Φερδινάνδος Ε΄ (1452-1516) και Ισαβέλλα (1451-1504)

Κατάλογος Βιογραφιών

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Ο Μικρός Εξερευνητής




Ο Μικρός Ιστορικός




Οδηγίες Χρήσης




Αξιολόγηση


Μεγέθυνση εικόνας

Ξύλινα αγαλματίδια του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, βασιλέων της Ισπανίας (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).

Ο Φερδινάνδος γεννήθηκε στην πόλη Σος της Καταλονίας και έλαβε αυστηρή καθολική και ουμανιστική εκπαίδευση, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική και τις καλές τέχνες.

Η Ισαβέλλα ήταν κόρη του βασιλιά Ιωάννη Β΄ της Καστίλης και της δεύτερης συζύγου του Ισαβέλλας της Πορτογαλίας.

Το 1469, ο Φερδινάνδος, σε ηλικία δεκαεπτά ετών, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ισαβέλλα. Το 1474 αναδείχτηκε βασιλιάς της Καστίλης και της Λεόν και λίγο αργότερα, όταν η σύζυγός του διαδέχτηκε τον αδελφό της στον θρόνο, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα ονομάστηκαν βασιλείς της Καστίλης και της Λεόν. Η παράλληλα παρουσία των δύο συζύγων στους θρόνους των δύο σημαντικότερων βασιλείων της Ισπανίας επέδρασε καθοριστικά στην ιστορία της χώρας και οριοθέτησε την πολιτική της ενοποίηση.

Κατά τα χρόνια της συμβασιλείας Φερδινάνδου και Ισαβέλλας συντελέστηκαν βαθύτατες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές στην Ισπανία, κύρια γνωρίσματα των οποίων ήταν η ενίσχυση του βασιλικού θεσμού (σε βάρος των ευγενών και του ανώτατου κλήρου), η ισχυροποίηση της λεγόμενης μεσαίας τάξης των εμπόρων και των βιοτεχνών (σε βάρος της φεουδαρχικής αριστοκρατίας) καθώς και η κατοχύρωση του ρωμαιοκαθολικού δόγματος ως μοναδικού και κυρίαρχου.

Η βασιλεία του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας συνοδεύτηκε από γεγονότα κορυφαίας ιστορικής σημασίας. Ως προς τα θρησκευτικά ζητήματα, οι Ισπανοί βασιλείς απαίτησαν και πήραν από τον Πάπα το δικαίωμα διορισμού των Ισπανών επισκόπων και ακόμη ίδρυσαν τον θεσμό της περίφημης Ιεράς Εξέτασης (1478). Στη συνέχεια, εξαπέλυσαν δεκαετή περίπου πόλεμο εναντίον της τελευταίας μαυριτανικής ηγεμονίας στην Ισπανία, του βασιλείου της Γρανάδας (1482-1492). Ακολούθησε, τον ίδιο χρόνο, το κοσμοϊστορικής σημασίας επίτευγμα της ανακάλυψης του Νέου Κόσμου από τον Χριστόφορο Κολόμβο , που ταξίδεψε με χρηματοδότηση των Ισπανών βασιλέων.

Γενικά, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα υπήρξαν μονάρχες με ιδιαίτερες πολιτικές ικανότητες και συνέδεσαν τα ονόματά τους με κορυφαία πολιτικά γεγονότα της εποχής τους.