Κωνσταντίνος Α΄
(Τατόι Αττικής, 1868 – Παλέρμο Σικελίας, 1922)

Κατάλογος Βιογραφιών

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Ο Μικρός Ιστορικός




Οδηγίες Χρήσης




Αξιολόγηση


Μεγέθυνση εικόνας




Μεγέθυνση εικόνας




Μεγέθυνση εικόνας




Μεγέθυνση εικόνας


Πρωτότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και βασιλιάς των Ελλήνων κατά τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Συνέδεσε το όνομά του τόσο με μεγάλες επιτυχίες για την Ελλάδα (Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-1913) όσο και με τραγικές αποτυχίες (ελληνοτουρκικός πόλεμος, 1897 και μικρασιατικός πόλεμος, 1920-1922). Υπήρξε ο βασιλιάς με την πιο περιπετειώδη σταδιοδρομία στη νεότερη ελληνική ιστορία.

1868:

Γεννιέται ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α΄. Επιλέγεται να του δοθεί το όνομα Κωνσταντίνος για να ενισχυθεί η αίσθηση της – βασισμένης στη Μεγάλη Ιδέα – ιστορικής συνέχειας με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

1886:

Αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων. Κατόπιν, πηγαίνει στη Γερμανία όπου σπουδάζει στην Ακαδημία Πολέμου του Βερολίνου. Υιοθετεί και θαυμάζει τις στρατοκρατικές αντιλήψεις της γερμανική αυλής.

1889:

Παντρεύεται τη Γερμανίδα πριγκίπισσα Σοφία, αδελφή του Γερμανού αυτοκράτορα (Κάιζερ) Γουλιέλμου Β΄.

1897:

Ο Κωνσταντίνος διοικεί τα ελληνικά στρατεύματα της Θεσσαλίας κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που τελειώνει με βαριά ήττα της Ελλάδας. Κατηγορείται ότι φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ατυχές αποτέλεσμα.

1900:

Η κυβέρνηση Θεοτόκη αναθέτει στον Κωνσταντίνο τη γενική διοίκηση του ελληνικού στρατού.

1909:

Η ηγεσία του κινήματος στο Γουδί απαιτεί την απομάκρυνση από τον στρατό όλων των γιων του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Μετά από αυτό, ο Κωνσταντίνος χάνει το αξίωμά του.

1911:

Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποκαθιστά τον Κωνσταντίνο στα ανώτερα στρατιωτικά του αξιώματα, παρά τις εντονότατες αντιρρήσεις πολλών βενιζελικών.

1912-1913:

Κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, ο Κωνσταντίνος, ως αρχηγός του ελληνικού στρατού, συνδέει το όνομά του με τις μεγάλες ελληνικές νίκες και κυρίως με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

1913:

Μετά τη δολοφονία του πατέρα του Γεωργίου Α΄, ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται νέος βασιλιάς των Ελλήνων.

1914:

Ξεσπά ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος ανάμεσα στους συνασπισμούς Αγγλίας-Γαλλίας-Ρωσίας (Αντάντ) και Γερμανίας-Αυστρίας. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, που με βάση το Σύνταγμα είναι αρμόδιος να αποφασίσει, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εισόδου της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Αντίθετα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.

1915:

Η διαφωνία Βενιζέλου-Κωνσταντίνου κλιμακώνεται καθώς ο βασιλιάς προκαλεί με την αρνητική στάση του την παραίτηση δύο κυβερνήσεων του Βενιζέλου. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος διορίζει κυβερνήσεις της αρεσκείας του, κατά παράβαση του Συντάγματος, και κυβερνά, ουσιαστικά, ο ίδιος τη χώρα.

1916:

Τμήματα γερμανικού και βουλγαρικού στρατού εισβάλλουν και καταλαμβάνουν την ανατολική Μακεδονία. Ο ελληνικός στρατός, ακολουθώντας τις σχετικές εντολές του βασιλιά Κωνσταντίνου, δεν αντιστέκεται. Χιλιάδες Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι δίχως να δώσουν μάχη. Ο Βενιζέλος καταγγέλλει ανοιχτά το βασιλιά για φιλογερμανισμό και προδοσία των εθνικών συμφερόντων.

Παράλληλα, τμήματα του ελληνικού στρατού οργανώνουν στη Μακεδονία το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας με το οποίο στρέφονται εναντίον του βασιλιά Κωνσταντίνου και καλούν τον Βενιζέλο να αναλάβει ξανά την εξουσία. Ο Βενιζέλος πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου και σχηματίζει κυβέρνηση. Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο: το <Ι>κράτος των Αθηνών με επικεφαλής τον βασιλιά Κωνσταντίνο και το <Ι>κράτος της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Βενιζέλο. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει την Ελλάδα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και θα πάρει την ονομασία <Ι>Εθνικός Διχασμός.

1917:

Μετά από ανοιχτή στρατιωτική παρέμβαση της Αγγλίας και της Γαλλίας, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Δεν παραιτείται από τον ελληνικό θρόνο αλλά αφήνει ως αντικαταστάτή του τον γιο του Αλέξανδρο. Ο Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση ολόκληρης πια της χώρας. Η πρώτη απόφασή του είναι να ανακοινώσει την έξοδο της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1920:

Μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου και τη νίκη των φιλοβασιλικών κομμάτων, ο Κωνσταντίνος επιστρέφει από την εξορία. Αντιμετωπίζει, αμέσως, την εχθρότητα από τους εταίρους της πρώην Αντάντ. Παράλληλα, αποφασίζει την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία.

1922:

Μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και την επικράτηση του κινήματος Πλαστήρα-Γονατά (Σεπτέμβριος 1922), ο Κωνσταντίνος υποχρεώνεται, για δεύτερη φορά, να εγκαταλείψει την Ελλάδα αφήνοντας στο θρόνο τον πρωτότοκο γιο του Γεώργιο Β΄. Λίγους μήνες αργότερα πεθαίνει στο Παλέρμο της Σικελίας.