Παραδοσιακές Γεύσεις > Ορεκτικά > Κοφτός

Κοφτός ο Πρωτοχρονιάτικος

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό σιτάρι καθαρισμένο και αποφλοιωμένο
1 κρεμμύδι
6 κ.σ. τυρί μανούρα τριμμένη
αλάτι
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Tοποθετείτε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνετε μέσα περίπου 2 κανάτες νερό. Προσθέτετε μέσα το σιτάρι και περιμένετε να βράσει.

 

Σημείωση: Αν το σιτάρι δεν είναι αποφλοιωμένο τότε θα πρέπει να το έχουμε βάλει αποβραδίς στο νερό να φουσκώσει και την επομένη να το σουρώσουμε και να το ξεφλουδίσουμε χτυπώντας το ελαφρά σ’ ένα γουδί. Κατόπιν το απλώνουμε στο τραπέζι και το τρίβουμε απομακρύνοντας τα φλούδια με ένα μπουκάλι.

 

Όταν αρχίσει να παίρνει μια βράση, αρχίζετε να ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει. Μόλις βράσει το σιτάρι καλά το αποσύρετε από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Ρίχνετε το κρεμμύδι στη κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πιει το λάδι.

 

Σερβίρετε προσθέτοντας από πάνω τριμμένο τυρί.

 

Πηγή: Παραδοσιακές Συνταγές Aμοργού (www.aegiali.gr)

 

 

 

 

 


ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ?

Ο κοφτός είναι παραδοσιακό φαγητό της Αμοργού και γενικότερα των Κυκλάδων.

Πρόκειται για το κατ' εξοχήν φαγητό της Πρωτοχρονιάς και γίνεται από τα πιο απλά υλικά που παράγει το νησί, το αλεύρι και την μυζήθρα. Σερβίρεται και το πρωί και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς για να πάει καλά η σοδειά του νέου χρόνου.

 

Επίσης προσφέρεται και στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού ως πρώτο πιάτο πριν το πατατάτο.

Το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί τη μεγαλύτερη παραδοσιακή πανήγυρη σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, συνδυάζει δε αρχέγονα στοιχεία γιορτής.

 

Πριν γίνουν οι δρόμοι ο κόσμος από την Αιγιάλη και τα γύρω νησιά ερχόταν καβάλα σε ζώα και όλοι είχαν τα χέρια τους γεμάτα με προσφορές (κριθάρι, ζωντανά, λάδι και κρασί, ότι δηλαδή διέθετε κάθε νησί ως προσφορά στο πανηγύρι).

 

Κυρίαρχο όμως ρόλο έπαιζαν και παίζουν οι προσφορές σε ζωντανά ζώα, κάτι που αποτελεί και το αρχέτυπο του πανηγυριού, δηλώνοντας ευθέως τον ποιμενικό του χαρακτήρα.

 

Αρχετυπική μπορεί να θεωρηθεί και η συμμετοχή των ανθρώπων στο πανηγύρι, οι οποίοι «υπηρετούν» την Αγία και γι' αυτό το λόγο καλούνται «υπηρέτες». Άνδρες και γυναίκες από την Κάτω Μεριά, αλλά και την υπόλοιπη Αμοργό, αφήνουν για μερικές μέρες τις δουλειές τους κ αναλαμβάνουν «υπηρεσία». Δηλαδή την παρασκευή του φαγητού (πάνω από 2000 μερίδες) που θα μοιραστεί δωρεάν στους πιστούς που θα συγκεντρωθούν στο μοναστήρι την παραμονή της γιορτής.