Παραδοσιακές Γεύσεις > Ορεκτικά > Μαλαθρόπιτες

Χιώτικες Μαλαθρόπιτες

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

Yλικά για 4 άτομα

 

1 κουτάλι της σούπας ταραμά
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 ματσάκι φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια του)
240 γραμμ. αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάζετε τον ταραμά σε ένα μπολ με λίγο νερό και τον διαλύετε. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τα κρεμμύδια και τον μάραθο και σταδιακά το αλεύρι. Το μείγμα αυτό της ζύμης θα πρέπει να είναι αραιό σαν κουρκούτι. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή αλεύρι, ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.

 

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τον χυλό, κουταλιά κουταλιά, σχηματίζοντας ένα μικρό μπαλάκι. Το τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και το αφήνετε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα.

 

Πηγή: www.homefood.gr


ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ?

O συνδυασμός του ταραμά με χόρτα ή μυρωδικά είναι συνηθισμένος στα νησιά του Αιγαίου. Μάλαθρο λένε στο νησί της Χίου το μάραθο.

 

Ο μάραθος όπως και όλα τα υπόλοιπα βότανα έχει τις ρίζες του στα βάθη της αρχαιότητας. Οι Αρχαίοι Έλληνες τον έλεγαν «μάραθρον» και τον θεωρούσαν σύμβολο επιτυχίας. Πιστεύεται ότι οφείλει τ’ όνομά του στη μνήμη της νίκης κατά των Περσών στο Μαραθώνα το 490π.Χ. Αποτελεί ισχυρό αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις από τσιμπήματα φιδιών και σκορπιών καθώς και για τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Το 10ο αιώνα συνδέθηκε με τη μαγεία ενώ πολύ αργότερα εκτιμήθηκε περισσότερο ως αρωματικό για κρέατα και ψάρια.

 

 

Ο ταραμάς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διάφορες λιχουδιές, τύπου ψεφτοκεφτέ. Στο Πήλιο, για παράδειγμα, φτιάχνουν ριγανοκεφτέδες με βάση ταραμά και πατάτα. Στο Αιγαίο, όπως είδαμε η συνταγή για ταραμοκεφτέδες έχει μπόλικο μάραθο. Σε ορισμένες περιοχές κυρίως της Μακεδονίας, οι ταραμοκεφτέδες γίνονται και στον φούρνο.

 

Πηγή: Νταϊάνα Κόχυλα www.tanea.gr/taxydromos