Προφυλάξεις πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Εισαγωγή

Τα άτομα με ατελή οστεογένεση (osteogenesis imperfecta, OI) και οι οικογένειές τους πρέπει να προγραμματίσουν τις εισαγωγές τους σε νοσοκομεία. Αυτή η διαδικασία προγραμματισμού μπορεί να περιλαμβάνει το να γίνουν γνωστές οι υπηρεσίες που παρέχονται από το νοσοκομείο και την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών για την ατελή οστεογένεση τόσο στους γιατρούς όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μια προειδοποίηση μπορεί να επισυναφθεί επάνω στο κρεβάτι του ασθενούς, στη στάση των νοσοκόμων και στο ιατρικό διάγραμμα που προσδιορίζει τον ασθενή ως άτομο με ατελή οστεογένεση και που να περιγράφει κάποια σχετικά προειδοποιητικά μέτρα.

Προετοιμασία παιδιών για χειρουργική επέμβαση

Είναι σημαντική η προσεκτική προετοιμασία ενός παιδιού πριν από την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά με ατελή οστεογένεση που μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλαπλές εισαγωγές σε νοσοκομεία στη ζωή τους. Η συζήτηση με το παιδί θα πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία του, σε γλώσσα κατανοητή και φιλική για αυτό και να γίνει προσπάθεια αποφυγής δημιουργίας φόβου και ανησυχίας στο παιδί. Οι γονείς ενθαρρύνονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις του παιδιού ειλικρινά αλλά χωρίς να γίνουν πολύ περίπλοκοι ή να προκαλέσουν σύγχυση. Ειδικοί σχετικά με την ψυχολογία των παιδιών συστήνουν ειλικρίνεια και τιμιότητα με το παιδί, ακόμη και για τα δυσάρεστα πράγματα. Κανένας μπορεί να υποσχεθεί ότι σε ένα νοσοκομείο δεν θα υπάρξει πόνος ή ταλαιπωρία. Απαντώντας στις ερωτήσεις ενός παιδιού κατά τρόπο απλό θα βοηθήσει τους γονείς να έχουν την εμπιστοσύνη του παιδιού τους, η οποία είναι επίσης σημαντική. Είναι φυσικό τα παιδιά να φοβούνται το άγνωστο και τα νοσοκομεία φαίνονται και μυρίζουν πολύ διαφορετικά από οτιδήποτε άλλο έχουν εμπειρία τα παιδιά. Τα παιδιά αισθάνονται τη λιγότερη ανησυχία εάν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βόλτα στο νοσοκομείο πριν την εισαγωγή τους. Καλό είναι κάποιος ειδικός να εξηγήσει τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και οποιωνδήποτε εξετάσεων στις οποίες υποβληθεί το παιδί. Φέρνοντας παιχνίδια, τα αγαπημένα του λούτρινα ζωάκια ή άλλο αγαπημένο αντικείμενο του παιδιού στο νοσοκομείο μπορεί επίσης να το βοηθήσει ώστε να αισθανθεί ασφάλεια και οικεία.

Οι ειδικοί σχετικά με την ψυχολογία των παιδιών ενθαρρύνουν τους γονείς να μείνουν κοντά στο παιδί τους όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας εισαγωγής σε νοσοκομείο. Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν ώστε να κανονιστεί και να παραμείνουν με το παιδί τους όσο είναι δυνατό περισσότερο πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να είναι παρόντες στο δωμάτιο ανάνηψης (recovery room) καθώς το παιδί συνέρχεται. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε το παιδί να είναι πιο ήρεμο και πιο υποχωρητικό στις διάφορες ιατρικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν να μετακινήσουν οι ίδιοι το παιδί τους για να μειώσουν την πιθανότητα κατάγματος και για να εκπαιδεύσουν προσωπικά τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου που θα αναλάβουν τη φροντίδα του παιδιού τους. Οι γονείς επίσης μπορούν να ζητήσουν ώστε να κανονιστεί η παραμονή μαζί με το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας ενός γονέα ή κάποιου άλλου οικείου προσώπου εάν είναι απαραίτητο.

Προετοιμασία ενήλικων ασθενών

Οι ενήλικοι που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλες οι σχετικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν πριν την επέμβαση. Οποιοσδήποτε ενήλικας με ατελή οστεογένεση, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι με ατελή οστεογένεση τύπου ΙΙΙ ή εκείνοι με κοντό ανάστημα μπορεί να παρουσιάζουν πρόβλημα στην καρδιοαναπνευστική τους λειτουργία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αποτρέψει ένα άτομο να υποβληθεί σε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις. Όποτε είναι δυνατόν, είναι καλή ιδέα να γίνουν εκ των προτέρων διάφορες νομικές ρυθμίσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την σύνταξη διαθήκης και τον ορισμό ενός έμπιστου συγγενή ή φίλου ως πληρεξούσιου για ιατρικά ζητήματα. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει κάποιος που μπορεί να εξηγήσει τι είναι η ατελής οστεογένεση ως συνοδός του ενήλικου ασθενή στο νοσοκομείο. Εκτός από γνώσεις σχετικά με την ατελή οστεογένεση, αυτό το άτομο πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο για τις αναμενόμενες διαδικασίες και την πολιτική του νοσοκομείου έτσι ώστε μπορεί να μπορεί να βοηθήσει το νοσηλευόμενο ενήλικο εάν αυτό χρειαστεί. Οι ενήλικοι ωφελούνται επίσης από μια περιήγηση στο χώρο του νοσοκομείου πριν από την εισαγωγή τους. Το να είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι ακριβώς θα γίνει κατά τη διάρκεια της εισαγωγής, πώς θα φτάσει στο δωμάτιο νοσηλείας, τις ρουτίνες προ-εγχειρητικά και μετά-εγχειρητικά κ.λπ., θα εξασφαλίσει την ομαλή πορεία των πραγμάτων. Σε συνεργασία τα οικογενειακά μέλη ή οι φίλοι με τον υπεύθυνο γιατρό και την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου, μπορούν να κάνουν ένα πλάνο πριν από τη χειρουργική επέμβαση για οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης και της αποκατάστασης.

Αντιμετωπίζοντας προβλήματα ακοής

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή έχουν απώλεια ακοής είναι επιτακτικό να ενημερώσουν το νοσηλευτικό προσωπικό.

Συνάντηση με τη χειρουργική ομάδα

Όταν είναι απαραίτητο να γίνει μια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να είναι αναγκαίο να δοθούν στον χειρούργο και τα άλλα μέλη της χειρουργικής ομάδας πληροφορίες για τις ειδικές ανάγκες ενός ατόμου που έχει ατελή οστεογένεση. Τα εύθραυστα οστά, οι λεπτοί ιστοί, η αναισθησία και, σε μερικές περιπτώσεις, το κοντό ανάστημα είναι σημαντικά θέματα προς συζήτηση. Το χειρουργικό προσωπικό πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να πάρει τις πρόσθετες προφυλάξεις κατά τη μετακίνηση ή τοποθέτηση του ασθενή με ατελή οστεογένεση. Ειδική επιπλέον επένδυση μπορεί να πρέπει να προστεθεί στα φορεία ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πίεση στα οστά του ασθενούς. Η τοποθέτηση και λειτουργία των αυτόματων πιεσόμετρων για την παρακολούθηση της πίεσης του αίματος του ασθενούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου πρέπει να γίνεται προσεκτικά έτσι ώστε να αποφευχθεί κάταγμα του βραχιονίου. Οι ενήλικοι ασθενείς με ατελή οστεογένεση μπορούν να είναι κοντοί στο ανάστημα και να είναι καταλληλότερη η χρήση μερικών υλικών που προορίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά. Αφ' ετέρου, το ιατρικό προσωπικό πρέπει να γνωρίζει ότι το ανάστημα δεν είναι ένας χρήσιμος δείκτης της γνωστικής ανάπτυξης. Η ηλικία του ασθενή είναι ο καλύτερος οδηγός για το ιατρικό προσωπικό στο να καθορίσει πώς να επικοινωνήσει καλύτερα με έναν ασθενή με ατελή οστεογένεση.

Αναισθησία και υπερθερμία

Τα άτομα με ατελή οστεογένεση αντιμετωπίζουν μερικούς ειδικούς κίνδυνους που τους ξεχωρίζουν από το γενικό πληθυσμό σχετικά με τη χρήση αναισθησίας. Λόγω της φυσικής παραμόρφωσης, η κινητικότητα του λαιμού και του σαγονιού μπορεί να είναι μειωμένη. Παραμορφώσεις του στήθους και των πλευρών και η σκολίωση μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην αναπνοή. Άλλες δυσκολίες μπορεί να προκύπτουν λόγω άλλων επιπλοκών της ασθένειας όπως τα οδοντικά προβλήματα (η σκελετική ευθραυστότητα κάνει και τα δόντια επιρρεπή στο να σπάνε), το λυκόστομα, η δυσκαμψία των αρθρώσεων ή η ασθένεια των καρδιακών βαλβίδων. Το προσωπικό που αναλαμβάνει την αναισθησία πρέπει επίσης να γνωρίζει την ευαισθησία των εύθραυστων οστών σε κατάγματα από τη μετακίνηση, πρόσκρουση ή άσκηση πίεσης, καθώς και ότι η εφαρμογή εναλλακτικών διαδικασιών για τη διασωλήνωση, όπως οπτικές ίνες μέσω της μύτης, μπορεί να είναι απαραίτητες κατά την αντιμετώπιση μερικών ασθενών με ατελή οστεογένεση.

Για εκείνους με μέτρια έως σοβαρή μορφή ατελούς οστεογένεσης, το μικρό ανάστημα του ασθενή μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση στο προσωπικό που αναλαμβάνει την αναισθησία. Το μέγεθος των σωλήνων πρέπει να καθορίζεται από το μέγεθος του κεφαλιού αντί του μεγέθους του σώματος.

Η θερμική αστάθεια είναι επίσης ένα πρόβλημα για τους ασθενείς με ατελή οστεογένεση και επίσης έχει περιγραφεί ψευδο-κακοήθης υπερθερμία με ανυψωμένη τη θερμοκρασία αλλά χωρίς τις ενζυματικές ή συστημικές αλλαγές. Η υπερθερμία μπορεί να προκληθεί σε μερικούς ασθενείς με ατελή οστεογένεση από ευαισθησία στο εισπνεόμενο αναισθητικό, όπως το halothane. Υπερθερμία κατά τη διάρκεια και μετά από της αναισθησίας στους ασθενείς με ατελή οστεογένεση δεν προχωράει σε κακοήθες υπερθερμία. Άλλα αναισθητικά όπως η ατροπίνη, το fluothane, το penthane, και το succinylcholine μπορεί να προκαλέσουν μια πτώση στη θερμοκρασία ή υπεραναπνοή (ή και τα δύο), και πρέπει να αποφεύγονται. Οι επιπλοκές από την αναισθησία πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά και εναλλακτικά φάρμακα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να πουν στο γιατρό τους εάν παίρνουν οποιαδήποτε θρεπτικά συμπληρώματα ή φάρμακα με βότανα. Μπορεί να είναι απαραίτητο να τα σταματήσουν δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Διάφοροι αναισθησιολόγοι έχουν αναφέρει σοβαρά προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό ή την πίεση του αίματος όταν δεν ενημέρωσαν οι ασθενείς πριν από τη χειρουργική επέμβασή τους ότι έπαιρναν συμπληρώματα. Στον κατάλογο των συμπληρωμάτων περιλαμβάνονται τα εξής: St. John's Wort, ginkgo biloba, feverfew και ginseng. Οποιοδήποτε ιστορικό εμετών μετά από αναισθησία πρέπει επίσης να τεθεί υπόψη του αναισθησιολόγου.

Μετά από γενική αναισθησία, είναι πολύ σημαντικό να βελτιστοποιηθεί η αναπνευστική λειτουργία. Απλές ασκήσεις, όπως ασκήσεις βαθιών εισπνοών, ή πιο περίπλοκες αναπνευστικές θεραπείες αποτρέπουν τον πυρετό και τα αναπνευστικά προβλήματα μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Η σταδιακή αποκατάσταση της κινητικότητας του ασθενούς όσο το δυνατό πιο γρήγορα μειώνει επίσης τον κίνδυνο πνευμονικών περιπλοκών. Είναι καλό να συζητηθεί εκ των προτέρων με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες τι θα χρειαστεί για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Αλλεργία στο λατέξ

Η αλλεργία στο λατέξ δεν είναι ένα στοιχείο της ατελούς οστεογένεσης αλλά έχει επιπτώσεις σε μερικά άτομα με ατελή οστεογένεση λόγω της συχνής έκθεσής τους στο λατέξ. Η αλλεργία στο λατέξ είναι μια αντίδραση στα προϊόντα που γίνεται από φυσικό καουτσούκ, το χυμό του καουτσουκόδεντρου. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ποικίλες πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση όταν είτε απορροφόνται μέσω του δέρματος είτε όταν εισπνέονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλλεργία εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενες εκθέσεις.

Το λατέξ βρίσκεται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, αλλά είναι ιδιαίτερα κοινό στα ιατρικά προϊόντα όπως γάντια, σωληνάκια, καθετήρες και άλλες προμήθειες που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη μύτη, το λαιμό ή το δέρμα του ασθενή και με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Αυτή η αλλεργία μπορεί να ανιχνευθεί από έναν γιατρό κάνοντας μια εξέταση του δέρματος ή εξέταση αίματος. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτήν την αλλεργία πρέπει να πάρουν ορισμένες προφυλάξεις:

Δωρεά αίματος

Εάν είναι δυνατόν, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να ολοκληρωθεί χρησιμοποιώντας αιμοστατικούς επιδέσμους. Ο όγκος του αίματος στους ασθενείς με ατελή οστεογένεση εξαρτάται από το μέγεθος και το βάρος του σώματος και όχι την ηλικία. Η απώλεια αίματος πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και το απαραίτητο αίμα πρέπει να είναι διαθέσιμο. Κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εγχείρησης τοποθέτησης ενδομυελικών ράβδων (rodding) στο μηριαίο, η απώλεια του αίματος είναι της τάξης των 120 κ. εκ. και, στην περίπτωση ενός ασθενή με ενδοαγγειακό όγκο 1200 έως 1600 κ. εκ., αυτό αποτελεί μια απώλεια της τάξης του 10% του όγκου αίματος. Εάν είναι πιθανή μια μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς και οι συγγενείς ή φίλοι τους πρέπει να επικοινωνήσουν με το εκάστοτε τμήμα αιμοδοσίας ώστε να ενημερωθούν επακριβώς για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από ελεύθερη μετάφραση της σελίδας με τίτλο "OI Issues: Surgical considerations" στο site του Osteogenesis Imperfecta Foundation (OIF)