Η οργάνωση του κόσμου με κέντρο την Ευρώπη

Πηγές

Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Ο Μικρός Εξερευνητής




Ο Μικρός Ιστορικός




Οδηγίες Χρήσης




Αξιολόγηση
Οι συνέπειες των Ανακαλύψεων

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω


Μεγέθυνση εικόνας

Η πρώτη χριστιανική λειτουργία στα νησιά Μπαχάμες της Καραϊβικής (Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου).

Το τέλος της εποχής των Ανακαλύψεων σήμανε, ανάμεσα στα άλλα, και την απόκτηση, από την Ευρώπη, ενός νέου, διεθνούς ρόλου.

Η δυνατότητα που αποκτούν τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη να εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου αυξάνει την απόσταση –που έτσι κι αλλιώς υπήρχε– ανάμεσα σε αυτά και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι, τη στιγμή που η Ευρώπη, κυρίως η δυτική, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς εκμεταλλευόμενη τις αποικίες, ο υπόλοιπος κόσμος, κάτω από αποικιακή εκμετάλλευση ή χωρίς τη δυνατότητα να έχει αποικίες και να αναπτύσσεται εμπορικά, υποχρεώνεται να περιοριστεί σε χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Η οικονομική δύναμη της Ευρώπης, την κάνει να κερδίζει και πρωτεύοντα πολιτικό ρόλο στα διεθνή πράγματα. Από τα τέλη του 15ου αι. έως και τα μέσα σχεδόν του 20ου, τα εκάστοτε ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη είχαν λόγο –και συχνά τον επέβαλλαν με τη βία– για γεγονότα που συνέβαιναν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη.

Τέλος, η οικονομική και η πολιτική επικράτηση, έφεραν, όπως ήταν εύλογο, και την πολιτιστική επιβολή. Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι των αποικιών υποχρεώνονταν να υιοθετούν τη θρησκεία των αποικιοκρατών, να μαθαίνουν και να μιλούν τη γλώσσα τους, να μελετούν την ιστορία τους. Παρ’ ότι από τον 19ο αι., σημαντικός αριθμός αποικιών θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του, ιδίως στη νότια Αμερική, θα χρειαστεί να φτάσουμε στον 20ο αι. για να αμφισβητηθεί αποτελεσματικά η παγκόσμια ευρωπαϊκή κυριαρχία και να αποκτήσουν όλοι οι λαοί των αποικιών απόλυτη συνείδηση της ξεχωριστής τους ύπαρξης.