Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

 

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός

Χρήσιμες Συνδέσεις

Κλάδοι αναζήτησης εργασίας Μηχανολόγων

 

Ο απόφοιτος της Δευτεροβάθμιας Επαγελματικής Εκπαίδευσης, πέραν των δραστηριοτήτων οι οποίες πηγάζουν άμεσα από τα επαγγελματικά δικαιώματα, έχει αρκετές διεξόδους για να αναζητήσει εργασία, σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Οι υπηρεσίες του Μηχανολόγου έχουν και θα έχουν μέλλον καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν διάφορους  τομείς της οικονομίας. , όπως είναι[1]:

Οι υποδομές (εγκαταστάσεις και συντήρηση, ύδρευση - αποχέτευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο κ.λπ.), όπου η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να κάνει σημαντικές επενδύσεις τόσο για νέες υποδομές όσο και για συντήρηση των υφιστάμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα για την ανάπτυξη των υποδομών της, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 (βλέπε: www.espa.gr )

Οι εγκαταστάσεις κτιρίων (κατοικία, εμπορικά κτίρια, τουριστικές εγκαταστάσεις, αγροτοβιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λπ.) απαιτούν συνεχείς ανακαινίσεις και βελτιώσεις καθώς παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις ποιότητας και αξιοπιστίας. Ένα από τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι ότι οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν πολλές φορές, κατά το παρελθόν, από εμπειροτέχνες - μη εξειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι δεν είχαν πάντοτε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, να είναι σε θέση να διαβάζουν και να εφαρμόζουν πιστά τις μελέτες, να έχουν αντίληψη της εξοικονόμησης ενέργειας και της άνεσης κλπ. Η ψήφιση του Ν. 3661/ΦΕΚ89Α/19-5-2008 -  «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις»   αλλά και τα προγράμματα  "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"    σε συνδυασμό με τις  "Ενεργειακές Επιθεωρήσεις"   ενισχύουν τις δυνατότητες απασχόλησης στον τομέα. Οι απαιτήσεις κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, θα απαιτούν κατανόηση των βασικών  θεμάτων ενέργειας, μετάδοσης θερμότητας, ροής,  ποιότητας του αέρα κ.λπ.

Οι συγκοινωνίες (αυτοκίνητα, δίκυκλα, θαλάσσιες συγκοινωνίες κ.λπ.).
Οι πωλήσεις οχημάτων και δικύκλων στη χώρα μας αυξάνονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς, γεγονός που απαιτεί όλο και περισσότερους τεχνίτες για τη συντήρησή τους. Επίσης, στις θαλάσσιες συγκοινωνίες είμαστε μία από τις πλέον απαιτητικές χώρες του κόσμου. Δεκάδες εταιρίες δραστηριοποιούνται στον τομέα όπου μπορεί να ασχοληθεί ο Μηχανολόγος, είτε ως τεχνίτης, είτε με άλλες αρμοδιότητες πχ υπεύθυνος προμηθειών, υπεύθυνος πωλήσεων κλπ

Η συντήρηση του βιομηχανικού τομέα και βιοτεχνίας απορροφά πάντοτε μηχανολόγους. Η χώρα μας μπορεί να μη διαθέτει πολλές βιομηχανίες αλλά οπωσδήποτε διαθέτει αρκετές βιοτεχνίες που έχουν μηχανολογικό εξοπλισμό και θα μπορούσαν να απασχολήσουν τον απόφοιτο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας περιορίζει ραγδαία τις απαιτήσεις για μη εκπαιδευμένο προσωπικό και εμπειροτέχνες. Απαιτεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους που έχουν τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, γνωρίζουν να διαβάζουν σχέδιο, να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν (συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής επικοινωνίας), συνεργάζονται με άλλες ειδικότητες, γνωρίζουν στοιχειωδώς ξένες γλώσσες.

Η αξιοποίηση των μηχανολόγων και άλλων τεχνικών ειδικοτήτων, στους προαναφερθέντες τομείς, είναι δυνατόν να δράσει καταλυτικά σε πολλούς από τους υπόλοιπους τομείς της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και συνολικά να συμβάλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων όπως είναι η διαχείριση ενέργειας, νερού,  περιβάλλοντος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού κ.λπ.
 

Ναυτιλία

Ως γνωστόν, οι απόφοιτοι των ΤΕΕ μπορούν να εισέλθουν μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις σε σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

Επιπλέον, στα πλοία υπάρχουν διάφορες ειδικότητες στις οποίες μπορεί να απασχοληθεί μηχανολόγος.

Όλη η νομοθεσία για τις προϋποθέσεις πληρωμάτων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας: http://www.yen.gr/wide/yen.chtm?prnbr=28905

Ένοπλες Δυνάμεις – Επαγγελματίες οπλίτες

 Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν επαγγελματική διέξοδο για τους αποφοίτους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης όχι μόνο με την εισαγωγή τους στις σχολές Υπαξιωματικών όπως αναφέραμε στις Εκπαιδευτικές διεξόδους, αλλά και για άμεση απασχόληση (Επαγγελματίες οπλίτες).

Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτική προκήρυξη σχετικά με προϋποθέσεις κατάταξης για Επαγγελματίες Οπλίτες Στρατού Ξηράς, ειδικότητας Τεχνίτη  σκάφους ερπυστριοφόρων οχημάτων.  

         α.  Απόφοιτοι ΤΕΕ Β΄ κύκλου(ΥΠΕΠΘ του τομέα Μηχανολογίας στην ειδικότητα Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή Σχολών ΟΑΕΔ τετραετούς φοιτήσεως στην ειδικότητα Μηχανοτεχνίτη Αυτοκινήτου ή Τεχνίτη ΜΕΚ) ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου με πτυχίο του κλάδου Μηχανολογίας.

         β. Απόφοιτοι ΙΕΚ του τομέα - κλάδου Μηχανολογίας-Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικών της ομάδας Μηχανολογίας στην ειδικότητα Τεχνικού Αυτοκινήτου Οχημάτων.

         γ.  Απόφοιτοι ΤΕΙ Τεχνολογικών Εφαρμογών του τμήματος Μηχανολογίας ή Οχημάτων.

Πηγή: http://www.stratologia.gr

ή ειδικότερα:

http://www.stratologia.gr/ΕΔΥΕΘΑ%20ΕΠΟΠ%20%202007%20ΟΠΛΩΝ%20ΣΩΜΑΤΩΝ%20%20%20%20ΑΝΔΡΩΝ%20ΓΥΝΑΙΚΩΝ.doc

 Άλλες Ενδεικτικές προκηρύξεις για επαγγελματίες οπλίτες: www.hellenicnavy.gr/Epop/Epop_A.doc

 Δυνατότητα απασχόλησης σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις

Ενδεικτική προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ ΦΕΚ 16-11-2007, για τη θέση ΔΕ Οδηγών ή Χειριστών μηχανημάτων έργων σε Δημόσιο φορέα αναφέρει ως προσόντα:

«Δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης Ι.Ε.Κ ειδικοτήτων (α) τεχνικού αυτοκινήτων οχημάτων ή (β) εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων ή πτυχίο Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών ΤΕΕ ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή απολυτήριος τίτλος ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου τμήματος Μηχανικών αυτοκινήτων ή τεχνικής επαγγελματικής σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου»

Πηγή: http://www.naevias.gr/files/fek421.pdf

 Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα προσφέρουν δυνατότητες για την απασχόληση μηχανολόγων.

Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτική προκήρυξη για θέση μηχανοτεχνίτη στον ΟΤΕ

 

   

ΑΘΕΑΤΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ

 Ορισμένες «αθέατες» διέξοδοι τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι μηχανολόγοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι παρακάτω. 

Τεχνικός πωλήσεων

Οι πωλήσεις και οι «μετά την πώληση υπηρεσίες» τεχνολογικών – μηχανολογικών προϊόντων (ψυκτικών, υδραυλικών, θέρμανσης, οικιακού εξοπλισμού, βιομηχανικού εξοπλισμού, αγροτικού εξοπλισμού,  ανταλλακτικών κάθε είδους, αλλά ακόμη και αυτοκινήτων). Είμαστε όλοι γνώστες της έλλειψης τεχνικών πωλήσεων, ικανών να ενημερώσουν αξιόπιστα το καταναλωτικό κοινό και να το καθοδηγήσουν στη σωστή επιλογή των τεχνολογικών προϊόντων που να ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες σε διάφορους τομείς όπως ο κλιματισμός, η θέρμανση, η αγορά οχήματος κλπ. Σημειωτέον ότι πλέον ο πολίτης είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος μέσα από τον ειδικό τύπο, το Ιντερνετ κλπ και έχει υψηλές απαιτήσεις ενημέρωσης σε σχέση με το προϊόν το οποίο θέλει να αγοράσει.  Επιπλέον, γνωρίζουμε την έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης μετά την πώληση που υπάρχει στη χώρα μας και γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί με τις διάφορες καμπάνιες των ενώσεων καταναλωτών αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 Οδηγός Επαγγελματικών οχημάτων

 Σύμφωνα με συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων – ΠΟΒΥΚ κ. Γεώργιο Τσάμο, φαίνεται ότι οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου μπορούν να εργαστούν ως οδηγοί  φορτηγών καθώς έχουν πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τους ανειδίκευτους οδηγούς. «Γνωρίζουν την τεχνολογία του αυτοκινήτου, είναι σε θέση να αντιληφθούν τεχνολογικά τη συμπεριφορά του και μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρές βλάβες ή να αξιολογήσουν τη δουλειά των συνεργείων. Επιπλέον, ως απόφοιτοι Λυκείου ξέρουν να φέρονται, ξέρουν να επικοινωνούν με τους πελάτες, ακόμη και με ξένους καθώς έχουν διδαχθεί έστω στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα». 

Συντηρητής μηχανημάτων έργων 

Χιλιάδες μηχανήματα έργων υπάρχουν στην Ελλάδα και οι υπεύθυνοι τεχνικοί διευθυντές με τους οποίους έχουμε επικοινωνήσει ενδιαφέροντα για μηχανολόγους οι οποίοι γνωρίζουν βασική μηχανολογία, μπορούν να διαβάζουν σχέδιο, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό, να γνωρίζουν τη χρήση των βασικών εργαλείων και συσκευών, να είναι σε θέση να εργάζονται συλλογικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό οι απόφοιτοι μηχανολόγοι της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  

Μεταλλικές κατασκευές

 Οι περισσότεροι τεχνίτες αλουμινίου προέρχονται από τεχνίτες ξύλου ή σιδήρου οι οποίοι είχαν συνηθίσει κατά το παρελθόν να μετρούν με ακρίβεια εκατοστού. Οι σύγχρονες απαιτήσεις των κτιρίων για άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας έχουν οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στα συστήματα αλουμινίου. Ο τεχνίτης πλέον είναι υποχρεωμένος να μετράει με το χιλιοστό, δηλαδή να διαβάζει λεπτομερή κατασκευαστικά σχέδια, να χειρίζεται εργαλεία ακριβείας, πολλές φορές καθοδηγούμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές  και να συνθέτει συστήματα τα οποία μπορεί να αποτελούνται από δεκάδες διαφορετικά εξαρτήματα.

Ο συγκεκριμένος τομέας έχει τεράστιες ανάγκες από προσωπικό το οποίο είναι ικανό να κάνει μετρήσεις, να διαβάζει σχέδιο και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες κοπής και συναρμολόγησης, να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να μπορεί να εκπονεί προϋπολογισμούς και να χειρίζεται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επιπλέον να γνωρίζει τη χρήση των βασικών εργαλείων και να είναι σε θέση να συναρμολογήσει διάφορους μηχανισμούς. Οι Μηχανολόγοι  όλων των ειδικοτήτων θα μπορούσαν σε ικανοποιητικό βαθμό να ανταποκριθούν στις παραπάνω απαιτήσεις.  

Βιολογικοί καθαρισμοί

 Η συντήρηση των βιολογικών καθαρισμών στην Ελλάδα βρίσκεται σε απαράδεκτο επίπεδο, σύμφωνα με εισηγήσεις που υποβλήθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον, καθώς πέραν των άλλων υπάρχουν και οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον συγκεκριμένο τομέα θα μπορούσαν να αναζητήσουν επαγγελματική διέξοδο αρκετοί μηχανολόγοι.

Μέλος Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοινωνική Επιχείρηση, Αστικός Συνεταιρισμός κλπ)

Οι λειτουργία συνεταιρισμού μαζί με άλλους επαγγελματίες,  αποτελεί  έναν άλλο τρόπο ένταξης στο επάγγελμα. Ιδιαιτέρως μετά τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), η δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης είναι απλή, γρήγορη και επιπλέον έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι η προσπάθεια γίνεται συλλογικά και όχι ατομικά. Δείτε σχετικές πληροφορίες και παραδείγματα στο άρθρο: Υλικό για Κοινωνικές και Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για Μηχανικούς . Αν και αναφέρεται σε Διπλωματούχους Μηχανικούς (Πολυτεχνείων), ενδέχεται να βοηθήσει προσφέρει ιδέες και σε άλλων βαθμίδων τεχνικούς.


 

[1]  Έρευνες  ΙΟΒΕ – Συνεντεύξεις με μηχανικούς Μελετητικών Γραφείων (2003).

Επόμενο: Κατασκευάζειν και Χαίρειν (ως επίλογος)