσιμες οδηγίες για εξετάσεις εισαγωγής σε Σχολές Καλών Τεχνών
Ταλαντούχα παιδιά που θέλουν να γίνουν ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες κ.ά. δίνουν τον δικό τους αγώνα για την εισαγωγή τους σε αντίστοιχες σχολές όπως είναι η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά και σε αυτές του Αριστοτελείου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η κάθε σχολή έχει διαφορετικό καθεστώς για την εισαγωγή νέων φοιτητών και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τη σχετική έρευνα ανάλογα με το ίδρυμα, που προτιμούν να σπουδάσουν. Οι νέοι που θέλουν να ακολουθήσουν τέτοιες σπουδές έχουν αρκετές εναλλακτικές πέρα από τις προαναφερθείσες σχολές και στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο τμήμα εικαστικών σπουδών έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου ή ισότιμου τίτλου. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων υποβάλλονται από τον ίδιο τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κάθε χρόνο στη γραμματεία του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από 25 μέχρι και 31 Αυγούστου εκάστου έτους, και είναι: Αίτηση συμμετοχής, τίτλος σπουδών και δύο (2) μικρές φωτογραφίες του υποψηφίου.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, προκειμένου να κριθούν για την υπαγωγή τους στην κατηγορία εκείνων που έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση, υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών από 1 μέχρι και 10 Ιουνίου κάθε χρόνο, και συνοδεύονται από φάκελο με σχετικές εργασίες. Διαβάστε περισσότερα «Χρήσιμες οδηγίες για εξετάσεις εισαγωγής σε Σχολές Καλών Τεχνών»
Λίγα λόγια για το σχέδιο
Λίγα λόγια για το σχέδιο
Το σχέδιο είναι η βάση της εικαστικής γλώσσας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όταν σχεδιάζουμε παριστάνουμε και απεικονίζουμε χωρίς χρώμα με την χρήση σχημάτων και συμβόλων .
Μέσα στην έννοια σχέδιο περιλαμβάνονται το διάγραμμα ενός πράγματος, η εικόνα, το προσχέδιο, η σπουδή, το σκίτσο, το σκιαγράφημα.
Η διαφορά ανάμεσα στο σκίτσο και το σχέδιο, είναι ότι το σκίτσο καταγράφει φευγαλέα την εντύπωση ενός πράγματος, είναι ένα γρήγορο σχέδιο που δίνει μόνο γενικές πληροφορίες για τη μορφή του, με ιδιαίτερη ελευθερία. Το σχέδιο αντίθετα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρατήρηση του θέματος και εκτελείται διεξοδικά. Το προσχέδιο και η σπουδή, αποτελούν τη μελέτη ενός θέματος με σκοπό την εκτέλεση ενός έργου με χρώμα. Το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει και σαν αυτόνομο έργο.
Σχεδιάζουμε συνήθως με μολύβια ελευθέρου σχεδίου, κάρβουνο και σινική μελάνη. Αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες χρήσης των υλικών, με ελεύθερο τρόπο.
Τα πρώτα, βασικά στοιχεία της γλώσσας του σχεδίου είναι το σημείο, η γραμμή και το σχήμα στην επιφάνεια. Πολλά σημεία ενωμένα μας δίνουν την γραμμή, μερικές γραμμές ενωμένες μας δίνουν το σχήμα και κάποια σχήματα ενωμένα μεταξύ τους μας δίνουν την μορφή. Περισσότερες μορφές μαζί στον ίδιο χώρο μας δίνουν την εικόνα.
Αυτά είναι και τα πρώτα στοιχεία της εικαστικής γλώσσας.