Το δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική (1493-1496)

Πηγές

Αρχική ΣελίδαΧάρτης Πλοήγησης
Ο Μικρός Εξερευνητής
Ο Μικρός Ιστορικός
Οδηγίες Χρήσης
Αξιολόγηση
Η ανακάλυψη, η εξερεύνηση και η κατάκτηση της Αμερικής

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω


Μεγέθυνση εικόνας

Ο Κολόμβος παρουσιάζει στους βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδο και Ισαβέλλα ιθαγενείς της Αμερικής (Μωσαϊκό, Σεβίλλη, Πλατεία της Ισπανίας).

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τελετών της υποδοχής του πρώτου ταξιδιού, ο Κολόμβος άρχισε να προετοιμάζει το δεύτερο ταξίδι του, που είχε σκοπούς, περισσότερο αποικιστικούς και λιγότερο εξερευνητικούς. Αναχώρησε από το Κάδιξ της Ισπανίας στις 25 Σεπτεμβρίου 1493 επικεφαλής ενός μεγάλου στόλου 17 πλοίων με 1500 άνδρες. Αφού έφτασε στα Κανάρια νησιά έπλευσε νοτιοδυτικά και κατόρθωσε να φτάσει (Νοέμβριος 1493) στη Ντομίνικα, στη Γουαδελούπη και σε άλλα νησιά των μικρών Αντιλλών, όπου ήρθε αντιμέτωπος με τους ανθρωποφάγους Καραΐβες. Ακολούθησε η άφιξή του στο Πουέρτο Ρίκο, τη Τζαμάικα και την Ισπανιόλα, όπου ήδη οι ιθαγενείς είχαν καταστρέψει το οχυρό ‘Λα Ναβιδάδ’ και είχαν σκοτώσει όλους τους υπερασπιστές του εξαιτίας των βιαιοπραγιών των τελευταίων απέναντι στους. Εκεί ίδρυσε την πόλη Ισαβέλλα, που ιστορικά αποτελεί την πρώτη αποικία των Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο.

Το δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου συνοδεύτηκε από συνεχείς ρήξεις ανάμεσα σ’ αυτόν και πολλούς επιτελείς του, που ελάχιστα ενδιαφέρονταν για την οργάνωση αποικιών και τους απασχολούσε περισσότερο η άμεση εξεύρεση χρυσού. Μέσα στη γενικότερη αυτή σύγχυση, ο Κολόμβος επιχείρησε ταξίδι από την Ισαβέλλα προς την Κούβα και την Τζαμάικα (Απρίλιος-Μάιος 1494) και αφού τις εξερεύνησε, επέστρεψε στο ορμητήριό του. Στους μήνες που ακολούθησαν, η εσωτερική αναστάτωση συνεχίστηκε και ορισμένοι που διαφωνούσαν μαζί του αναχώρησαν για την Ισπανία. Ο ίδιος, αφού διόρισε τον αδελφό του Βαρθολομαίο διοικητή της αποικίας, πήρε το δρόμο της επιστροφής (20 Απριλίου 1496) και δυο μήνες αργότερα έφτασε στο ισπανικό λιμάνι του Κάδιξ.

Κατά το δεύτερο αυτό ταξίδι ο Κολόμβος συνέλαβε Ινδιάνους και τους έστειλε στην Ισπανία να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα.

Κατά τους επόμενους μήνες αντιμετώπισε με επιτυχία τις κατηγορίες των αντιπάλων του, που είχαν πετύχει να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των Ισπανών βασιλέων προς το πρόσωπό του, γεγονός που καθυστέρησε σημαντικά την οργάνωση νέου ταξιδιού.

ΠΗΓΕΣ: Περισσότερα...