Β' Περίοδος Λειτουργίας του Μύλου του Παππά PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Στέφανος   
Κυριακή, 02 Μάρτιος 2014 15:27

Η δεύτερη περίοδος λειτουργίας του Μύλου σηματοδοτείται από τις αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως στον κλάδο αλευροποίησης των σιτηρών. Χρησιμοποιούνται πλέον οι κύλινδροι, οι οποίοι ήταν γνωστοί στην Ευρώπη ήδη από το 1880.

Πριν από τη λειτουργία του κυλινδρόμυλου στο Μύλο του Παππά υπήρχε ένα μικτό σύστημα για την διαδικασία της άλεσης: μυλόπετρες και κίνηση με ατμό ή πετρέλαιο, ατσάλινοι μηχανισμοί άλεσης ή και χρήση φυγοκεντρικών κόσκινων για την παραγωγή καθαρότερων αλεύρων.

Τη νέα τεχνολογία άλεσης δεν άργησε να χρησιμοποιήσει και ο Μύλος του Παππά στη Λάρισα.

Το 1919 ο Μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά.

Στη συνέχεια περνάει σε νέα φάση λειτουργίας. Η πρώτη απογραφή του 1920 αποτυπώνει τη συνύπαρξη του παλιού με το καινούριο.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν τέσσερις-πέντε αλευρόμυλοι την εποχή αυτή.

Μέχρι τότε το λευκό ψωμί παρασκευαζόταν από άλευρα που εισάγονταν από την Ευρώπη και τον Καναδά. Οι ελληνικοί πετρόμυλοι έδιναν μαύρο αλεύρι, διότι στην τριβή που κάνει το λιθάρι κατά την διαδρομή του σιταριού, έπεφτε ο κόκκος και τριβόταν μαζί με το πίτουρο. Με την λειτουργία πλέον των κυλινδρόμυλων επιτυγχάνεται η παραγωγή λευκών αλεύρων και στην Ελλάδα.

Το εσωτερικό της επιχείρησης αναλαμβάνουν πλέον οι δύο ανιψιοί του Κων/νου Παππά, Φώτης και Μιχαήλ Παππάς. Στις 2 Ιουνίου του 1921 ο Κων/νος Παππάς και ο Κων/νος Σκαλιώρας πωλούν στην εμπορική εταιρεία ?Φώτη Αρ. Παππάς και Μιχαήλ Κ. Παππάς? αντί 140.000 δρχ. τον ήδη αποτεφρωμένο ατμόμυλο με το οικόπεδο στο οποίο ήταν χτισμένο τα υπόλοιπα παραρτήματα του κτιρίυ καθώς και τα μηχανήματα που είχαν απομείνει.

Ο Φώτης Παππάς, ο Μιχαήλ Παππάς και ο Κων/νος Παππάς έκαναν μία συμφωνία για νέα εμπορική εταιρεία με το όνομα ?Φώτης και Μιχαήλ Παππάς? και έτσι συνέχισε η λειτουργία του Μύλου.

Το 1927 ο Φωτης και ο Μιχαήλ Παππάς ζητούν έγκριση άδειας λειτουργίας νέου εργοστασίου αλευροβιομηχανίας.

Στις αρχές του 1930 ο Φ. Παππάς γράφει επιστολή προς την Εθνική Τράπεζα για να δείξει την επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης.

Στο Μύλο του Παππά  εργάζονταν 70 κάτοικοι της περιοχής της Λάρισας.

Η οικονομική κρίση του 1930  έγινε αισθητή και στην Ελλάδα. Μεγάλη ζημία έπαθε και η Αλευροβιομηχανία του Μύλου του Παππά. Η σύναψη θα τους πρόσφερε ανακούφιση από τα χρέη και τις ζημίες. Το 1932 η βιομηχανία δέχτηκε ένα ακίμη ισχυρό πλήγμα και έγινε προσπάθεια σύναψης νέου δανείου. Με μία τόσο πετυχημένη πορεία η Εταιρεία λειτούργησε μέχρι τις 30 Ιουλιου του 1941. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος σταματάει τη λειτουργία του Μύλου.

Κατά την διάρκεια του ελληνο-ιταλικοόυ πολέμου ο Μύλος επιτάσσεται από τον ελληνικό στρατό. Βομβαρδίζεται απο ιταλικά και γερμανικά αεροπλάνα τα οποία προκαλούν σοβαρές ζημιές. Ο Μύλος κατελήφθη από τους Ιταλούς και υπέστη πρωτοφανή λεηλασία. Αφού αποχώρησαν οι Γερμανοί ο Μύλος επιτάχθηκε από τον ΕΛ.ΑΣ.

Η Εταιρεία διαλύεται επισήμως τον Ιούνιο του 1942.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 21:50