Παραδοσιακές Γεύσεις > Γλυκά > Oρνός

Ορνός - παραδοσιακό γλυκό κουταλιού Λήμνου

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

35 κομμάτια ορνοί (σύκα, άγουρα) 1/2 κουταλιά γαλαζόπετρα

4 κουταλιές χυμό λεμονιού

8 ποτήρια νερό

γυάλινα αεροστεγή δοχεία

 

 

Για το σιρόπι:

1300 γραμ. ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

1/2 κουταλιά ξινό

5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πλένουμε τους ορνούς και τους καθαρίζουμε περιμετρικά από το κοτσανάκι τους. Με ένα μυτερό μαχαιράκι ή με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε από την κάτω πλευρά τους σπόρους, πιέζοντας ελαφρά.

 

Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα με νερό, τους βράζουμε για 5-10 λεπτά, για να ξεπικρίσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές, τους στραγγίζουμε από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 12 ποτήρια νερό, διαλύουμε καλά την γαλαζόπετρα και βάζουμε τους ορνούς μέσα για μισή ώρα. Τους ξεπλένουμε πολύ καλά και στην συνέχεια τους βάζουμε σε ένα μπολ με 8 ποτήρια νερό, το χυμό λεμονιού και τους αφήνουμε για άλλη μισή ώρα.

 

Τους ξεπλένουμε πάλι, τους πιέζουμε λίγο για να φύγει όλο το νερό και τους βάζουμε πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσουν.

 

Εν' τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά.

 

Κατόπιν, ρίχνουμε τους ορνούς, το ξινό, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, ξαφρίζοντάς τα με ένα κουτάλι αν χρειαστεί.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα μέχρι την επόμενη μέρα.

 

Οταν κρυώσει εντελώς το βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία.

 

Συμβουλή
Για να καθαρίσουμε τους ορνούς πρέπει απαραιτήτως να φοράμε πλαστικά γάντια γιατί το γάλα του ορνού είναι καυστικό.

 

 

 

Πηγή: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου, http://users.sch.gr/dipap/syntages.html

 

 

 


ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ?

Η λέξη "ορνός" ή "ορνιός" προέρχεται από το αρχαίο "ερινεός", που σημαίνει "άγρια συκιά". Αγριοσυκιά είναι η αρσενική συκιά η οποία την άνοιξη γεμίζει σύκα, τους λεγόμενους ορνούς, που πέφτουν μετά από ένα μήνα.

 

Στην αγριοσυκιά η γονιμοποί- ηση εξασφαλίζεται από ένα έντομο τον Βλαστοφάγο τον ψήνα που καθώς μπαινοβγαίνει μέσα στις ταξιανθίες εξασφαλίζει τη μεταφορά της γύρης. Το έντομο αυτό επισκέπτεται επίσης τα πραγματικά σύκα της ήμερης συκιάς που αργούν πολύ περισσότερο χρονικά στο να γίνουν και τα γονιμοποιεί με σκοπό να γίνουν τα σύκα ακόμα πιο γλυκά. Για τον λόγο αυτό ήταν κάποτε διαδομένη

η τεχνική του «ορνιάσματος» δηλαδή το κρέμασμα πάνω στην ήμερη συκιά μερικών κλαδιών αγριοσυκιάς με καρπούς από τους οποίους βγαίνουν οι βλαστοφάγοι κατά την άνοιξη. Οι ποικιλίες που παράγουν μόνο πραγματικά σύκα λέγονται μονόφορες, ενώ αυτές που παράγουν πραγματικά σύκα λέγονται δίφορες. [1]

 

 

άγουρο αρσενικό σύκο

 

Με σύκα αρσενικά, τους ορνούς, που δεν ωριμάζουν ποτέ και δεν τρώγονται φτιάχνουμε το γλυκό. Για την παρασκευή του γλυκού μαζεύουμε τα σφιχτά, μεσαίου προς μικρού μεγέθους, πράσινα σύκα που δεν έχουν προλάβει να σχηματίσουν στο εσωτερικό τους σπόρια. Τα μαζεύουμε μέσα με τέλη Απριλίου. Φοράμε απαραίτητα γάντια για να τα μαζέψουμε, γιατί το γάλα της συκιάς στο δέρμα μας μπορεί να δημιουργήσει άσχημες αλλεργίες και πρηξίματα.

 

Το δέντρο της συκιάς ήταν γνωστό από τους προϊστορικούς χρόνους. Συγκεκριμένα στον προϊστορικό οικισμό Πολιόχνη, στο νησί της Λήμνου, έχουν βρεθεί απανθρακωμένα σύκα. [2]

 

 

Πηγή:

1. Ορνιοί (σερνικά σύκα) hatzikos.blogspot.gr

 

2. Wikipedia - Συκιά