Μερική έκλειψη Ηλίου ορατή από την Ελλάδα – Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Μια σπάνια υβριδική έκλειψη (ολική και δακτυλιοειδής) θα συμβεί αύριο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ορατή σαν μερική έκλειψη Ηλίου από την Ελλάδα.

Η έκλειψη ξεκινάει σαν δακτυλιοειδής στον βόρειο Ατλαντικό, όπου ο κώνος της σκιάς δεν φτάνει μέχρι της επιφάνεια της Γης, λόγω της καμπυλότητάς της.Στην συνέχεια και ενώ η σκιά κινείται στον Ατλαντικό, η έκλειψη γίνεται ολική. Το μέγιστο έχει διάρκεια 1 λεπτού και 39 δευτερολέπτων, τη στιγμή που η σκιά βρίσκεται νότια της Λιβερίας.

Η Γκαμπόν είναι η πρώτη χώρα στην Αφρική που θα παρατηρήσει την ολικότητα με διάρκεια 1 λεπτού και 7 δευτερολέπτων. Σειρά έχει το Κονγκό, και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), όπου η ολικότητα διαρκεί 48 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια η σκιά περνάει στην Ουγκάντα, όπου η διάρκεια της ολικότητας πέφτει στα 23 δευτερόλεπτα και στην Κένυα στα 14 δευτερόλεπτα. Στο τέλος θα είναι ορατή στο ηλιοβασίλεμα στην νότια Αιθιοπία και στην Σομαλία με διάρκεια ενός δευτερολέπτου.

Η έκλειψη ανήκει στον Σάρο 143, ο οποίος ξεκίνησε το 1617 και θα τελειώσει το 2897. Σε όλη την Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική με το νότιο τμήμα του δίσκου του Ήλιου να κρύβεται για λίγο από τη σκιά της Σελήνης. Το ποσοστό απόκρυψης θα μικραίνει όσο κινούμαστε βορειότερα.

Για τη Θεσσαλονίκη, η έκλειψη ξεκινάει στις 15.15 το μεσημέρι, το μέγιστο είναι στις 15.31 μ’ ένα πολύ μικρό τμήμα του Ήλιου να κρύβεται και τελειώνει στις 15.47 το μεσημέρι.Το μέγεθος της έκλειψης στη Θεσσαλονίκη είναι 2% (καλύπτεται το 2% της ηλιακής διαμέτρου)

Πηγή: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *