Hλεκτρισμός > Mπαταρία Βαγδάτης > Πιθανές Χρήσεις
Μπαταρία της Βαγδάτης - πιθανές χρήσεις
Baghdad batteries - Νordenhake Gallery
Που ακριβώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μπαταρίες πριν από 2.000 χρόνια; Το 1981 ο επιστήμονας Δρ. Αρν Έγκεμπρεχτ κατασκεύασε μια ολόϊδια μπαταρία με αυτήν της Βαγδάτης και κατόρθωσε μέσα σε 2 μόνο ώρες να επιχρυσώσει ασημένια αντικείμενα. Μια εξήγηση λοιπόν που θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν ότι χρησίμευε για την επίστρωση και επιχρύσωση μετάλλων με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης.
Όπως γίνεται κατανοητό, μια σειρά από τέτοιες μπαταρίες συνδεδεμένες μεταξύ τους θα έβγαζαν μεγαλύτερη τάση. Η σύνδεση των μπαταριών θα μπορούσε να γίνει είτε με καλώδια (δεν βρέθηκαν στα ευρήματα) είτε με επιμετάλλωση. Η επιμετάλλωση πραγματοποιείται με δύο τρόπους: με σφυρηλάτηση λεπτών λωρίδων του ενός μετάλλου πάνω στο άλλο και με ηλεκτρόλυση. Άρα οι μπαταρίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για ηλεκτρολυτική επιμετάλλωση σε κοσμήματα ή πολύτιμα στολίδια.
Άλλες πιθανές χρήσεις όπως τις αναφέρουν διάφοροι επιστήμονες είναι για θεραπευτικούς λόγους και για τελετές θρησκευτικού περιεχομένου. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τρόπο και το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα αυτές τις μπαταρίες, αφού δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε το πώς σκέφτονταν και λειτουργούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής στην καθημερινότητα τους, ποιες ήταν οι ανάγκες τους και οι προτεραιότητες τους.
Αντίγραφα της μπαταρίας της Βαγδάτης έχουν κατασκευαστεί και μελετηθεί από αρκετές επιστημονικές ομάδες. Μπορούν να παράγουν τάση από 0,8 έως 2 volt. Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ιταλός φυσικός, Αλεσάντρο Βόλτα, δεν ήταν αυτός που ανακάλυψε για πρώτη φορά την ηλεκτρική μπαταρία (βολταϊκή στήλη) το 1800. Άλλωστε, ο Βόλτα χρησιμοποίησε στην ουσία τα ίδια υλικά με αυτά που βρέθηκαν στην αρχαία μπαταρία.
Πηγές:
1. Η αρχαία μπαταρία της Βαγδάτης - www.strange-news.gr
2. H χρήση ηλεκτρισμού στην αρχαία Αίγυπτο και η μπαταρία της Βαγδάτης - olympia.gr