Μηχανολογικές Κατασκευές > Ατμοτηλεβόλο Αρχιμήδη

Ατμοτηλεβόλο Αρχιμήδη(σελ. 1/2)

 

ατμοτηλεβολο

 

 

 

Αυτή η συσκευή,  ήταν ένα πολεμικό όπλο το οποίο εκτόξευε μπάλες βάρους ενός ταλάντου, δηλαδή 23 κιλών,  σε απόσταση 6 σταδίων, δηλαδή περίπου 1.100 μ. και  λειτουργούσε με την ατμοσυμπίεση. Είναι φυσικά και το πρώτο παγκοσμίως, όπλο, που λειτουργούσε με ατμό.

 

Πρόκειται για ένα κανόνι που λειτουργούσε με ατμό. Αποτελούνταν από ένα μεταλλικό κυλινδρικό λέβητα που πάνω του υπήρχε συνδεμένο με στρόφιγγα ένα κλειστό δοχείο με νερό. Ο λέβητας στο ανοικτό άκρο του είχε ενσωματωμένη μια ξύλινη κάνη στην οποία τοποθετούνταν η προς εκτόξευση λίθινη σφαίρα. Η κάνη έφρασσε με μια ξύλινη δοκό που ασφαλιζόταν με δύο αντηρίδες. Όταν ο λέβητας αποκτούσε με φωτιά την κατάλληλη θερμοκρασία, ανοιγόταν η στρόφιγγα, το νερό έπεφτε στον λέβητα, εξατμιζόταν ταχύτατα, η ξύλινη δοκός έσπαζε και η σφαίρα εκτοξευόταν. Το βεληνεκές της σφαίρας ρυθμιζόταν από την κλίση του όπλου και την επιλεγμένη αντοχή της ξύλινης δοκού.

 

Φαίνεται πως το εφεύρε ο Αρχιμήδης στη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών από τους Ρωμαίους (213-211 π.Χ.). Με αυτό το όπλο ασχολήθηκε και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος το ονόμασε "αρχιτρόνιτο" (architronito), από τις λέξεις Αρχιμήδης και τιτρώσκω (=τραυματίζω), και έκανε τα πρώτα κατασκευαστικά σχέδια του όπλου.

 

Ένας έλληνας μηχανικός, ο Ιωάννης Σακάς, που πειραματίστηκε πολύ με τα έργα του Αρχιμήδη, έκανε την ανακατασκευή του όπλου για πρώτη φορά. Το όπλο είναι λειτουργικό και εξακοντίζει μπάλες βάρους 2-2,5 κιλών σε απόσταση 50 μέτρα.

 

 

 

Πηγή: "Οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη" - www.kotsanas.gr