Τα ναυτικά ταξίδια των Βίκινγκς

Πηγές

Αρχική ΣελίδαΧάρτης Πλοήγησης
Ο Μικρός Εξερευνητής
Ο Μικρός Ιστορικός
Οδηγίες Χρήσης
Αξιολόγηση
Μεγάλα ταξίδια και εξερευνήσεις πριν τις Ανακαλύψεις

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω


Μεγέθυνση εικόνας

Σκάφος των Βίκινγκς (Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse).Μεγέθυνση εικόνας

Οι Βίκινγκς φτάνουν στην Αμερική (Όσλο, Εθνική Πινακοθήκη).Μεγέθυνση εικόνας

Σκάφος των Βίκινγκς, κατασκευασμένο γύρω στον 9ο αι. μ.Χ. (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).Μεγέθυνση εικόνας

Εγκάρσια τομή πλοίου των Βίκινγκ (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).Μεγέθυνση εικόνας

Εμπορικά σκάφη των Βίκινγκ (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).Μεγέθυνση εικόνας

Εμπορικά σκάφη των Βίκινγκ (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).Μεγέθυνση εικόνας

Ανεμοδείκτης που βρέθηκε σε πλοίο των Βίκινγκ (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).Μεγέθυνση εικόνας

Ταφή Βίκινγκ μέσα σε σκάφος (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).

Οι Βίκινγκς ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι της Σκανδιναβίας . Αρχικά, ζούσαν ειρηνικά ασχολούμενοι με το κυνήγι, το ψάρεμα και τη γεωργία. Η παγωμένη σκανδιναβική γη, όμως, δεν μπορούσε να τους θρέψει και έτσι κάποια στιγμή στράφηκαν στο εμπόριο, την πειρατεία και τον πόλεμο.

Τα πλοία τους, τα drakkars, ήταν γρήγορα, είχαν φαρδιά καρίνα και μικρό βύθισμα. Έτσι, μπορούσαν να πλέουν τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και στα ποτάμια. Η Ευρώπη γνώρισε για τα καλά τη δύναμή τους. Έκαναν επιδρομές στη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, λεηλάτησαν το Παρίσι, κατέβηκαν, μέσα από τα μεγάλα ποτάμια, στο νότο, έφτασαν στη Μεσόγειο, επιτέθηκαν στην Πίζα και στη Ρώμη, πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη.

Οι Βίκινγκς είχαν αποικίες στα νησιά της Βόρειας Θάλασσας, ενώ από τον 9ο αι. μ.Χ., είχαν ανακαλύψει την Ισλανδία όπου δημιούργησαν αποικία. Επίσης, βελτίωσαν τα καράβια τους, τελειοποίησαν τις παραδοσιακές τεχνικές τους στην ναυσιπλοΐα και προσπάθησαν συστηματικά να ανακαλύψουν νέους τόπους.

Γύρω στα 950-1000 μ.Χ., μια ομάδα Βίκινγκς έφυγε από την Ισλανδία αναζητώντας νέα κατοικία. Αφού ταξίδεψαν 450 μίλια μέσα στον παγωμένο Αρκτικό ωκεανό, ανακάλυψαν μια νέα περιοχή που την ονόμασαν 'Πράσινη Γη' (Greenland). Είναι η σημερινή Γροιλανδία.

Λίγο καιρό αργότερα, μια άλλη ομάδα Βίκινγκς θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο ταξίδι. Το πλοίο τους, παρασυρμένο από τους ανέμους, θα περιπλανηθεί στην άγνωστη θάλασσα, νοτιοδυτικά της Γροιλανδίας. Όταν τελικά θα φτάσουν στον προορισμό τους, θα περιγράψουν μια στεριά, καλυμμένη από πυκνά δάση, την οποία αντίκρισαν από μακριά, δίχως να αποβιβαστούν σε αυτή. Μερικά χρόνια αργότερα, μια άλλη ομάδα Βίκινγκς θα ξεκινήσει για να βρει τον τόπο που είχαν δει οι προηγούμενοι. Θα ανακαλύψουν τρεις νέες χώρες. Την πρώτη θα την ονομάσουν Helluland (Επίπεδη Γη) και είναι το σημερινό Λαμπραντόρ του Καναδά. Τη δεύτερη θα την ονομάσουν Markland (Γη του Ξύλου) και είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η Νέα Γη. Η τρίτη τοποθεσία, στην οποία δόθηκε το όνομα Vinland, δεν έχει αποσαφηνιστεί πού ακριβώς βρίσκεται.

Το γεγονός είναι πως ακριβώς πέντε αιώνες πριν από τον Κολόμβο, οι Βίκινγκς έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πάτησαν στην αμερικανική ήπειρο, στον σημερινό Καναδά.

ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: Περισσότερα...

THE WORLD OF THE VIKINGKS

http://www.pastforward.co.uk/v

VIKINGS IN THE NEW WORLD

http://members.aol.com/bakken1

THE VIKINGS

http://viking.no/ehome.htm

THE NOTHERN LIGHTS ROUTE

http://www.ub.uit.no/northernl

NORWEGIAN EXPLORERS

http://odin.dep.no/html/nofova

http://www.nlc-bnc.ca/north/no

http://www.iceland.org/leifur.

http://www.mnc.net/norway/Leif

http://www.win.tue.nl/~engels/