Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου

Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (Πύργος Τήνου Τ.Κ. 84201 τηλ. 22830 31385, 31225)

Η Σχολή είναι Δημόσια  και υπάγεται στον έλεγχο και την εποπεία της Διευθύνσεως Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού (άρθρο 31, Π.Δ. 191/2003).
Η φοίτηση είναι τριετής. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει 32 ώρες διδασκαλίας, που κατανέμεται στα διδασκόμενα μαθήματα ως εξής : Mαρμαρογλυπτική (16 ώρες), Αρχιτεκτονικό σχέδιο (4 ώρες), Γλυπτική (πηλός ?γύψος) ή Ζωγραφική (σχέδιο – χρώμα) (9 ώρες), Ιστορία Τέχνης και Έκθεση (3 ώρες). Δεν υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα και όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Η ανελλιπής φοίτηση κρίνεται απαραίτητη λόγω του εργαστηριακού χαρακτήρα των μαθημάτων. Η φοίτηση  είναι δωρεάν.

Δωρεάν επίσης  παρέχονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια, καθώς και η σίτιση (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος. Δεν παρέχεται δωρεάν στέγαση, η οποία γίνεται με ευθύνη των σπουδαστών σε ενοικιαζόμενα σπίτια στον οικισμό του Πύργου ή σε γειτονικούς (Πάνορμος, Πλατιά).

Διαδικασία εισαγωγής

Στη Σχολή γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου ή τουλάχιστον Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται ετησίως και περιλαμβάνει 10-15  σπουδαστές. Ως όριο ηλικίας των υποψηφίων καθορίζεται το 28ο έτος.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται κατά την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και διαρκούν πέντε (5) ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • Πιστοποιητικό γέννησης
  • Επικυρωμένο Αντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου ή Γυμνασίου
  • Ντοσιέ με έργα του υποψήφιου (σχέδια ?χρώματα ) ή φωτογραφίες γλυπτών που αποδεικνύουν την   ιδιαίτερη καλλιτεχνική του επίδοση.

Η διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων περιλαμβάνει:

  • Συνέντευξη του υποψήφιου στο σύλλογο καθηγητών
  • Εξέταση ?κρίση του ντοσιέ
  • Εξέταση στο ελεύθερο σχέδιο με μολύβι
  • Γραπτή εξέταση στην έκθεση.

Βασικό πλεονέκτημα της Σχολής: oι δύο πρώτοι στη βαθμολογία απόφοιτοι κάθε έτους εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Οι σπουδαστές που έχουν την έφεση αλλά και τα αντίστοιχα προσόντα μπορούν να ακολουθήσουν το δρόμο της τέχνης. Ο Ιδρυτικός Νόμος παρέχει τη δυνατότητα στους δύο πρώτους απόφοιτους να εγγραφούν χωρίς εξετάσεις στην  Α.Σ.Κ.Τ. Σήμερα, πολλοί γλύπτες και  ζωγράφοι, καταξιωμένοι στον τομέα τους, είναι πρώην απόφοιτοι της Σχολής μας.

Κατά γενική ομολογία, οι απόφοιτοί θεωρούνται άξιοι τεχνίτες μαρμάρου. Δίπλα σε έμπειρους καθηγητές μαθαίνουν να εφαρμόζουν και να χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους και εργαλεία. Το ποντάρισμα (παραδοσιακή μέθοδος μεταφοράς από το γύψινο αντίγραφο στο μάρμαρο) και η χρήση του μαντρακά, βασικού εργαλείου για τη λάξευση του μαρμάρου, είναι από τις ουσιαστικές διδασκαλίες που τους καθιστούν  γνώστες του αντικειμένου τους και ικανούς να διατηρήσουν μια παράδοση ποιότητας.

Κατά προτεραιότητα προσλαμβάνονται οι απόφοιτοι της Σχολής στις αναστηλωτικές εργασίες της Ακρόπολης, στις αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων, στα Μουσεία όλης της χώρας κ.α.

Οι απόφοιτοι, ικανοί πλέον τεχνίτες,  μπορούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες  να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς. Διαθέτουν τη γνώση και τα εφόδια, ώστε  να αναλαμβάνουν  κάθε είδους μαρμαρογλυπτική εργασία. Οι τομείς εφαρμογών είναι πολλοί: τέμπλα εκκλησιών, άμβωνες, προσκυνητάρια, καμπαναριά, αλλά και βρύσες, υπέρθυρα, διακοσμητικά στοιχεία πολυτελών κατοικιών ή άλλων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με επιτυχία με οτιδήποτε  έχει σχέση με την καλλιτεχνική επεξεργασία του μαρμάρου, με αποκορύφωμα την κατασκευή αγαλμάτων.

Πηγή: Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *