Hλεκτρισμός > Mπαταρία Βαγδάτης
Η Μπαταρία της Βαγδάτης (σελ. 1/2)
Η μεγάλη ανακάλυψη έγινε το 1938 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Βίλχελμ Κόνιγκ, σε ανασκαφές στην περιοχή Κουτζούτ Ραμπού, ελάχιστα έξω από την Βαγδάτη, την εποχή που εργαζόταν εκεί, σχεδιάζοντας το αποχετευτικό της δίκτυο. Ένα πήλινο βάζο, με ύψος 14 εκατοστά και διάμετρο 8 εκατοστά. Το κυκλικό άνοιγμα στην κορυφή είχε διάμετρο 3,3 εκατοστά. Μέσα σε αυτό υπήρχε ένας χάλκινος κύλινδρος στερεωμένος (10 εκατοστά ύψος, 2,6 εκατοστά διάμετρος). Μέσα στον κύλινδρο υπήρχε μια μικρή σιδερένια ράβδος σφηνωμένη σε καπάκι από στερεή πίσσα, που είχε στο κέντρο του ένα στερεό κομμάτι σιδήρου, με μάκρος 7,5 εκατοστά και διάμετρο περίπου ένα εκατοστό.
Στη συνέχεια βρέθηκαν άλλα δώδεκα τέτοια βάζα, που ήταν όμως, σε χειρότερη κατάσταση, σε κοντινές περιοχές. Μάλιστα, στην Σελεύκεια, βρέθηκαν τέσσερα παρόμοια βάζα και δίπλα τους κομμάτια πιο λεπτών ράβδων σιδήρου και χαλκού, που ίσως να είχαν χρησιμοποιηθεί ως αγώγιμα καλώδια. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, ο Κόνιγκ δεν το βρήκε σε ανασκαφές, αλλά στην αποθήκη του μουσείου της Βαγδάτης, του οποίου ήταν και διευθυντής. Μάλιστα, ήρθε σε σύγκρουση εκείνη την περίοδο τόσο με την επιστημονική κοινότητα όσο και με το θρησκευτικό κατεστημένο.
Ο Γερμανός αρχαιολόγος μετά από δύο χρόνια ερευνών δημοσίευσε εργασία στην οποία ανέφερε πως αυτό το εύρημα ήταν μία αρχαία μπαταρία. Μάλιστα, τεκμηρίωνε με ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο την άποψη του. Το δοχείο περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο επενδυμένο με πίσσα και στερεωμένο στο χείλος της οπής. Στο κέντρο της πίσσας είχε μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα στο βάζο υπήρχε ένα υγρό που αλληλεπιδρούσε με το μέταλλο και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο. Δηλαδή μια μπαταρία!!! Οι τελικές εκτιμήσεις χρονολογούν την μπαταρία μεταξύ του 250 και 225 μ.Χ.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα και που δύσκολα θα ξεκαθαρίσει και στο μέλλον, είναι ποιοι είχαν εφεύρει τη συγκεκριμένη συσκευή. Τα υλικά από τα οποία ήταν κατασκευασμένη ήταν γνωστά στον ευρύτερο κόσμο εκείνης της εποχής. Μετά από χρόνια βρέθηκαν παρόμοιες συσκευές (πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος) και σε πόλεις της Αιγύπτου και παρόμοιου μεγέθους σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ακόμα και κοντά στη Βαγδάτη (Κτησιφών).
Πηγή: Η αρχαία μπαταρία της Βαγδάτης - www.strange-news.gr